Suručica

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k21k
Suručica

Suručica (Spirea) spada u najrasprostranjenje žbunove kod nas. Lep, nije zahtevan što se tiče uslova za gajenje, ovaj žbun je već vekovima poznat po svojim terapeutskim i lekovitim svojstvima. Gajenje suručice ima dvostruki efekat - istovremeno ćete imati prelep ukras za svoje dvorište, a takođe ćete imati pri ruci i "aspirin iz prirode", kako mnogi ovu biljku nazivaju.

Ovi dekorativni žbunovi pripadaju velikoj porodici u koju spada oko 80 vrsta različitih vrsta ove biljke. Kod nas je jajviše rasprostranjena Vanhuteova suručica (Spiraea x vanhouttei), koja je u stvari hibrid vrsta Sp.cantoniensis i Sp. Trilobata. Druge rasprostranjene vrste su suručice koja ima roze i izdužene cvetove, skupljeni u guste i tesne cvasti, one nalik jorgovanu.

Japanska suručica (Sp. Japonica) se karakteriše cvetovima tamnoroze boje, koji su sakupljeni u cvast na vrhu izdanka, dok vrbolika suručica može imati roze ili bele cvetove u cilindričnoj cvasti. Jednom od najlepših suručica se smatra tzv. tunbergova suručica (Spiraea Thunbergii), koja ima mnoštvo sitnih cvetova, koji podsećaju na pahulje.

Ovaj grm je poznat i sa nazivom Majski sneg. Ona se veoma često koristi za ukrašavanje bašte, jer daje osećaj kasne zime u proleće.

Japanska suručica

Razne vrste suručice se razlikuju i po vremenu cvetanja, a najviše po boji. Tako, na primer, suručica sa belim cvetovima cveta u kasno proleće i početkom leta. Suručica sa roze i crvenim cvastima počinje da cveta početkom leta.

Prelepe cvetove suručice možete ubrati u junu, jer tada počinje da cveta, a ujedno tada je i najbolje vreme za branje mladih cvetova i listova. Ako ih uberete nešto ranije, sušenje neće biti nimalo lako, a može i da se pretvore u prah.

Važno je napomenuti da cvetovi suručice nikad ne smeju da se kuvaju, jer aktivni sastojci ove biljke su veoma osetljivi na toplotu. Umesto toga, možete ih napariti, a poželjno je da ih dobro pokrijete šoljom.

Gajenje suručice

Gajenje suručice je veoma lako, jer ona nije zahtevna. Voli sunčana mesta, kao i mesta gde ima hladovine, zemljište umerene vlažnosti, a leti je treba stalno zalivati. Ne podnosi suše ili prekomernu vlažnost zemljišta.

Najbolje vreme za sađenje suručice je oktobar-novembar, kao i samo proleće. Razmnožava se uz pomoć pupoljaka, reznica i deljenjem korena. Najlakše se presađuje u proleće i jesen. Suručica se može orezivati u proleće, a to nikako neće sprečiti da ona ponovo poraste i procveta.

Gotovo sve vrste suručice brzo rastu i obrazuju veliku i gustu krošnju, koja daje lepši izgled mestu, gde god da se nalazi. Za lepši izgled bašte, suručicu možete zasaditi samu, kao jedan grm, a takođe je možete zasaditi i zajedno sa drugim dekorativnim biljkama. Ima široku primenu u pravljenju lepih i raznovojnih živih ograda.

Sastav suručice

Cvetovi suručice

Kada cvetove suručice protrljate rukama, osetićete prijatnu i veoma jaku aromu koja se brzo širi. To je zbog aktivnih materija koje se nalaze u cvetovima. Cvetovi suručice su bogati derivatima salicila, koji su pritom slični onima u aspirinu. Smatra se da ne postoji neka slična biljka koja ima lekoviti efekat zbog visokog sadržaja prirodnih salicilata, koji se takođe nalaze i u aspirinu.

Antiupalno dejstvo ipak može oštetiti sluzokožu želuca, kao i sam aspirin. Cvetovi suručice su bogati kumarinom, esencijalnim uljima, flavonoidima, ritinom, heparinom, mineralima, salicilatima, vitaminom C i eteričnim uljima.

Koristi od suručice

Još od davnina se cvetovi suručice koriste za lečenje raznih problema, u koje spada i reuma. U Srednjem veku su lekari nastavili tu tradiciju, a pritom su otkrili da suručica pomaže kod zadržavanj tečnosti u organizmu i kod upale mokraćnih kanala.

Suručica ima antiupalno, antireumatsko i diuretsko dejstvo. Uspešno se koristi kod cistitisa, upale plućne maramice, peska u bubrezima, reumatizma i gihta. Savremena ispitivanja su dokazala da suručica ima izuzetno smirujuće dejstvo, koje je mnogo jače od dejstva valerijane.

Nije slučajno što se kod nas suručica prvo koristila u antistres terapiji. Biljna mešavina od suručice ima dvostruko dejstvo - ima umirujući efekat, a pored toga poboljšava raspoloženje, jer stimuliše proizvodnju serotonina - hormona sreće. Drugim rečima, ako pijete čaj od suručice, dobro raspoloženje i smirenost su vam zagarantovani.

Pored navedenog, suručica efikasno potpomaže digestivni trakt, jer smiruje stanja kao što su gastritis, dispepsija, upala creva i želuca, peptidni čirevi, enteritis i čireve na želucu. Takođe, ova biljka pomaže kod nervoznih creva.

Suručica ima moć da ublaži menstrualne bolove, probleme sa mišićima, zaustavlja upalne procese, pa je samim tim efikasno sredstvo za lečenje gripa i disajnih problema.

Problemi sa zglobovima

Ova lekovita biljka je odličan antidot kod trovanja i infekcija, ublažava bolove i snižava visoku temperaturu. Suručica pomaže u ublažavanju simptoma bakterijskih i virusnih infekcija, kao što je to varičela ili male boginje. Kao što smo već pomenuli, suručica je prirodni aspirin i možete je koristiti umesto njega.

Suručica je provereno efikasna i kod problema sa sistemom za izlučivanje - bolesti mokraćnih puteva i bubrega, cistitisa, gihta, zadržavanje vode, pesak u urinu, upala uretre i kamen u bubregu. Spoljašnja upotreba suručice se koristi za rane i upalu očiju.

Način upotrebe: Prelijte 2 kašike cvetova sa 500 ml vruće vode. Ostavite ih tako 10 - 15 minuta do sat vremena. Uzimajte po 100 ml čaja četiri puta dnevno pre obroka.

Štetnost suručice

Iako je korisna, suručica ima i svoje kontraindikacije. Cvetovi ili koren suručice se ne preporučuju trudnicama i dojiljama. Naravno, ova biljka je štetna i za sve one koji su alergični na aspirin i salicil, budući da ona sadrži slične materije.

Biljka se ne preporučuje ljudima koji uzimaju antikoagulacijske lekove ili imaju srčanu, bubrežnu ili insufijenciju jetre.

Duža konzumacija suručice, duže od 3 sedmice, može biti štetna, posebno kada su u pitanju bubrezi i srce.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Preporučeno

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas