Sandalovo drvo

Sandalovo drvo

Sandalovo drvo /Santalum, Sandalwood/ je zimzeleno parazitsko drvo, koje utiče na razvoj korenja drugih vrsta drveta. Može dostići visinu do 9 metra, ima braon - sivkasto stablo, veoma tanke i glatke grane, žilave listove i sitne roze - ljubičaste cvetove. Da sandalovo drvo dostigne punu zrelost, potrebno je da prođe od 30 do 60 godina.

Sandalovo drvo raste na teritoriji Šri Lanke, Havaja, Južne Indije i velikom delu južnih ostrva u Tihom okeanu. Upotreba sandalovog drveta datira još od pre 4000 godina. U prošlosti se ovo drvo prenosilo od Indije do Grčke, Rima i Egipta. Veliki deo drvenih hramova je bio izgrađen od odvog drveta, a Egipćani su koristili sandalovo ulje za vreme rituala sa balsamovanjem.

U rošlosti se ovo drvo često koristilo za proizvodnju nameštaja, što je dovelo da sandalovina u potpunosti nestane. Zbog toga se danas ono koristi samo za dobijanje eteričnog ulja.

Vrste sandalovog drveta

Istočnoindijsko sandalovo drvo - raste u planinama Južne Indije - Misor i Malajski arhipelag. Ova vrsta sandalovine je izvor najkvalitetnijeg ulja sandalovog drveta.

Afričko sandalovo drvo - izvor eterično ulja koje je poznato kao - afrička sandalovina.

Američka sandalovina - od ove vrste drveta se dobija bezmirisno eterično ulje, koje se često u prodavnicama deklariše kao pravo indijsko sandalovo drvo. Ono je 6 puta jeftinije, a njegov hemijski sastav i same karakteristike nemaju ništa zajedničko sa pravim indijskim drvetom sandalovine.

Sastav sandalovog drveta

Sandalovo drvo sadrži smole, eterična ulja, sukcinantni pigment i terpene, od kojih je najizraženiji santalol.

Upotreba sandalovog drveta

Sandalovo drvo se pre svega koristi za dobijanje eteričnog ulja. Eterično ulje se dobija parnom destilacijom komada drveta koje je dostiglo zrelost - oko 60 godina.

Što je drvo starije, to je veči sadržaj ulja i to je ono bogatije aromama. Sandalovina se u vidu paste i ulja koristi za proizvodnju kozmetičkih preparata i lekova. Koristi se u raznim granama proizvodnje - za proizvodnju atromatičnih štapića, raznih namirnica, dezodoransa, parfema, osveživača prostorija, sapuna, gelova za tuširanje, krema i losiona.

Koristi od sandalovog drveta

Eterično ulje sandalovog drveta ima veoma jako antiseptičko, antiupalno i antispastično dejstvo. Ima dobar zatezajući efekat i odlično je kao sredstvo za dezinfekciju. Deluje umirujuće, tonizira, olakšava iskašljavanje. Ima prijatan rashlađujući efekat, ublažava upale u telu, nezavisno u kom delu tela se nalaze. Pomaže kod grčeva, opušta mišiće, nerve i krvne sudove. Efekat zatezanja sandalovog ulja se koristi za skupljanje desni, kože i mišića. Ovo ulje je odlično sredstvo u stomatologiji i dermatologiji.

Ulje od sandalovine

Eterično ulje sandalovine umiruje kožu i pomaže u lečenju fleka i ožiljaka. Ta lekovita svojstva ovog ulja su poznata još od davnina, otkad se i koriste, pa sve do danas, a najviše u istočnoj medicini.

Ulje sandalovine se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstva za smirenje. Ono umiruje creva i mišiće stomaka, olakšava uklanjanje gasova. Pored toga, ublažava upale sistema za izlučivanje, pa omogućava i lakše izbacivanje urina.

Aroma sandalovog drveta nije prijatna za insekte i mikrobe, pa se često koristi za proizvodnju sprejeva i sredstava za dezinfekciju. Eterično ulje olakšava iskašljavanje, pa je zato veoma korisno u borbi protiv zimskih virusnih infekcija, koje su glavni uzročnici gripa i prehlade.

Nekoliko kapi eteričnog ulja sandalovine se mogu konzumirati sa mlekom ili vodom, a preporučuje se da ga tako konzumiraju osobe koje imaju visok krvni pritisak. Ovo ulje otklanja nemir, strahove i zabrinutost. Njegova upotreba donosi smirenost, povećava koncentraciju i podstiče dobro raspoloženje.

Sandalovo ulje tonizira telo. Može se koristiti u pedijatriji, jer umiruje sistem za varenje i želudac kod dece, a kod odraslih poboljšava cirkulaciju i jača nervni sistem, reguliše hormonalnu ravnotežu.

Kao i sa drugim korisnim stvarima, tako i sa uljem sandalovine ne treba preterivati. Ono ne krije opasnosti, ali ipak ga ne bi trebalo nanositi u čistom vidu na kožu. Ako hoćete da ga koristite za kožu, onda se preporučuje da se ovo ulje pomeša sa uljem bergamota, zdravca, lavande, ruže, geranijuma, vetivera.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas