Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Tahini (tahan) - superhrana za zglobove, kosti i zdrav želudac

Tahini (tahan) - superhrana za zglobove, kosti i zdrav želudac

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
881
Tahini

Tahini je ukusna pasta koja u sebi nosi mnogo zdravstvenih koristi. Za one od vas koji ne znaju, tahini napravljen od susamovih semenki je univerzalan i ide kako sa slatkim, tako i sa slanim jelima.

Neočišćeni tahini je najpopularniji i najbolji, s obzirom na to da je napravljen od semenki susama koje su cele. To znači da nutritivna vrednost semena ostaje netaknuta. Tahini je bogat omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Iako je sadržaj masti u susamu viok, 90% su dobre masti. Ova ukusna pasta takođe je bogata vitaminom B1, gvožđem, magnezijumom, fosforom, manganom i bakrom.

Bogatstvom važnih vitamina i drugih hranljivih materija, tahini je definitivno hrana koja vam obezbeđuje velike zdravstvene koristi. Kao što je gore bilo spomenuto, tahini je obogaćen omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Ove masne kiseline stimulišu razvoj nervnog tkiva u organizmu, što sa svoje strane pomaže u poboljšavanju zdravlja mozga.

Takođe, oni pomažu u usporavanju razvoja Alchajmerove bolesti. Razmišljanje i pamćenje se poboljšavaju kada se konzumira omega-3. Mangan poboljšava nervne i moždane funkcije. Prema istraživanjima omega-3 masne kiseline ne samo što smanjuju nivoe holesterola u organizmu, nego takođe i pomažu u lečenju kardiovaskularnih oboljenja uzrokovanih upalama.

Tahini sos

Jedan od mnogih važnih minerala koje dobijate iz tahinija je bakar. On je poznat po svojoj sposobnosti da ublažava bol i da smanjuje naduvenost. Ima protivupalna svojsva koja su efekta prilikom lečenja simptoma reumatoidnog artritisa. Takođe, pomaže kod širenja disajnih puteva kod pacijenata sa astmom. Enzimi u imunološkom sistemu takođe pomažu bakru da koristi svoja antioksidansna svojstva.

Pasta od susama ima i fitonutriente koji sprečavaju oštećenje jetre, uzrokovano oksidiranjem. Pacijenti koji pate od astme takođe mogu da koriste tahini, s obzirom na to da sadrže magnezijum, što pomaže kod ublažavanju njihovih simptoma. Tahini ima četiri važne hranljive materije - gvožđe, selen, cink i bakar. One obezbeđuju mnogo neophodne podrške imunološkom sistemu.

Gvožđe i bakar su uključeni u enzime koji obezbeđuju podršku imunološkom sistemu i takođe pomažu u proizvodnji belih krvnih zrnaca. Cink pomaže u razvoju belih krvnih zrnaca i pomaže u njihovoj funkciji uništavanja mikroba.

Selen pomaže enzimima da vrše svoju ulogu, uključujući to da proizvode antioksidanse i antitela, kao i da efikasno pomažu u funkcionisanju imunološkog sistema. Sa 1 supenom kašikom tahinija dobijate 9-12% preporučenog dnevnog unosa gvožđa, selena i cinka.

Desert sa tahinijem

Tahini je fantastična hrana, koja vam obezbeđuje mnogo zdravstvenih koristi. Kao što ste pročitali, on je bogat hranljivim materijama koje pomažu različitim organima i funkcijama tela. Pomaže u detoksikaciji jetre, održavanju zdravog tonusa mišića i sprečavanju anemije.

Tahini pasta je takođe od koristi kod gubitka težine, s obzirom na to da ima visok sadržaj alkalnih minerala koji čine da se hrana lakše vari. Tahini je prost, ali predivan način da telu obezbedite važne hranljive materije koje će vam pomoći da budete zdravi i energični.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest