Mirođija - aromatičan začin i lekovita biljka

Mirođija

U našoj zemlji, a i u drugim balkanskim zemljama je široko rasprostranjeno gajenje mirođije. U južnom delu crnomorskog primorja i pokraj Dunava ova biljka raste i sama. Bere se u maju i oktobru. A suši se u hladu.

Pored toga što se koristi kao aromatični začin, mirođija može biti i lek. Za tu svrhu se koriste listovi i plod. Mirođija sadrži eterično ulje, masnoće, belančevine, gvožđe, vitamin C i druge korisne materije.

Budući da snižava krvni pritisak, mirođija kao začin je korisna u lečenju hipertonije, ojačava zidove krvnih sudova, širi ih i deluje kao diuretik.

Nasečena mirođija

Čaj od mirođije se preporučuje za smirenje stomačnih grčeva, povećava mleko kod dojilja, poboljšava varenje, a takođe pomaže i kod nesanice (treba povesti računa sa upotrebom mirođije, kao i sa drugim biljkama i začinima za vreme trudnoće, pa je poželjna prethodna konsultacija sa lekarom). Mirođija je odlično profilaktično sredstvo protiv angine pektoris.

Da se pripremi čaj od mirođije, potrebno je 3 kašike isitnjenog ploda, koji se sipa u 3 šolje kipuće vode.

Ostavite da ključa nekih 10 minuta i procedite. Pijte tri puta dnevno. Pripremljena doza je dovoljna za dva dana. Čuva se u staklenoj posudi u frižideru.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji