Greške pri pravljenju paprikaša

Krompir paprikaš

Najukusniji paprikaš se dobija kad je pravilno napravljena zaprška od prženog luka i brašna. Brašno se dodaje tek onda kad kao rezultat prženja luk postane prozračan.

Nakon što se doda brašno prženje se nastavlja dok luk ne postane zlatast kao i brašno. Tada se dodaje aleva paprika. Nakon toga se meša nekoliko puta i razredi se s malo tople vode.

Paprikaš napravljen s takvom zaprškom postaje ukusan i aromatičan. Ako dodate brašno kad je luk već zlatast on će izgoreti dok brašno ne postane zlatasto. Tada paprikaš postaje taman, gorkog ukusa i neprijatnog mirisa.

Paprikaš

A ako dodate vodu pre nego što je brašno zlatasto, a luk se već pozlatio paprikaš će da miriše na sirovo testo i neće imati izgled i boju. Ako prelijete zapršku hladnom vodom, dobija se ukusan sos, ali ga meso neće upiti.

Ako je prelijete s vrelom vodom, meso će biti ukusno, a sos - bezukusan. Ali ako je voda topla i sos i meso će biti podjednako ukusni. Ne kuvajte paprikaš na jakoj vatri. Neće se ubrzati već usporiti pripremu hrane.

Na jakoj vatri voda brzo isparava i treba da dolivate nove i nove količine vode. Pri kuvanju na tihoj vari namirnice se spremaju dok ne dobiju neophodan ukus i prijatan spoljašnji izgled.

Paprikaš sa krompirom

Naše prababe su kuvale ukusan pasulj u glinenim loncima koje su stavljali na kraj ognja. Paprikaš koje vri na jakoj vatri nema ni ukus ni izgled. Ako ste već napravili ovu grešku, smanjite jačinu vatre makar pred kraj kuvanja.

Ako nemate vremena, a želite da vaš paprikaš izgleda ukusno, nalijte u njega jednu šolju hladne vode i ostavite pet puta da provri na slaboj vatri, dok ga pet puta zaredom sklanjate sa ringle.

Ako ga nako što je paprikaš gotov ostavite da se zapeče tri-četiri minuta u rerni biće mnogo ukusniji.

A da bi bio još ukusniji meso treba da je iseckano na veoma krupne komade dok kosti treba da su odstranjene i da ne ostaju mali parčići.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji