Razlike između smeđeg šećera Demerara, Turbinado i Muskovado

smeđi šećer

Smeđi šećer postaje sve popularniji među ljudima koji traže zdravu alternativu rafinisanom šećeru i veštačkim zaslađivačima. Pre nego što seodlučimo za njega, dobro je upoznati se sa njegovim prednostima i kako odabrati pravi proizvod.

Smeđi šećer je proizvod dobiven u proizvodnji belog šećera. Međutim, on ima specifičnu boju i aromu zbog prisustva melase u svom sastavu.

Prema klasifikaciji američkog Ministarstva poljoprivrede, postoje dve vrste smeđeg šećera - tamni i svetli. Ova razlika u boji nastaje usled različite količine melase u konačnom proizvodu.

Nerafinisani šećer od trske ili repe najčešće se smatra smeđim. Neki takođe uključuju u ovaj spisak smeđi šećer dobiven od rafinisanog šećera sa dodatnim obogaćivanjem melasom. On međutim, nema toliko vrednih hranljivih sastojaka kao nerafinisani smeđi šećer.

Nerafinirani ili takozvani sirovi smeđi šećer dobija se tokom prve kristalizacije trske. Najpopularnije sorte imaju imena koja su ih učinila zaštitnim znakom. To su Demerara, Turbinado i Muskovado.

muskovado

Demerara je svetlo smeđi šećer sa velikim i zlatnim kristalima. Lagano su slepljeni zbog melase. Gusti sirup od trske dobija se mlevenjem trske i soka iz prve prese koji ga zgusne. Posle dehidracije ovog sirupa ostaju veliki kristali smeđeg šećera.

Smeđi šećer Demerara se dalje ne rafinira. Ime mu potiče od mesta odakle je prvi put nastao - regiona Demerara u Južnoj Americi, u današnjoj Gvajani. Danas je glavni izvoznik Demerare ostrvo Mauricijus.

Turbinado je delimično obrađeni smeđi šećer. Iz njega se tokom obrade uklanjaju minimalne količine melase. Turbinado ima bogatu zlatno smeđu boju i napravljen je od sveže seckane šećerne trske, od koje se odvaja sok. Deo sadržaja vode se isparava iz njega da bi se postigla delimična kristalizacija. Na kraju postupka, kristali se melju u centrifugi.

Turbinado je najčešći smeđi šećer koji se pojavljuje na tržištu. Za razliku od belog rafinisanog šećera, on se ne obrađuje da bi se uklonila boja i da bi kristali bili beli i njegova prirodna boja je očuvana.

Muskovado je najtamniji smeđi šećer. Ima specifičniji ukus od ostalih vrsta zbog sirupa od trske, koji se od njega ne odvaja tokom obrade. Izgleda mnogo lepljivije. Dobija se dehidratacijom soka od trske bez dalje obrade. Najveći izvoznici su ostrvo Barbados i Filipini.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji