bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravilno čuvanje jaja

Pravilno čuvanje jaja

Pravilno čuvanje jaja

Pravilno čuvanje jaja je izuzetno važno, posebno u danima nakon Uskrsa, kada ostaje mnogo jaja. Pitanje čuvanje je od velike važnosti za naše zdravlje.

U svežim jajima se nalazi salmonela. Lepo je da ne konzumirate jaja koja su previše rovita. Bolest salomonela se nalazi pretežno u žumancu, ali se može naći i u belancu, tako da treba da budete pažljivi.

Važno je prilikom same kupovine jaja da ih kupujete sa mesta gde su bili na hladnom. U kući jaja treba da budu samo u frižideru.

Bakterija salmonela se brzo razvija na sobnoj temperaturi, tako da ne treba da rizikujete i da ostavljate jaja dugo u prostoriji.

Mesto gde se najčešće drže jaja su u vratima frižidera. Ispostavilo se da tamo nije baš odgovarajuće. Čuvajte jaja na najhladnijem mestu u vašem frižideru.

Nemojte kupovati velike količine jaja, kupujte potrebnu količinu za realne potrebe vašeg domaćinstva. Preporučuje se da se sveža jaja iskorite do 3 nedelje nakon kupovime.

A ko ste pripremili nešto samo sa žumancem ili samo sa belancem jajeta, i neiskorišćeni deo ste stavili u frižider, znajte da ih možete čuvati ne više od 4 dana.

Konzumiranje tvrdo kuvanih jaja ne predstavlja opasnost. To je tvrdnja gde su lekari kategorični. Nakon što se jaja skuvaju, treba da se ohlade i stave u frižider. Lepo je da se kuvana jaja pojedu u roku od nedelju dana.

Pošto je normalno da nakon Uskra ostane jaja, ispostavlja se da se preporučuje da ih uopšte ne jedete. Prema specijalistima, ukoliko stoje van frižidera više od va dana, šarena jaja treba da se bace.

Najlepše rešenje je da se od preostlaih jaja brzo napravi salata od jaja i da ih sve iskoristite. Važno je da ih držite u na hladnom, a ona koja su bila na stolu kao ukras, prosto bacite.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji