Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Rezanci - šta treba da znamo?Treba napomenuti da se pravi od ječma i da se u Grčkoj i Italiji mnogo koristi u raznim receptima - supe sa rezancima, jela od mesa, prilozi....
29. jun
Šunka - šta treba da znamoPotrebna i posebna daska za sečenje, s tim što ne treba da se zaboravi da je najbolje da se iseče količina koja će biti odmah konzumirana....
21. feb.
Proseko - šta treba da znamo?Šta treba da znamo o Proseku?
1. Proseko je vrsta belog penušavog vina. Grožđe za njegovu proizvodnju se odgaja na oko 30 000 hektara površine u severnoj Italiji.
2....
30. maj
Teobromin - šta treba da znamo?Ispostavlja se da čokolada ima mnogo više koristi nego što znamo. Međutim zašto se čokolada i kakao koji je sadržan u čokoladi, preporučuju deci nakon spavanja. Oni treba da piju mleko sa kakaom....
05. april
Fourme d'Amber - šta treba da znamoPosle soljenja sir treba da odstoji dva dana u dobro provetrenoj prostoriji za „odmor”.
Peta faza je bušenje sira debelim dugim iglama....
24. maj
Proteinska dijeta - šta treba da znamo- Salate ne treba začinjavati uljem ili maslinovim uljem. Dozvoljena je 1 supena kašika dnevno, pažljivo odmerena....
11. april
Ružičasti biber - šta treba da znamo?Ako odlučite da kupite ovaj egzotični začin neobičnog ukusa, onda treba pažljivo ispitati plod. Trebalo bi da imaju sjajnu površinu i svetlu boju. Pored toga, on mora biti ne samo okrugao, već i dovoljno veliki....
10. dec.
Sojin protein - šta treba da znamoAko tražite proteinski suplement koji ćete uključiti u vašu dijetu, sojin protein je opcija koja ima mnogo zdravstvenih koristi.
Šta zapravo predstavlja sojin protein?
Sojin protein je protein koji dolazi iz zrna...
27. avgust
Skyr (skir) - šta treba da znamoNeki ljudi treba da paze sa konzumacijom skira.
Sa konzumacijom skira treba da paze ljudi koji imaju intoleranciju na laktozu. Kod njih ovaj proizvod može uzrokovati dijareju, gasova i nadimanje....
26. avgust
Roze paradajz - šta treba da znamoU isto vreme treba izbegavati prekomernu vlažnost.
Imajte na umu da ako paradajz obilno zalijete nakon dužeg sušnog perioda, plodovi će popucati i izgubiti lep izgled....
25. avgust
Kafa Arabika - šta treba da znamo?Sigurno je da se po prvi put zrna kafe prže i od njih se pravi ono što znamo kao kafu, na Arapskom poluostrvu. Otuda kafa dobija ime Arabika ili arapska kafa....
25. jul
Kafa Robusta - šta treba da znamoZnamo da kofein ne samo da podstiče energiju, već i stimuliše naš metabolizam – tj. i za našu savršenu viziju. Robusta je takođe mnogo bogatija antioksidantnom kafom od Arabike....
25. jul
Cejlonski cimet - šta treba da znamoS druge strane, ne treba zaboraviti da i cejlonski cimet smanjuje apetit, ostavljajući nam osećaj da smo siti....
29. jun
Instant pirinač - šta treba da znamo?Raznolikost vrsta pirinča može da vam se čini zaista velika - beli pirinač, braon pirinač, blanšisan pirinač, Basmati pirinač, jasminov pirinač itd. Ono što verovatno ne znate je da nam se takođe predlaže i instant...
27. dec.
Topljeni sir - šta treba da znamoPotencijalne štete krem sira
Treba i da napomenemo da je u mekom topljenom siru sadržano mnogo jedinjenja natrijuma koji šteti našem organizmu. Zbog toga ne treba da se preteruje....
21. april
Tušt (tušanj) - šta treba da znamo?Tušt je poznat i pod nazivom tušanj i potiče iz porodice Žednjaka i zapravo je samonikla biljka, ali se kultiviše u nekim zapadnoevropskim zemljama, zelene ili žućkaste boje.
U kulinarstvu se koriste mladi izdanci, mesastva...
18. dec.
Čeri paradajz - šta treba da znamoBirajući ih treba posebnu pažnju da obratite na aromu. Kao pravilo, kod kvalitetnog i zrelog povrća osetićete prijatnu specifičnu aromu paradajza....
21. okt.
Mančego sir - šta treba da znamoKalup ne treba da bude više od 12 cm i prečnik ne treba da prelazi 22 cm.
Na kraju, sir se obeležava pečatom, na kojem je nacrtan struk pšenice....
16. okt.
Biserni pirinač - šta treba da znamoČime se biserni pirinač odlikuje i šta treba da znamo o njemu?
Ovo je srednjezrni ili kratkozrni pirinač čija su zrnca relativno obla, bez zaoštrnih krajeva....
12. okt.
Crna čokolada - šta treba da znamoPravi treba da sadrži kakao maslac i usitnjena zrnca kakaa.
Prava crna čokolada ima rok trajanja od 6 do 8 meseci.
Prilikom konzumacije crna čokolada treba da se topi u ustima, a ne u rukama....
16. sep.
Bademovo brašno - šta treba da znamoTako da treba da imate u vidu neke osobenosti prilikom kuvanja sa bademovim brašnom....
04. sep.
Prejedanje jajima - šta treba da znamoUkoliko ste pre toga imale probleme sa bubrezima, treba da izbegavate preteranu upotrebu proteina - kako biste uklonili njihove metabolite, bubrezi treba naporno da rade....
20. okt.
Šta treba da znamo o rafinisanom pirinčuVećina ljudi radije jede beli pirinač zbog njegove lepe i privlačne boje, mekoće, slatkoće ukusa i boljeg izgleda. U stvarnosti, međutim, beli rafinisani pirinač je proizvod iz kojeg su uklonjeni najvažniji delovi. Većina...
21. maj
Maltitol - suština i šta treba da znamoZa dijabetičare, dnevnu dozu treba da odredi lekar....
03. jun
Čaj od hibiskusa - šta treba da znamoVeoma je rasprostranjeno mišljenje da hipertoničari treba da ga piju hladno, a hipotenzima je potrebna šolja toplog čaja od hibiskusa....
17. mart