Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega je prženje štetno?Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas?...
14. jul
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne.
Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate...
23. nov.
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
27. okt.
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Svojim laganim dahom, svežim i sirovim ukusom, neizostavni su sastojak prve letnje salate....
29. maj
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Cink je hemijski element sa izuzetno važnom ulogom u zdravlju i održavanju dobrog izgleda. Neophodan je za rast i oporavak organizma i uključen je u sintezu nekoliko važnih hormona i u stotine enzimskih reakcija.
Selen...
28. okt.
Zbog čega pileća supa leči?Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju.
Zašto pileća...
12. januar
Zbog čega je luk koristan?Ako volite luk, preporučujemo vam da isprobate naše recepte za punjeni luk, supu od luka i salatu sa lukom....
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Na primer, u holandskoj kuhinji kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko jelo....
08. sep.
Zbog čega je prženje štetno?Koliko i da je ukusna, pržena hrana, ne možemo da osporavamo, štetna je za zdravlje. Krofnice, mekike, ćuftice, pomfrit, uštipci – sve to je ukusno, ali i štetno....
10. nov.
Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?Mleveno meso je jedan od glavnih sastojaka naše nacionalne kuhinje. Postoji na desetine jela koja se pripremaju sa ovim mesnim proizvodom. Mleveno meso koristimo za supe, glavna jela, roštiljanje, kao i za pravljenje sirovo-dimljenih...
30. april
Zbog čega je tarator toliko koristan?Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog.
Kao što verovatno znate, tarator...
13. avgust
Zbog čega treba da jedeno speltu?Veruje se da ne sadrži štetne „hemikalije“, da nema glutena, ima više vitamina i hranljivih sastojaka uopšte od drugih žitarica....
14. jul
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
29. nov.
Zbog čega su bademi gorki?Badem je jedna od prvih kultivisanih namirnica. Oni su omiljeni zbog svog karakterističnog punog, lagano slatkastog ukusa i neponovljivog mirisa. Upravo zbog ovih kvaliteta, bademi pronalaze široku upotrebu u kulinarstvu....
02. feb.
Zbog čega su dunje korisne?Korisna svojstva dunja su poznata čovečanstvu od davnih vremena. Veruje se da je čak i otac medicine, Hipokrat preporučivao ovo voće kao lek za gastrointestinalni trakt. Zbog toga što u dunjama ima visokog sadržaja tanina...
26. januar
Ribe koje su štetne za zdravljeMeđutim, postoji 9 zabranjenih vrsta ribe, koje su prilično štetne po zdravlje.
Na listi su čak i ribe koje stručnjaci preporučuju kao zdrave. Videćete i sami šta one ovde rade....
11. maj
Zašto su konzerve sa tunjevinom štetne?Ipak se čini da su tako konzervirani lišeni mnogo korisnih hranljivih materija, što doprinosi šteti od njihoog unosa....
25. avgust
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Deluje kao prirodni konzervans bez štete po organizam. Na ovaj način produžava rok trajanja domaće turšije, ako treba i godinama....
08. januar
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životKapsaicin deluje analgetski i uzrokuje smrt ćelija karcinoma, sprečava rast štetnih bakterija u digestivnom traktu, smanjuje rizik od dijabetesa....
24. nov.
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se...
10. avgust
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...
09. maj
Pet namirnica koje su štetne za kožuŠećer ne samo da dodaje "prazne" kalorije, nego se nalazi među štetnim namirnicama za kožu....
08. avgust
Juhu! Štetne namirnice koje su zapravo korisne!Evo o kojim namirnicama je reč:
Krompir
Nalazi se na listi štetnih namirnica zbog visokog glikemijskog indeksa i svojih kalorija....
16. mart
Šta sadrži ribizla i zbog čega je korisnaPriroda nudi svoje najveće blago u malom pakovanju. Ova maksima se u punoj snazi odnosi na ribizlu, voće poznato i kao crno francusko grođže.
Ova evropska biljka poznata je po jednoj iznenađujućoj činjenici, nije...
25. jun
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Poslužite skušu sa prilogom od pirinča, krompira ili uz salatu od povrća, prelivenu maslinovim uljem....
07. okt.