Bonapeti.rs»Članci»Začini»Cejlonski cimet - šta treba da znamo

Cejlonski cimet - šta treba da znamo

ažurirano:
Hristiana N.Hristiana N.
Početnik
17
Cejlonski cimet

Cimet je jedan od najmirisnijih začina koje ljudi koriste vekovima. Dodaje se za aromatiziranje raznih jela, a koristi se i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Nekada su magijska svojstva cimeta bila prisutna u verovanjima i plemenskim ritualima. Danas nije previše popularan, ali zauzima počasno mesto u našoj kuhinji.

Možda malo ko od vas zna da se kod nas cimet masovno prodaje, a to baš i nije pravi cimet. Originalni cimet je takozvani cejlonski cimet, a drugi začin je njegova mnogo jeftinija zamena.

Cejlonski cimet dolazi sa Šri Lanke. Zbog ograničene ponude i velike potražnje, tokom godina je postao veoma skupo zadovoljstvo za Novi svet. U Ameriku je početkom 20. veka počeo uvoz njene zamene – casije, koja raste na širem području i tako se mnogo lakše dobija. Veliki deo danas dolazi iz Kine, Vijetnama i Indonezije.

Karakteristike cejlonskog cimeta

Miris cejlonskog cimeta je mnogo delikatniji od mirisa cimeta kasije, koji je oštriji. Postoji razlika u njihovom izgledu i ukusu.

Kako izgleda cejlonski cimet? Štapići cimeta nižeg kvaliteta nisu tako krhki i lagani kao kod cejlonskog, već su tvrdi, tamnije boje. Ukus casije je jači i biberast, dok je on kod pravog cimeta sladak i delikatan. Emblematični recepti sa ovim začinom su rolnice sa cimetom i štrudla.

Cejlonski cimet ima sposobnost da normalizuje pritisak i reguliše nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom stimulišući insulinske receptore, što im daje jači afinitet prema hormonu koji snižava glukozu u krvi. Ovo takođe poboljšava metabolizam.

Cimet rolnice

Aromatični začin je snažan imunostimulans zbog visokog sadržaja antioksidanasa. Dodatno sadrži moćna eterična ulja, poznata po svojim antimikrobnim svojstvima. Posebno je efikasan u zaustavljanju rasta bakterija i gljivica.

Zbog cinamaldehida, koji blokira oslobađanje inflamatornih agenasa na ćelijskim membranama, često se koristi u proizvodima za usne - od njega usne blago oteku i tako izgledaju bolje. Ali ne zaboravimo aromu cimeta, koja ove proizvode čini još zavodljivijim.

Pozitivan efekat mršavljenja sa cimetom je posledica činjenice da on sprečava nakupljanje masti u telu i čisti gastrointestinalni trakt. Efekat je još jači u kombinaciji sa medom.

Uprkos mnogim korisnim svojstvima cimeta, ne preterujte - preporučena dnevna doza je oko pola kašičice. Koristite cejlonski cimet, ne pravite kompromise sa svojim zdravljem!

Koristi od cejlonskog cimeta

Mnogo je koristi od uzimanja cejlonskog cimeta. To je prirodni lek protiv raznih bakterija, virusa i infekcija. Aktivno se bori protiv njih, istovremeno jačajući imunitet zbog svog bogatog sastava. Neka savremena istraživanja sugerišu da cejlonski cimet može imati neverovatne efekte na pacijente sa dijabetesom i kardiovaskularnim oboljenjima. Začin normalizuje glukozu u krvi (šećer u krvi), snižava LDL holesterol i ukupni holesterol i snižava nivo triglicerida.

Cimet nije samo korisni začin, on uspeva da se rangira na rang listi najkorisnijih namirnica, nadmašujući po korisnosti origano i beli luk.

Pogledajte i svojstva cejlonskog cimeta koja ga čine tako dobrim za naše zdravlje:

Prirodno snižava šećer u krvi;

Poboljšava koncentraciju i pojačava pažnju;

Cimet

Ublažava neprijatne migrene i ublažava nervnu napetost;

Pomaže u borbi protiv prehlade, gripa, lošeg zadaha i upale grla;

Uzet iznutra i primenjen spolja, cejlonski cimet duže održava kožu mladom.

Dijeta sa cimetom

Prema zdravstvenim stručnjacima, cimet nam može pomoći u borbi protiv viška kilograma, jer ubrzava sagorevanje masti. S druge strane, ne treba zaboraviti da i cejlonski cimet smanjuje apetit, ostavljajući nam osećaj da smo siti. Da biste iskoristili dijetalna svojstva cejlonskog cimeta, možete slobodno da ga posipate preko mlečnog krema ili da ga dodate omiljenom mleku sa pirinčem. Tako ćete uživati u ukusnom i hranljivom popodnevnom obroku ili brzom desertu.

Poznata je dijeta sa cimetom, koja uključuje dodavanje 1 kašičice cimeta i 1 kašičice meda u toplu vodu. Ova mešavina se uzima rano ujutru kao sredstvo za topljenje kilograma.

Čaj sa cimetom

Čaj od cimeta je aromatičan topli napitak, koji može pružiti nekoliko zdravstvenih koristi. Ovde su neki od njih:

Pun je antioksidanata koji nam pomažu da održimo zdravlje i osećamo se puni energije. Pored toga, čaj od cimeta može smanjiti upalu i poboljšati rad srca. Šolja čaja od cimeta snižava šećer u krvi. Ali budite oprezni – ako vam je šećer u krvi generalno nizak, takav napitak može izazvati vrtoglavicu. Čaj od cimeta pomaže da se izgubi težina i pomaže u smanjenju obima struka. Jedno od najmoćnijih svojstava cejlonskog cimeta i čaja od cimeta uopšte su antibakterijska i antifungalna svojstva. Još jedna korist od čaja je smanjenje dosadnih i nepodnošljivih simptoma predmenstrualnog sindroma, uključujući bol, težinu, nervozu.

Ulje cimeta

Ulje od cimeta

Cimet je neverovatno koristan za kožu. Ovo se odnosi i na ulje od cimeta i na maske sa cimetom.

Eterično ulje cimeta može se koristiti za lečenje akni, kao i za borbu protiv stresa, infekcija, umora. Zbog svog prijatnog i opuštajućeg dejstva može se koristiti u aromaterapijskim difuzorima i kupatilima. Međutim, imajte na umu da morate biti veoma oprezni kada ga dozirate, jer može iritirati vašu kožu. Pre nego što ga nanesete prvi put, prvo ga testirajte na maloj površini kože i sačekajte 24 sata za bilo kakve neželjene efekte. Ako sve prođe dobro, možete nastaviti da ga koristite. Naravno, takođe morate pažljivo pročitati informacije na pakovanju proizvoda. Savetujemo vam da razblažite ulje cimeta kako ne biste izazvali opekotine ili iritaciju kože.

Kontraindikacije za cejlonski cimet

Naveli smo dosta koristi cejlonskog cimeta, ali on nosi i neke potencijalne rizike. Najveći od njih je to, što se retko može naći pravi oblik ovog začina. Obično se zamenjuje drugim cimetom - kasijom, koji ima visok sadržaj kumarina, a može biti opasan za jetru i otrovan. S obzirom na veliku količinu cimeta nepoznatog porekla, može biti kontraindikovan osobama sa problemima sa jetrom.

Zato vam savetujemo da se konsultujete sa specijalistom ako želite da dodate cimet u svoj jelovnik ili ishranu, a imate hronično oboljenje jetre.

Pazite na druge neželjene efekte od cimeta u velikim količinama. Potrošači ovog proizvoda navode da cimet može izazvati alergije, praćene svrabom u ustima, oticanjem jezika ili usana, peckanjem.

Međutim, ne bi trebalo da imate problema sa umerenom konzumacijom cimeta. Kao što znate, ima mnogo korisnih efekata ovog začina. Zato ne oklevajte da češće pravite kolače sa cimetom, baklave, mekane kolače, pite od bundeve prelivene sirupom i druge poslastice, gde će ovaj začin uvek naći odgovarajuće mesto. I možete ga koristiti da obogatite ukus kafe, espresa i drugih napitaka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas