Navikli smo da još uvek sami pripremamo zimnicu. Ostajemo verni domaće pripremljenim turšijama, ajvarima, kompotima, bakino slatko nam je omiljeno, kao i džem.
Recepti se prenose s kolena na koleno, pozajmljuju od komšija i prijatelja. Važno je da je sve pripremljeno bez veštačkih boja, a sadržaj je onakav kakav mi odaberemo.
Jedan proizvod, koji je sigurno među omiljenim zimnicama je domaće slatko. Ono se može perfektno pripremiti čak i u savremenim gradskim kuhinjama i uslovima. Potrebne su vam samo kvalitetne namirnice - voće, šećer i malo slobodnog vremena. Jedan faktor je posebno važan u tom procesu, a upravo:
Koliko šećera se stavlja u slatko?
Mnoge domaćice se drže utvrđene razmere 1:1 ili na 1 kilogram voća - 1 kilogram šećera. Klasična razmera sa kojom nećete pogrešiti. Ali to nije jedina varijanta.
Količinu šećera možete da regulišete prema tome koliko je slatko voće. Ako procenite da je voće preslatko, slobodno možete da smanjite količinu šećera.
Drugi kriterijum je željena gustina. Što više šećera dodate, toliko će voće više pustiti sirupa. Ako želite gušće slatko, moraćete da smanjite količinu šećera.
U slučaju da vaše zdravstveno stanje ne dozvoljava upotrebu šećera ili ste sami rešili da ograničite njegov unos, ima mnogo potvrđenih i uspešnih recepata za domaće slatko bez šećera.
Komentari