Bonapeti.rs»Članci»Biljke»Visoka kadifa

Visoka kadifa

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
Viskoka kadifa

Visoka kadifa predstavlja jednogodišnju zeljastu biljku, nije zahtevan cvet, pripada porodici Složenocvetnica. Ovo je jedna od najrasprostranjenijih biljaka kod nas za ukras balkona i travnatih površina.

Rod uključuje oko 30 vrsta. Visoka kafida je poreklom iz centralne Amerike, pretežno Meksika. U nekim državama centralne Amerike, visoka kadifa se povezuje sa mnogim mističnim ritualima. U Indiji venci od visoke kadife se nose gostima i visokopostavljenim licima.

Gajenje visoke kadife

Biljka brzo raste, otporna je na sušu i voli toplotu, nije zahtevna što se tiče zemljišta. Voli otvorena, sunčana mesta, ali odlično se razvija i u hladu.

Za rast i dobar razvoj visoke kadije je najodgovarajuće je glinato-peskovito zemljište, plodorodno i laganije zemljiše, ali sa dosta hranljivih sastojaka. Biljka je osetljiva na niske tmeperature.

Visoka kadifa se razmnožava semenkama. Uz prethodno proizvedene sadnice, kadifa će početi da cveta ranije, a njegni cvetovi će vas radovati do kasne jeseni. Krajem februara ili početkom marta treba da se poseje u zatvorenim prostorijama.

Na temperaturi zemljišta oko 25 stepeni, semenke će ponići za oko 5 dana. Ako se semenke poseju ređe i u redovima, može i da se ne rasađuje. Visoka kadifa se iznosi na stalno mesto i sadi početkom maja kada prođe opasnost od mrazeva.

Visoka kadifa se može saditi direktno u zemlju, ali nakon što prođu mrazevi. Briga za vreme vegetacije je redovno zalivanje, prehrana i čišćenje od korova.

Visoka kadifa u saksijama

Visoka kadifa je otporna na neprijatelje i štetočine. Listovi odvajaju fitoncide, koji teraju insekte i štetočine /čak i one koji rastu u zemljištu/.

Jake boje visoke kadije daju mogućnost da se prave šarene grupice na travnjacima, za sađenje u prenosnim ili stalnim mestima za sađenje cveća. Sorte niskog rasta su odgovarajući za ivičnjake, šarene ćilime i leje. Niske i srednje sorte su odgovarjuće za ukrase balkona, terasa i prozora. Visoke sorte se koriste za sečenje. Mogu da izdrže u vazi 8 do 15 dana.

Sastav visoke kadife

U sastav visoke kadife ulaze flavonoidi, tanini, antiseptička svojstva i eterična ulja. U visokoj kadifi se nalaze neka antiseptička svojstva koja se koriste u medicini. Osim toga u njoj se nalazi velika količina karotena i pigmenti.

Vrste visoke kadife

Postoji mnogo sorti kadife, ali su najrasprostranjenije sledeće tri vrste:

Tagetes erecta - ima razdvojeno stablo i dostiže visinu do 1 metar. Korpice su krupne i kičaste, žute ili narandžasto-žute.

Tagetes tenuifohia - kompaktan žbun, dostiže do 30 cm visinu. Ima tanka stabla i sitne, iscepkane listove. Cvasti su sitne i različitih boja, a ima ih do 400 na jednoj biljci.

Materica

Targetes patula - ima prava razgranata stabla. Cvast može biti oblika kao udovičice, karanfili i hrizanteme. Cvetovi su raznih boja. U jednom žbunu se može stvoriti 100-200 cvetova.

Koristi od visoke kadife

Glavno dejstvo kadife je antiseptičko i tonizirajuće. U Kini se koristi za lečenje kašlja, kolika i prehlada. U kineskoj narodnoj medicini, visoka kadifa se je odlično sredstvo za otklanjanje žuljeva, otoka, gljivičnih infekcija i promrzlina. U Indiji se od visoke kadife izvlači ulje, koje se zajedno sa uljem sandalovine koristi za proizvodnju parfema.

U narodnoj medicini visoka kadifa nalazi široku upotrebu za lečenje izliva krvi, mastopatije, upala materice, steriliteta kod žena, cisti i najviše mioma.

Tvrdi se da napitak od visoke kadife daje garantovan uspeh protiv mioma. Za ovaj napitak se koriste samo cvetovi biljke, ubrane pre potpunog otvaranja za vreme cvetanja. Nikad ne treba da se beru kad precvate, zato što izgube efekat.

Tri cveta visoke kadife /zajedno sa drškama/ se kuvaju u 400 ml vode 5 minuta na tihoj vatri. Nakon što se ohladi napitak se procedi. Uzima se 120 ml tri puta dnevno pre obroka. Lečenje treba da traje tri meseca, sa intervalima od 5-6 svakog meseca.

Osim što se visoka kadifa koristi kod kožnih bolesti kao što su bubuljice, osipi, akne i ekcemi. Preporučuje se da se upotebljava pod lekarskim nadzorom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas