Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega je prženje štetno?Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
14. jul
Zbog čega je luk koristan?Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
08. sep.
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
29. nov.
Zbog čega je tarator toliko koristan?Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog.
Kao što verovatno znate, tarator...
13. avgust
Zbog čega je važno da redovno pijemo čaj od kamilice?Čaj od kamilice je napitak napravljen od malih cvetova sličnih beloj radi. Šolja toplog čaja od kamilice je poput zagrljaja - učini da se opustite i osećate prijatno. Koristi čaja od kamilice su odavno poznate: to je drevni...
25. maj
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Skuša je jedna od najukusnijih riba, koja je izuzetno korisna i u pogledu ukusa i sadržaju hranljivih materija, ali je u svetu dosta zanemarena.
Idealna je za dimljenje, usoljavanje, kao i za kombinovane obroke, glavna...
07. okt.
Šta sadrži ribizla i zbog čega je korisnaPriroda nudi svoje najveće blago u malom pakovanju. Ova maksima se u punoj snazi odnosi na ribizlu, voće poznato i kao crno francusko grođže.
Ova evropska biljka poznata je po jednoj iznenađujućoj činjenici, nije...
25. jun
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?Glavna sirovina za proizvodnju tahinija od susama su semenke susama. Dobija se iz grma koji dostiže visino do 2 metra, sa dlakavim lišćem koje emituje snažnu očaravajuću aromu.
U zavisnosti od sorte, susam daje sitno...
07. okt.
Janija od svinjetine i krompiraJaniju od svinjetine i krompira servirajte sa sezonskom salatom ili turšijom....
12. okt.
Gulaš od svinjetine i teletineKad je gulaš gotov, po želji ga pospite peršunom - gulaš od svinjetine i teletine poslužite uz pire krompir....
31. mart
Čaj od lipe - zbog čega je koristan i zašto treba da ga pijemo?Gotovo da nema osobe koja ne voli miris lipe u proleće ili šoljicu čaja od lipe zimi.
A znate li za šta je dobar čaj od lipe? Pokušaćemo da odgovorimo na ova pitanja u narednim redovima.
Generalno, postoji oko...
07. mart
Zbog čega je važno da imamo dane za detoksikaciju?Izraz detoksikacija označava čišćenje organizma iznutra od nagomilanoh toksina u njemu. Tužno, ali je istina, mi živimo u zagađenoj sredini i otrovi nas vrebaju sa svih strana - hemijsko zagađenje vazduha, teški metali,...
14. april
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Kokosovo mleko, koje je univerzalni sastojak mnogih jela i odlična veganska alternativa, sada je široko dostupno u prodavnicama. Veoma je hranljivo i nudi dosta koristi za zdravlje, kada se uključi u ishranu.
Kokosovo...
03. avgust
Zbog čega je bitno da duže vreme žvaćemo hranu?Pošto dobro varenje počinje sa enzimima u ustima, svu hranu moramo dobro sažvakati. Što duže žvačete hranu, enzimi duže mogu da utiču na nju, kažu stručnjaci za ishranu.
Žvakanje zapravo izlaže većinu hrane enzimima...
03. avgust
Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?Svi znamo koliko je dobro za naše zdravlje da obezbedimo dovoljno vitamina C za naš organizam u promenljivim vremenskim uslovima. Zima je vreme kada konzumiramo najviše limuna i citrusa. Limun se može iscediti i piti...
13. avgust
Gulaš od svinjetine sa pečurkamaNasecite svinjetinu na velike kocke, a crni luk na tanka rebarca.
Zagrejte ulje u dubokom tiganju na umerenoj vatri i u njemu zapržite komade svinjetino oko 10 minuta, uz povremeno mešanje....
23. januar
Kavarma od svinjetine sa prazilukomKavarmu sa svinjetinom i prazilukom ostavite na umerneoj temepraturi još nekoliko minuta dok ne ostane na masti.
Prijanto!...
25. mart
Čorba od svinjetine za decuSklonite čorbu sa svinjetinom sa vatre i dodajte maslac.
Promešajte dobro, pospite peršunom i poslužite čorbu toplu.
Čorba od svinjetine za decu je dobra za decu stariju od 12 meseci....
25. nov.
Šnicle od svinjetine sa kuminomSvinjetina se iseče na šnicle.
Začiniti začinima i soja sosom i ostaviti da odstoji. Ostavio sam šnicle u frižideru oko 24 sata.
Stavite malo masti na dno pleha....
05. jul
Rolnice od svinjetine sa pršutomSočne rolnice serviramo sa pireom od kuvane šargarepe i graška, koji krupno izgnječimo i začinimo solju, biberom i maslacem.
Uživajte u mojim rolnicama od svinjetine sa pršutom!...
03. okt.
Zalogaji od svinjetine sa povrćemU istu mast stavljamo isečen luk, papriku i pečurke, oceđene od tečnosti.
Pospemo solju, biberom i origanom. Pržimo dok ne omekša. Sipamo paradajz pire, pomešano sa 50 ml vode i belim vinom u tiganju....
30. avgust
Ukrajinske rolnice od svinjetine i pečurakaSvinjetina se seče na parčiće, sve se istuca, soli se i posipa se biberom. Pečurke se operu, skuvaju se i iseku se na sitno. Luk se seče na sitno i zaprži se u ulju....
29. avgust
1