Desert zbog kog je umro kralj

semla

Sa nekim od naših najpoznatijih jela je povezano i mnogo poznatih priča koji često volimo da se prisetimo. Međutim, ona koju verovatno ne znate tiče se jednog švedskog monarha i njegovog omiljenog švedskog deserta nazvanog semla. Koji je na kraju doveo do njegove neočekivane smrti.

Kralj Adolf Frederik postaje kralj Švedske daleke 1751. godine i svojom državom upravlja relativno savesno tokom dve decenije. Kažemo relativno savesno, zato što u priči njegova vladavina se smatra prilično slabom.

Sa druge strane, njegovi podčinjeni se raduju mirnom životu, zato što on ne dupušta da se vode nikakve bitke. Voljen od svog naroda, iako su ga istoričari okarakterisali kao slabog vladaoca, smatran je dobrim i milostivim kraljem.

Adolf Federik je jedan od onih monarha koje mirno možemo da nazovemo sladokuscima. Posebno uvažavanju radovali su se njegovi kuvari koji si svakodnevno izmišljali nova i uvrnutija jela za svog gospodara.

Priča kaže da je jednog dana, nakon što je proveo teško radno jutro, sa nestrpljenjem odjurio ka trpezariji već vidno gladan. Posluga je odmah pripremila njegov sto, koji se sastojao od preterano obilnog, ali ne i neuobičajenog ručka - supa od telećeg mesa sa bundevom, kiseli kupus sa borovnicama, haringa, jastozi, crni kavijar i šta još sve ne. Sve ovo kraj, koji je tada imao otprilike 60 godina, sa zadovoljstvom je pojeo, takođe je sa zadovoljstvom uz svaki zalogaj otpijao po gutljaj šampanjca.

Iako je već bio dovoljno prezasićen, on nije mogao da odoli svom omiljenom švedskom desertu semla koji je među mnogim Šveđanima poznat i kao fastlagsbulle. Ovo su mani hlebići, punjeni umućenom pavlakom i marcipanom i obilno posuti šećerom u prahu. Dosta težak desert kojeg bi mali broj ljudi pojeo više od 5-6 komada. Međutim, kralj Adolf Frederik je pojeo celih 14!

desert zbog koga je umro kralj
Fotografija: GLady from Pixabay

Odmah je osetio nelagodnost u stomaku koja je kasnije prerasla u jake stomačne bolove. Nijedan od najistaknutijih lekara i iscelitelja nije uspeo da pomogne kralju, koji je čisto i prosto umro od prejedanja. Sa kojim je nastupio i kraj njegove vladavine.

Nezavisno od ove tužne priče, desertići semla ostaju omiljeni svim Šveđanima i u naše vreme. Preporučujemo svakom gostu ove predivne države da ih proba. Sa merom, naravno!

Ako želite da uživate u ukusnim eklerima, pogledajte naše recepte za Eklere iz davnina, Klasične eklere - korak po korak i Eklere sa maskarpone kremom.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji