Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se pravi zaprškaSa alevom paprikom i brašnom se pravi zaprška za većinu čorbi. U nekim slučajevima se prvo dinsta luk, a posle toga brašno dok ne dobije zlatnu boju i nakraju aleva paprika....
12. feb.
Zaprška za pileću čorbu bez jajaStavite drugu kutlaču i tako dok se ne ujednači temperatura.
Sipajte zapršku u čorbu. Vratite na ringlu i kuvajte 5 minuta.
Isključite i servirajte....
10. okt.
Kada kakvu supu ili čorbu treba da pripremimo?Vrlo ukusna, lagana, ali supa koje može zasititi, je pileća supa sa zaprškom, koja je pogodna za dane kada se borimo protiv nazeba i želimo nešto jako, ukusno i toplo....
11. feb.
Zašto se zaprška čorbe preseče?U njih ubacite malo sirćeta (stavlja se upravo da bi se smanjio rizik od zgrušavanja zaprške). Dodajte im kiselo mleko i pažljivo mešajte dok se ne dobije homogena smesa....
06. sep.
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Kako se pravi zaprška za jagnjeću čorbu?Tako pripremljena zaprška se dodaje u jagnjeću čorbu minut pre uklanjanja čorbe sa vatre....
02. dec.
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Kada se pije čaj od mirođije?Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
22. dec.
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
E321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njegaE321 je skraćenica iza koje se krije supstanca butil hidroksi toluen. Široj javnosti ova supstanca je nepoznata kao celina, ali je praktično svi koristimo jer je dodatak ishrani sa veoma snažnom primenom.
Na mnogim...
08. mart
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
09. april
Kako se pravi zaprška za čorbu sa svežim mlekom?Pogledajte i kako da napravite kuvanu zapršku za čorbu, kada se stavlja zaprška u čorbu i pročitajte ova pravila i greške pri pravljenju supa i bujona....
15. okt.
Kako se pavlaka za kuvanje stavlja u čorbu?Mnogo domaćica se pita kako se tačno pavlaka za kuvanje dodaje u čorbu. Odgovor je veoma prost. Obično se preporučuje da se pavlaka temperira, a ne da se prosto izvadi iz frižidera i da se sipa u čorbu....
10. januar
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviOčišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac.
Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju.
Možemo posuti peršunom....
27. jun
Koliko vremena se kuvaju supe i čorbe?Ako volite da eksperimentišete sa različitim vrstama supa ili čorbi, preporučujemo vam da probate sledeće:
- čorba sa ćufticama;
- supa od pečuraka;
- čorba od spanaća;
- paradajz čorba;
- čorba od zeca...
05. avgust
Kako se pravi zaprška za čorbu od mleka i jaja?Različite zaprške za čorbe su veoma karakteristične za bugarsku kuhinju. Skoro da nema tradicionalne čorbe u koju se ne stavlja neka zaprška....
09. mart
Zbog čega se zaprška od jaja zgrudva u čorbi?Na ovaj način obično se stavlja zaprška u pileću čorbu ili čorbu sa ćufticama, pa čak i u riblju čorbu....
10. feb.
Koje vino kada i uz šta se servira?Eto zašto je dobro da se tokom vrućih letnjih dana i u zagrejanim salonima tokom zime flaše sa belim vinom stavljaju u posudu sa izmrvljenim ledom koja se stavlja na sredinu stola....
24. nov.
Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?Slatko, sočno, neverovatno osvežavajuće i veoma zdravo, ovo sve je vezano za grožđe.
Međutim, ovo voće ima izbiljne kontraindikacije. Grožđe je jedno od najukusnijeg i takođe popularnog voća u svetu. Koristi ovog prirodnog...
18. avgust
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Pogledajte naše druge recepte za kurban čorbu....
06. dec.
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla?
Pomaže kod prehlade...
09. okt.
Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?Izgubiti višak kilograma je težnja mnogih ljudi. Kada je u pitanju rastanak sa značajnom količinom viška mase, na koži se javljaju vidljive promene. Opušta se jer postaje suvišna nakon što otopi masnoću koju je održavala...
16. nov.
Kako se pravi škembe čorba - vodič za početnikeOvo su zemlje u kojima je škembe čorba jedna od omiljenih supa.
U Bugarskoj skoro da nema čoveka koji ne voli škembe čorbu....
12. dec.
Može li se popraviti čorba sa presečenom zaprškom?Jedna od tih tajni i veština je i priprema zaprške za čorbu.
Kako ne bi tražili savet za popravljanje presečene zaprške, prvo ćemo vam dati savet, kako da vam se ne desi da se zaprška zgrudva....
16. april
Kada se stavlja šećer u prahu na kolač?Sada, kada smo razjasnili kada se stavlja šećer u prahu na kolač, treba da kažemo i kako se stavlja. Šećer u prahu se ne sipa direktno na kolač. On se posipa uz pomoć male cediljke ili sita....
24. april