bonapeti.rs»Članci»Biljke»Sandalovo drvo

Sandalovo drvo

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k2881
Sandalovo drvo

Sandalovo drvo /Santalum, Sandalwood/ je zimzeleno parazitsko drvo, koje utiče na razvoj korenja drugih vrsta drveta. Može dostići visinu do 9 metra, ima braon - sivkasto stablo, veoma tanke i glatke grane, žilave listove i sitne roze - ljubičaste cvetove. Da sandalovo drvo dostigne punu zrelost, potrebno je da prođe od 30 do 60 godina.

Sandalovo drvo raste na teritoriji Šri Lanke, Havaja, Južne Indije i velikom delu južnih ostrva u Tihom okeanu. Upotreba sandalovog drveta datira još od pre 4000 godina. U prošlosti se ovo drvo prenosilo od Indije do Grčke, Rima i Egipta. Veliki deo drvenih hramova je bio izgrađen od odvog drveta, a Egipćani su koristili sandalovo ulje za vreme rituala sa balsamovanjem.

U rošlosti se ovo drvo često koristilo za proizvodnju nameštaja, što je dovelo da sandalovina u potpunosti nestane. Zbog toga se danas ono koristi samo za dobijanje eteričnog ulja.

Vrste sandalovog drveta

Istočnoindijsko sandalovo drvo - raste u planinama Južne Indije - Misor i Malajski arhipelag. Ova vrsta sandalovine je izvor najkvalitetnijeg ulja sandalovog drveta.

Afričko sandalovo drvo - izvor eterično ulja koje je poznato kao - afrička sandalovina.

Američka sandalovina - od ove vrste drveta se dobija bezmirisno eterično ulje, koje se često u prodavnicama deklariše kao pravo indijsko sandalovo drvo. Ono je 6 puta jeftinije, a njegov hemijski sastav i same karakteristike nemaju ništa zajedničko sa pravim indijskim drvetom sandalovine.

Sastav sandalovog drveta

Sandalovo drvo sadrži smole, eterična ulja, sukcinantni pigment i terpene, od kojih je najizraženiji santalol.

Upotreba sandalovog drveta

Sandalovo drvo se pre svega koristi za dobijanje eteričnog ulja. Eterično ulje se dobija parnom destilacijom komada drveta koje je dostiglo zrelost - oko 60 godina.

Što je drvo starije, to je veči sadržaj ulja i to je ono bogatije aromama. Sandalovina se u vidu paste i ulja koristi za proizvodnju kozmetičkih preparata i lekova. Koristi se u raznim granama proizvodnje - za proizvodnju atromatičnih štapića, raznih namirnica, dezodoransa, parfema, osveživača prostorija, sapuna, gelova za tuširanje, krema i losiona.

Koristi od sandalovog drveta

Eterično ulje sandalovog drveta ima veoma jako antiseptičko, antiupalno i antispastično dejstvo. Ima dobar zatezajući efekat i odlično je kao sredstvo za dezinfekciju. Deluje umirujuće, tonizira, olakšava iskašljavanje. Ima prijatan rashlađujući efekat, ublažava upale u telu, nezavisno u kom delu tela se nalaze. Pomaže kod grčeva, opušta mišiće, nerve i krvne sudove. Efekat zatezanja sandalovog ulja se koristi za skupljanje desni, kože i mišića. Ovo ulje je odlično sredstvo u stomatologiji i dermatologiji.

Ulje od sandalovine

Eterično ulje sandalovine umiruje kožu i pomaže u lečenju fleka i ožiljaka. Ta lekovita svojstva ovog ulja su poznata još od davnina, otkad se i koriste, pa sve do danas, a najviše u istočnoj medicini.

Ulje sandalovine se smatra jednim od najboljih prirodnih sredstva za smirenje. Ono umiruje creva i mišiće stomaka, olakšava uklanjanje gasova. Pored toga, ublažava upale sistema za izlučivanje, pa omogućava i lakše izbacivanje urina.

Aroma sandalovog drveta nije prijatna za insekte i mikrobe, pa se često koristi za proizvodnju sprejeva i sredstava za dezinfekciju. Eterično ulje olakšava iskašljavanje, pa je zato veoma korisno u borbi protiv zimskih virusnih infekcija, koje su glavni uzročnici gripa i prehlade.

Nekoliko kapi eteričnog ulja sandalovine se mogu konzumirati sa mlekom ili vodom, a preporučuje se da ga tako konzumiraju osobe koje imaju visok krvni pritisak. Ovo ulje otklanja nemir, strahove i zabrinutost. Njegova upotreba donosi smirenost, povećava koncentraciju i podstiče dobro raspoloženje.

Sandalovo ulje tonizira telo. Može se koristiti u pedijatriji, jer umiruje sistem za varenje i želudac kod dece, a kod odraslih poboljšava cirkulaciju i jača nervni sistem, reguliše hormonalnu ravnotežu.

Kao i sa drugim korisnim stvarima, tako i sa uljem sandalovine ne treba preterivati. Ono ne krije opasnosti, ali ipak ga ne bi trebalo nanositi u čistom vidu na kožu. Ako hoćete da ga koristite za kožu, onda se preporučuje da se ovo ulje pomeša sa uljem bergamota, zdravca, lavande, ruže, geranijuma, vetivera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas