Smatra se da se poslednjih decenija kvalitet hrane koju proizvode ljudi širom sveta značajno pogoršao. To je zbog aditiva u industrijskoj proizvodnji hrane, kao i metoda uzgajanja voća, povrća i životinja, a svi imaju za cilj da prehrambeni proizvodi budu komercijalno dostupni duže vreme.
Naši preci nisu jeli većinu namirnica koje danas nalazimo u tipičnom supermarketu. Ali i pored toga, ideja zdrave ishrane se nije mnogo promenila od kada su prvi gurmani otkrili da je komad mesa mnogo ukusniji i da duže traje ako ga začinite biljem i začinima pre nego što ga bacite u vatru.
Pre nego što je čovek počeo da stvara lekove u laboratorijama, sama priroda je služila kao „apoteka“. Ljudi različitih kultura i nacionalnosti vekovima su sakupljali i posebno gajili određene biljke za lečenje raznih bolesti. Većina njih je uključena u pripremu hrane ili konzumirana zasebno u obliku napitaka i drugih ekstrakata.
Zašto je dobro dodati bilje i začine u hranu
Bilje i začini ne samo da dodaju ukus hrani. Oni poboljšavaju naše zdravlje i sprečavaju brzo starenje. Većina bilja i začina je bogata antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima i ponekad su neoprostivo potcenjeno oružje u ratu protiv hroničnih bolesti.
Mnogim biljkama i začinima čovečanstvo pripisuje legendarna svojstva. Neke od ovih legendi su čista fikcija, kao u slučaju belog luka, koji u narodnim pričama plaši vampire i „zle duhove“.
Ali nema sumnje da čak i u naše vreme, koje se može nazvati „Erom neredovne ishrane“, kvalitete čistog bilja i začina ostaju nepogrešivo vredne. Ovi biljni proizvodi su od velike koristi u prevenciji infekcija i mnogih ozbiljnih bolesti i služe našem zdravlju.
Hajde da pogledamo ove aromatične namirnice i lekovite biljke koje se smatraju posebno korisnim. Pošto ih ima dosta, mi ćemo izabrati one biljke i začine koje, osim što se smatraju jednim od najkorisnijih, takođe su dobro proučene u nauci, pristupačne i koje ljudi najčešće koriste širom sveta i takođe se njihova upotreba smatra bezbednom za zdravlje.
Najkorisnije bilje i začini
Beli luk
Beli luk je u svetu jedna od najcenjenijih namirnica svih vremena, kako u narodnoj tako i u zvaničnoj medicini, i svakako zaslužuje pravo da bude na vrhu naše liste. Ima izuzetnu sposobnost da snižava pritisak, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, čisti krvne sudove i poboljšava nivo holesterola.
Alicin je jedinjenje koje daje belom luku svojstva stimulacije imuniteta, dokazana protiv virusnih bolesti i sezonskih prehlada. Alicin je odgovoran za specifičnu aromu belog luka (onog koji, prema legendi, vampiri ne vole).
Da biste aktivirali, potpuno oslobodili i dobili maksimalnu dozu ove supstance, potrebno je zgnječiti, pritisnuti ili iseći čen belog luka. Alicin nastaje tek kada se struktura belog luka razbije i enzim aliinaza dođe u kontakt sa supstancom aliin (pre toga se ne dodiruju u ćeliji). Zbog toga nema smisla gutati čenove cele, kao što mnogi rade, iz straha od neprijatnog mirisa.
Prilikom kuvanja izbegavajte pregrevanje belog luka kako ne biste uništili njegovu lekovitu moć. Što je češće moguće, dodajte 1-2 čena belog luka u gotovu hranu, prelive za salatu, supe itd.
Luk
Luk se takođe koristi u kuhinjama širom sveta i takođe je drevna lekovita biljka. Iako se razlikuje od sorte do sorte, većina korisnih supstanci sadržanih u luku nalazi se u svima.
Luk sadrži preko 25 različitih flavonoida koji imaju i antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo. Druga vrsta antioksidansa u luku, kvercetin, ima antiinflamatorno dejstvo i smatra se da pomaže u snižavanju krvnog pritiska i kontroli holesterola. Takođe se pokazalo da kvercetin snižava nivo šećera u krvi.
Luk je posebno bogat takozvanim neprobavljivim vlaknima, koja su neophodna za održavanje zdravlja creva. Bakterije koje žive u crevima koriste ih kao hranu i proizvode nusproizvode zvane kratkolančane masne kiseline. Ove kiseline su važne za održavanje zdravlja i integriteta creva, kao i za podršku imunitetu i varenju.
Peršun
Peršun osvežava dah, čisti i podmlađuje ceo organizam, zahvaljujući visokom nivou hlorofila. Naučnici su više puta dokazali da hlorofil zaustavlja rast bakterija, suprotstavlja se upalama i snižava nivo glukoze. Osim toga, ima analgetički efekat, poboljšava sastav krvi, poboljšava imunitet, podstiče varenje, osvežava dah i čak se veruje da sprečava razvoj kancera.
Mirođija
Mirođija sadrži esencijalno ulje koje joj daje jaku bogatu aromu. Njene prednosti su neosporne: jača imuni sistem, deluje sedativno, pomaže kod nesanice, neuroza, depresivnih stanja, smanjuje pritisak, jača srčani mišić, ima iskašljavajuće dejstvo, snažan je diuretik, ublažava glavobolju i menstrualne bolove, bolove u crevima i želucu, protiv grčeva u stomaku, normalizuje menstrualni ciklus, pomaže kod nadimanja i zatvora, povećava apetit i poboljšava varenje, poboljšava vid. Mirođija je prirodni antioksidans, oslobađa telo od nečistoća i toksina.
Ruzmarin
Ruzmarin poboljšava pamćenje i funkciju mozga. Sadrži supstance koje potiskuju procese odvajanja vitalnog ljudskog neurotransmitera acetilholina. Ruzmarin je takođe moćno oružje u borbi protiv upale, često se koristi za lečenje artritisa. Pored toga, štiti zidove krvnih sudova, poboljšava cirkulaciju krvi, normalizuje aktivnost kardiovaskularnog sistema, ubrzava regeneraciju tkiva, poboljšava funkcionisanje imunog sistema, pomaže u borbi protiv gljivica.
Žalfija
Žalfija ima antidijabetički efekat koji je dokazan u eksperimentima na životinjama. Ovo svojstvo još uvek čeka potvrdu za ljudski organizam, ali je odavno sa sigurnošću poznato da žalfija sadrži antiinflamatorna jedinjenja i antioksidante. Vekovima se koristi u ajurvedskoj medicini kao sredstvo za čišćenje zbog svojih antivirusnih i antibakterijskih svojstava.
Majčina dušica
Majčina dušica je aromatična biljka sa vrednim antioksidativnim svojstvima i bogatom istorijom kao sastojak koji dodaje ukus hrani. Utvrđeno je da sadrži ulje zvano timol, koje ima antiinflamatorna, antioksidativna i antiseptička svojstva koja su korisna za mnoge zdravstvene probleme. Grančica sveže majčine dušice ili sveže lišće može biti aromatičan dodatak jelima od mesa, povrća (posebno paradajza) ili jelima od jaja, kao i supama. Dugo se koristi u italijanskoj, francuskoj, mediteranskoj i bliskoistočnoj kuhinji.
Origano
Origano takođe sadrži timol. Prepoznat je kao biljka sa najvećom antioksidativnom aktivnošću. Ova čudesna biljka ima četiri puta više antioksidanata (po gramu) od borovnice. Pored timola, origano sadrži karvakrol, još jednu uljanu tečnost koja ima antifungalna, antibakterijska i antiparazitska svojstva. Sva ova antiinflamatorna jedinjenja čine origano jednom od najzdravijih namirnica koje možete dodati vašoj ishrani.
Crni biber
To je glavni začin na većini stolova širom sveta i obično se koristi za poboljšanje ukusa svakodnevnih obroka. Crni biber, uključujući piperin, aktivni sastojak u njemu, ima nenadmašna svojstva koja unapređuju zdravlje. Istraživanja pokazuju da crni biber ima antioksidativno, antimikrobno, antiinflamatorno i zaštitno dejstvo na stomak. Ispostavilo se da biber ima neverovatnu moć suzbijanja otoka i proizvodnje citokina, kao i ublažavanja bolova i drugih simptoma reumatizma.
Kurkuma
Kurkuma sadrži kurkumin, jedno od najmoćnijih antioksidativnih i antiinflamatornih jedinjenja u biljnom carstvu. Kurkumin su opsežno proučavali naučnici. Pokazalo se da ima svojstva protiv raka i sposobnost da uspori kognitivni pad kod laboratorijskih životinja. Kurkuma je zdrava hrana za jetru, glavna karika u detoksikaciji. Takođe se široko koristi u ajurvedi i kineskoj medicini za lečenje mnogih bolesti, uključujući artritis i mišićno-skeletne poremećaje. Prema savremenim istraživanjima, kurkuma pored svojih antiinflamatornih svojstava ima i analgetički efekat. Prema nedavnoj studiji, kombinovanje kurkume sa crnim biberom pomaže vašem telu da još bolje apsorbuje ovaj začin.
Cimet
Cimet je jedan od najpopularnijih začina na svetu. Sada se ovaj začin češće koristi za dodavanje pikantnog ukusa slatkišima nego kao lek. Međutim, naučnici su više puta dokazali da kora cimeta (od štapića cimeta) može blagotvorno uticati na telo. Cimet snižava nivo šećera i holesterola u krvi, ima antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo zahvaljujući samo jednoj komponenti zvanoj cimetov aldehid. Studije pokazuju da uzimanje na prazan stomak može smanjiti nivo šećera u krvi za 10-29% kod osoba sa dijabetesom. Cimet takođe pomaže u snižavanju pritiska, kao i triglicerida i "lošeg" holesterola.
Đumbir
Korišćen vekovima u azijskoj medicini i kuhinji, đumbir je poznat po svojoj sposobnosti da potisne inflamatorne molekule zvane leukotrieni i sintetiše prostaglandine, supstance slične hormonima koje izazivaju bol i upalu. Đumbir pomaže u otklanjanju mučnine i smanjuje viskozitet krvi, što sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuje upale. U studijama na životinjama, naučnici su otkrili da đumbir smanjuje nivo "loših" masti i usporava napredovanje ateroskleroze (začepljenje arterija).
Kumin
Kumin može smanjiti nivo šećera u krvi, pa čak i ubiti patogene bakterije koje uzrokuju čir na želucu. Pored toga, redovno dodavanje kumina hrani može smanjiti upalu zglobova kod reumatoidnog artritisa.
Neki saveti za korišćenje biljaka
Danas možemo kupiti sveže zeleno bilje tokom cele godine. Takođe se lako uzgaja kod kuće, na prozorskoj dasci okrenutoj prema jugu, čak i u hladnoj sezoni. Možete organizovati malu zimsku baštu u sobi ili na balkonu. Uzgajanjem sopstvenog bilja i začina obezbedićete sebi i svojoj porodici vitamine i druge hranljive materije tokom cele godine.
Ako ne možete da napravite zelenu baštu na balkonu ili na prozorskoj dasci, pripremite zdravo bilje u leto. Smrznuto ili suvo, odlično deluje na vaše zdravlje.
Komentari