Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto se stavlja limuntus u slatko?Da ne bi promenilo svoju boju dok se seče, voće za slatko se stavlja u vodu, u koju je rastvoren limuntus ili se prska sveže isceđenim sokom od limuna....
14. april
Koliko šećera se stavlja u slatko?Osnovno pravilo u kulinarstvu je da se na svaki kilogram voća stavlja 1 kg šećera. Dobro je da se pridržavate ovog odnosa, jer višak, ali i manjak šećera, mogu da dovedu do nezadovoljavajućih rezultata....
15. januar
Koliko šećera se stavlja u slatko?Jedan faktor je posebno važan u tom procesu, a upravo:
Koliko šećera se stavlja u slatko?
Mnoge domaćice se drže utvrđene razmere 1:1 ili na 1 kilogram voća - 1 kilogram šećera....
21. mart
Slatko od ljutih i slatkih paprikaBeli luk se pravi u pastu i dodaje u paprike.
Dodajte šećer, sirće, alevu papriku i so i promešajte.
Stavite na šporet i kuvajte dok se slatko od paprika ne zgusne....
11. okt.
Kako se pravi slatko testoSada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
28. feb.
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Slatka spelta (slatko žito)Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi.
Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke.
Promešajte sve mnogo dobro.
Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
19. januar
LimuntusVinska kiselina se koristi i kao vrsta konzervansa za pravljenje slatka, marmelade i džema. Obično se dodaje već gotovom, kuvanom slatku, 1 - 2 minuta pre nego što se skloni sa vatre i da se rasporedi u tegle....
25. maj
Slatkiš sa slatkom u kalupu za kuglofDodati slatko, vodu, ulje i cimet.
Brašno prosejati i dodavati po malo uz neprestano mešanje, dok se ne dobije homogena smesa.
Sipati u kalup za keks koji je nauljen i posut brašnom....
16. feb.
Slatko od višanjaKada skinete slatko sa vatre dodajte vanilu, koju možete zameniti rozetlom.
Gotovo slatko sipajte u tegle, koje zatvorite poklopcima i čuvajte ga na suvom i tamnom mestu....
20. jun
Slatko od šljivaSkida se sa vatre i stavlja se voće. Ostavljamo voće da upije sirup, nakon toga ponovo stavljamo na vatru. Kuvamo dok se sirup ne zgusne.
Pet minuta pre skidanja sa vatre dodajemo limunsku kiselinu....
20. jun
Slatko od limunaSlatko staviti da se kuva dok limun ne omekša, a sirup zgusne. Na kraju dodati vinsku kiselinu u vruću vodu i kuvati još 2-3 minuta....
17. mart
Slatko od kivijaOstavite slatko da se kuva, dok se tečnost u potpunosti ne zgusne.
Slatko odmah isipajte u zagrejane tegle. Zatvorite ih i okrenite sa poklopcem nadole, dok se u potpunosti ne ohlade....
20. mart
Slatko za dijabetičareSkinite sa vatre - u ovoj fazu slatko je ređe nego inače, ali kada se ohladi ono se zgusne i bude kao žele.
Odma rasporedite slatko u tegle, zatvorite ih i okrenite napako dok se sasvim ne ohladi....
20. mart
Slatko od dinjaDodajemo limuntus i vanilu, kuvamo još 5 minuta i dok je slatko još toplo rasporedimo u tegle.
Okrećemo ih naopako dok se ne ohlade i čuvamo na hladnom mestu....
13. avgust
1
Slatko od drenjinaStavite smesu na vatru i mešajte lagano kašikom, dok se šećer ne rastopi.
Kuvajte slatko dok se sirup ne zgusne i dodajte vinsku kiselinu.
Nakon 4 minuta skinite slatko sa vatre i pažljivo skinite penu....
16. avgust
Slatko od borovnicaSve vreme treba da se skida pena koja se formira odozgo,
Proverite da li je slatko od borovnica gotovo na standardan način - kapnite kapljicu do njega na porcelanski tanjir - ako se kapljica ne razvlači znači da je gotovo...
01. mart
Slatko od smokavaUkoliko su smokve velike, rezati ih na parčiće, a ukoliko su male - stavljati ih cele.
Povremeno mešati slatko i, kada se zgusne, dodati limuntus....
07. feb.
Slatko od urmiMožete razrediti sa još vode, u zavisnosti od toga koliko želite da bude gusto.
Ako više volite slatko, onda dodajte još meda.
Tako napravljeno slatko stavite u tegle i zatvorite....
22. maj
Slatko 80 smokavaGotovo slatko skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Napunite suve tegle, dobro zatvorite odgovarajućim poklopcima i kuvajte oko 5 minuta. Čuvajte na tamnom i hladom mestu....
20. avgust
Slatko od marelaVadimo od njega u tanjir, prethodno stavljen u zamrzivač i prelazimo kašikom po njemu. Čim se formira "puteljak" koji se postepeno zatvara, slatko je gotovo.
Kada se ohladi još će se zgusnuti....
10. sep.
Slatko od kajsijeKada proključaju, smanjite vatru i ostavite slatko da se kuva još 40 minuta, dok sve vreme sklanjate penu.
Kada slatko kapnete na suv porcelanski tanjir i ako se ne razlije, znači da je slatko gotovo....
24. sep.
Slatko od dunjeDodajte ih smesi sa šećerom i kuvajte na tihoj vatri, dok se smesa ne zgusne dovoljno. Slatko rasporedite u tegle ok je još toplo.
Zatvorite tegle i odložite ih. Nije potrebno da se sterilišu....
24. sep.
Slatko od trešanjaTrešnje se operu dobro i izvade se koštice, specijalnom mašinom ili iglom.
U vodu se sipa šećer i sirup se skuva dok se ne zgusne. Skida se sa vatre i stavlja se voće. Ostavlja se da voće upije sirup....
21. maj
Slatko od malinaSkuvano slatko ostaviti da se ohladi. Vrlo pažljivo skidati penu koja se formirala. Ostaviti da prenoći i naliti u tegle....
21. maj