Tirozin

Tirozin

Tirozin je neesencijalna /zamenljiva/ aminokiselina, koja ulazi u sastav proteina u ljudskom organzmu.

Telo obično može da proizvede dovoljne količine tirozina, tako što transformiše drugu aminokiselinu - fenilalanin. Tirozin se uvek nalazi u - dodacima ishrani, namirnicama, pa čak i u nekim napicima.

Kod određenih oboljenja, kao što je to fenilketornurija, sinteza tirozina nije moguća i on tada postaje esencijalna /nezamenljiva/ aminokiselina, koju obavezno treba unsiti u vidu dodatka ishrani ili putem hrane.

Tirozin održava normalan rad štitne žlezde, hipofize i rad nadbubrežnih žlezda, a takođe učestvuje i u proizvodnji belih i crvenih krvnih zrnaca.

On ima veoma važnu ulogu u stimulisanju i regulisanju moždane aktivnosti. Ima sposobnost da poboljša raspoloženje i da podstakne proizvodnju hormona epinefrina i dopamina.

Koristi od tirozina

Morski plodovi

Tirozin je deo većine proteina u telu. On je u telu čoveka potrošna materija, od koje ljudski organizam proizvodi kateholamine i neurotransmitere - hormone, koji učestvuju u slanju nervnih impulsa u nervnom sisitemu.

Smatra se da tirozin smanjuje nivo stresa u telu. To se posebno odnosi na stres, koji je posledica treninga. On smanjuje depresiju, nervozu i mentalni umor.

Tirozin povećava budnost; pomaže da se smanji konumiranje kafe; ubrzava oporavak nakon treninga; pomaže u povećanju intenziteta treninga; štiti od prekomernog preopterećenja tokom treninga.

Tirozin je važna kiselina za održavanje brzog metabolizma. Kada ljudi tokom dijete smanje kalorijski unos, zajedno sa tim smanjuje se ni proizvodnja tirozina, koji je potreban za sintezu prirodnih stimulansa metabolizma.

Posledica toga jeste usporen metabolizam sa kojim sagorevanje masti postaje težan zadatak.

Štetnost tirozina

Tirozin se nalazi u mnogim namirnicama i nisu primetni neželjeni efekti nakon njegove konzumacije, čak i kada su velike količine u pitanju. To važi za zdrave osobe.

Tofu

Kod malog broja ljudi, koji uzimaju dodatne doze tirozina, su primetne kontraindikacije kao što su nesanica i nervoza.

Upotreba dodataka sa tirozinom je štetna za osobe sa melanomom, za one koji su alergični na tirozin i za one koji imaju probleme sa metabolizmom.

Preporučuje se da se dodaci sa tirozinom izbegavaju ako se koriste antidepresivi. Dodatan unos tirozina može dovesti do rizičnog povišavanja krvnog pritiska.

Izvori tirozina

U prirodnom stanju se tirozin nalazi u svim proteinima životinjskog i biljnog porekla. Posebno bogate ovom aminokiselinom su namirnice poput ćuretine, tofu sira, morskih plodova, kiselog mleka, mahunarki kao što su soja i pasulj, tunjevina.

Unos tirozina

Putem hrane odrasla osoba bi trebalo da unosi od 2.8 do 6.4 g dnevno. Kada je u pitanju dodatan unos putem suplemenata, obično bi to trebalo da bude od 0.5 do 1.5 g dnevno.

Nakon što se proguta, tirozin se usvaja u tankom crevu zahvaljujući transportu natrijuma. Nakon toga preko krvi stiže do jetre.

U jetri tirozin biva uključen u mnoge procese. Jedan deo njega, koji jetra ne usvaja, ide do tkiva putem vaskularnog sistema.

Nedostatak tirozina

Nedostatak aminokiseline tirozin može biti uzrok niske telesne temperature i niskog krvnog pritiska, a ako to traje duže vreme, može izazvati i hipotireoidizam.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas