Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega je prženje štetno?Zbog čega je prženje štetno?
14. jul
Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
Zbog čega je luk koristan?Zbog čega je luk koristan?
06. okt.
Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
Zbog čega je kelj koristan?Zbog čega je kelj koristan?
08. sep.
Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji ​​kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Zbog čega nam je potreban magnezijum?
29. nov.
Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
Zbog čega je tarator toliko koristan?Zbog čega je tarator toliko koristan?
13. avgust
Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog. Kao što verovatno znate, tarator...
Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?
25. maj
Čaj od kamilice je napitak napravljen od malih cvetova sličnih beloj radi. Šolja toplog čaja od kamilice je poput zagrljaja - učini da se opustite i osećate prijatno. Koristi čaja od kamilice su odavno poznate: to je drevni...
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?
07. okt.
Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena. Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna...
Šta sadrži ribizla i zbog čega je korisnaŠta sadrži ribizla i zbog čega je korisna
25. jun
Priroda nudi svoje najveće blago u malom pakovanju. Ova maksima se u punoj snazi odnosi na ribizlu, voće poznato i kao crno francusko grođže. Ova evropska biljka poznata je po jednoj iznenađujućoj činjenici, nije...
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?
07. okt.
Glavna sirovina za proizvodnju tahinija od susama su semenke susama. Dobija se iz grma koji dostiže visino do 2 metra, sa dlakavim lišćem koje emituje snažnu očaravajuću aromu. U zavisnosti od sorte, susam daje sitno...
Janija od svinjetine i krompiraJanija od svinjetine i krompira
12. okt.
Janiju od svinjetine i krompira servirajte sa sezonskom salatom ili turšijom....
Gulaš od svinjetine i teletineGulaš od svinjetine i teletine
31. mart
Kad je gulaš gotov, po želji ga pospite peršunom - gulaš od svinjetine i teletine poslužite uz pire krompir....
Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?
07. mart
Gotovo da nema osobe koja ne voli miris lipe u proleće ili šoljicu čaja od lipe zimi. A znate li za šta je dobar čaj od lipe? Pokušaćemo da odgovorimo na ova pitanja u narednim redovima. Generalno, postoji oko...
Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?
14. april
Izraz detoksikacija označava čišćenje organizma iznutra od nagomilanoh toksina u njemu. Tužno, ali je istina, mi živimo u zagađenoj sredini i otrovi nas vrebaju sa svih strana - hemijsko zagađenje vazduha, teški metali,...
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?
03. avgust
Kokosovo mleko, koje je univerzalni sastojak mnogih jela i odlična veganska alternativa, sada je široko dostupno u prodavnicama. Veoma je hranljivo i nudi dosta koristi za zdravlje, kada se uključi u ishranu. Kokosovo...
Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?
03. avgust
Pošto dobro varenje počinje sa enzimima u ustima, svu hranu moramo dobro sažvakati. Što duže žvačete hranu, enzimi duže mogu da utiču na nju, kažu stručnjaci za ishranu. Žvakanje zapravo izlaže većinu hrane enzimima...
Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?
13. avgust
Svi znamo koliko je dobro za naše zdravlje da obezbedimo dovoljno vitamina C za naš organizam u promenljivim vremenskim uslovima. Zima je vreme kada konzumiramo najviše limuna i citrusa. Limun se može iscediti i piti...
Čorba od svinjetine sa karfiolomČorba od svinjetine sa karfiolom
03. maj
Čorba od svinjetine i karfiola je veoma ukusna i lagana....
Gulaš od svinjetine sa pečurkamaGulaš od svinjetine sa pečurkama
23. januar
Nasecite svinjetinu na velike kocke, a crni luk na tanka rebarca. Zagrejte ulje u dubokom tiganju na umerenoj vatri i u njemu zapržite komade svinjetino oko 10 minuta, uz povremeno mešanje....
Kavarma od svinjetine sa prazilukomKavarma od svinjetine sa prazilukom
25. mart
Kavarmu sa svinjetinom i prazilukom ostavite na umerneoj temepraturi još nekoliko minuta dok ne ostane na masti. Prijanto!...
Čorba od svinjetine za decuČorba od svinjetine za decu
25. nov.
Sklonite čorbu sa svinjetinom sa vatre i dodajte maslac. Promešajte dobro, pospite peršunom i poslužite čorbu toplu. Čorba od svinjetine za decu je dobra za decu stariju od 12 meseci....
Jelo od svinjetine sa krompiromJelo od svinjetine sa krompirom
02. jun
Jelo od svinjetine sa krompirom je gotovo....
Šnicle od svinjetine sa kuminomŠnicle od svinjetine sa kuminom
05. jul
Svinjetina se iseče na šnicle. Začiniti začinima i soja sosom i ostaviti da odstoji. Ostavio sam šnicle u frižideru oko 24 sata. Stavite malo masti na dno pleha....
Rolnice od svinjetine sa pršutomRolnice od svinjetine sa pršutom
03. okt.
Sočne rolnice serviramo sa pireom od kuvane šargarepe i graška, koji krupno izgnječimo i začinimo solju, biberom i maslacem. Uživajte u mojim rolnicama od svinjetine sa pršutom!...
Zalogaji od svinjetine sa povrćemZalogaji od svinjetine sa povrćem
30. avgust
U istu mast stavljamo isečen luk, papriku i pečurke, oceđene od tečnosti. Pospemo solju, biberom i origanom. Pržimo dok ne omekša. Sipamo paradajz pire, pomešano sa 50 ml vode i belim vinom u tiganju....
Ukrajinske rolnice od svinjetine i pečurakaUkrajinske rolnice od svinjetine i pečuraka
29. avgust
1
Svinjetina se seče na parčiće, sve se istuca, soli se i posipa se biberom. Pečurke se operu, skuvaju se i iseku se na sitno. Luk se seče na sitno i zaprži se u ulju....