Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto se stavlja limuntus u slatko?Zašto se stavlja limuntus u slatko?
14. april
Da ne bi promenilo svoju boju dok se seče, voće za slatko se stavlja u vodu, u koju je rastvoren limuntus ili se prska sveže isceđenim sokom od limuna....
Koliko šećera se stavlja u slatko?Koliko šećera se stavlja u slatko?
15. januar
Osnovno pravilo u kulinarstvu je da se na svaki kilogram voća stavlja 1 kg šećera. Dobro je da se pridržavate ovog odnosa, jer višak, ali i manjak šećera, mogu da dovedu do nezadovoljavajućih rezultata....
Koliko šećera se stavlja u slatko?Koliko šećera se stavlja u slatko?
21. mart
Jedan faktor je posebno važan u tom procesu, a upravo: Koliko šećera se stavlja u slatko? Mnoge domaćice se drže utvrđene razmere 1:1 ili na 1 kilogram voća - 1 kilogram šećera....
Slatko od ljutih i slatkih paprikaSlatko od ljutih i slatkih paprika
11. okt.
Beli luk se pravi u pastu i dodaje u paprike. Dodajte šećer, sirće, alevu papriku i so i promešajte. Stavite na šporet i kuvajte dok se slatko od paprika ne zgusne....
Kako se pravi slatko testoKako se pravi slatko testo
28. feb.
Sada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Slatka spelta (slatko žito)Slatka spelta (slatko žito)
19. januar
Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi. Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke. Promešajte sve mnogo dobro. Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
LimuntusLimuntus
25. maj
Vinska kiselina se koristi i kao vrsta konzervansa za pravljenje slatka, marmelade i džema. Obično se dodaje već gotovom, kuvanom slatku, 1 - 2 minuta pre nego što se skloni sa vatre i da se rasporedi u tegle....
Slatkiš sa slatkom u kalupu za kuglofSlatkiš sa slatkom u kalupu za kuglof
16. feb.
Dodati slatko, vodu, ulje i cimet. Brašno prosejati i dodavati po malo uz neprestano mešanje, dok se ne dobije homogena smesa. Sipati u kalup za keks koji je nauljen i posut brašnom....
Slatko od višanjaSlatko od višanja
20. jun
Kada skinete slatko sa vatre dodajte vanilu, koju možete zameniti rozetlom. Gotovo slatko sipajte u tegle, koje zatvorite poklopcima i čuvajte ga na suvom i tamnom mestu....
Slatko od šljivaSlatko od šljiva
20. jun
Skida se sa vatre i stavlja se voće. Ostavljamo voće da upije sirup, nakon toga ponovo stavljamo na vatru. Kuvamo dok se sirup ne zgusne. Pet minuta pre skidanja sa vatre dodajemo limunsku kiselinu....
Slatko od limunaSlatko od limuna
17. mart
Slatko staviti da se kuva dok limun ne omekša, a sirup zgusne. Na kraju dodati vinsku kiselinu u vruću vodu i kuvati još 2-3 minuta....
Slatko od kivijaSlatko od kivija
20. mart
Ostavite slatko da se kuva, dok se tečnost u potpunosti ne zgusne. Slatko odmah isipajte u zagrejane tegle. Zatvorite ih i okrenite sa poklopcem nadole, dok se u potpunosti ne ohlade....
Slatko za dijabetičareSlatko za dijabetičare
20. mart
Skinite sa vatre - u ovoj fazu slatko je ređe nego inače, ali kada se ohladi ono se zgusne i bude kao žele. Odma rasporedite slatko u tegle, zatvorite ih i okrenite napako dok se sasvim ne ohladi....
Slatko od dinjaSlatko od dinja
13. avgust
1
Dodajemo limuntus i vanilu, kuvamo još 5 minuta i dok je slatko još toplo rasporedimo u tegle. Okrećemo ih naopako dok se ne ohlade i čuvamo na hladnom mestu....
Slatko od drenjinaSlatko od drenjina
16. avgust
Stavite smesu na vatru i mešajte lagano kašikom, dok se šećer ne rastopi. Kuvajte slatko dok se sirup ne zgusne i dodajte vinsku kiselinu. Nakon 4 minuta skinite slatko sa vatre i pažljivo skinite penu....
Slatko od borovnicaSlatko od borovnica
01. mart
Sve vreme treba da se skida pena koja se formira odozgo, Proverite da li je slatko od borovnica gotovo na standardan način - kapnite kapljicu do njega na porcelanski tanjir - ako se kapljica ne razvlači znači da je gotovo...
Slatko od smokavaSlatko od smokava
07. feb.
Ukoliko su smokve velike, rezati ih na parčiće, a ukoliko su male - stavljati ih cele. Povremeno mešati slatko i, kada se zgusne, dodati limuntus....
Slatko od urmiSlatko od urmi
22. maj
Možete razrediti sa još vode, u zavisnosti od toga koliko želite da bude gusto. Ako više volite slatko, onda dodajte još meda. Tako napravljeno slatko stavite u tegle i zatvorite....
Slatko 80 smokavaSlatko 80 smokava
20. avgust
Gotovo slatko skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Napunite suve tegle, dobro zatvorite odgovarajućim poklopcima i kuvajte oko 5 minuta. Čuvajte na tamnom i hladom mestu....
Slatko od marelaSlatko od marela
10. sep.
Vadimo od njega u tanjir, prethodno stavljen u zamrzivač i prelazimo kašikom po njemu. Čim se formira "puteljak" koji se postepeno zatvara, slatko je gotovo. Kada se ohladi još će se zgusnuti....
Slatko od kajsijeSlatko od kajsije
24. sep.
Kada proključaju, smanjite vatru i ostavite slatko da se kuva još 40 minuta, dok sve vreme sklanjate penu. Kada slatko kapnete na suv porcelanski tanjir i ako se ne razlije, znači da je slatko gotovo....
Slatko od dunjeSlatko od dunje
24. sep.
Dodajte ih smesi sa šećerom i kuvajte na tihoj vatri, dok se smesa ne zgusne dovoljno. Slatko rasporedite u tegle ok je još toplo. Zatvorite tegle i odložite ih. Nije potrebno da se sterilišu....
Slatko od trešanjaSlatko od trešanja
21. maj
Trešnje se operu dobro i izvade se koštice, specijalnom mašinom ili iglom. U vodu se sipa šećer i sirup se skuva dok se ne zgusne. Skida se sa vatre i stavlja se voće. Ostavlja se da voće upije sirup....
Slatko od malinaSlatko od malina
21. maj
Skuvano slatko ostaviti da se ohladi. Vrlo pažljivo skidati penu koja se formirala. Ostaviti da prenoći i naliti u tegle....