Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se pravi zaprškaKako se pravi zaprška
12. feb.
Sa alevom paprikom i brašnom se pravi zaprška za većinu čorbi. U nekim slučajevima se prvo dinsta luk, a posle toga brašno dok ne dobije zlatnu boju i nakraju aleva paprika....
Zaprška za pileću čorbu bez jajaZaprška za pileću čorbu bez jaja
10. okt.
Stavite drugu kutlaču i tako dok se ne ujednači temperatura. Sipajte zapršku u čorbu. Vratite na ringlu i kuvajte 5 minuta. Isključite i servirajte....
Kada kakvu supu ili čorbu treba da pripremimo?Kada kakvu supu ili čorbu treba da pripremimo?
11. feb.
Vrlo ukusna, lagana, ali supa koje može zasititi, je pileća supa sa zaprškom, koja je pogodna za dane kada se borimo protiv nazeba i želimo nešto jako, ukusno i toplo....
Zašto se zaprška čorbe preseče?Zašto se zaprška čorbe preseče?
06. sep.
U njih ubacite malo sirćeta (stavlja se upravo da bi se smanjio rizik od zgrušavanja zaprške). Dodajte im kiselo mleko i pažljivo mešajte dok se ne dobije homogena smesa....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Kako se pravi zaprška za jagnjeću čorbu?Kako se pravi zaprška za jagnjeću čorbu?
02. dec.
Tako pripremljena zaprška se dodaje u jagnjeću čorbu minut pre uklanjanja čorbe sa vatre....
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
Saće - kada se i zašto konzumira?Saće - kada se i zašto konzumira?
22. jul
Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
E321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njegaE321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njega
08. mart
E321 je skraćenica iza koje se krije supstanca butil hidroksi toluen. Široj javnosti ova supstanca je nepoznata kao celina, ali je praktično svi koristimo jer je dodatak ishrani sa veoma snažnom primenom. Na mnogim...
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
Kako se pravi zaprška za čorbu sa svežim mlekom?Kako se pravi zaprška za čorbu sa svežim mlekom?
15. okt.
Pogledajte i kako da napravite kuvanu zapršku za čorbu, kada se stavlja zaprška u čorbu i pročitajte ova pravila i greške pri pravljenju supa i bujona....
Kako se pavlaka za kuvanje stavlja u čorbu?Kako se pavlaka za kuvanje stavlja u čorbu?
10. januar
Mnogo domaćica se pita kako se tačno pavlaka za kuvanje dodaje u čorbu. Odgovor je veoma prost. Obično se preporučuje da se pavlaka temperira, a ne da se prosto izvadi iz frižidera i da se sipa u čorbu....
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviKrem čorba od povrća od koje se ozdravi
27. jun
Očišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac. Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju. Možemo posuti peršunom....
Koliko vremena se kuvaju supe i čorbe?Koliko vremena se kuvaju supe i čorbe?
05. avgust
Ako volite da eksperimentišete sa različitim vrstama supa ili čorbi, preporučujemo vam da probate sledeće: - čorba sa ćufticama; - supa od pečuraka; - čorba od spanaća; - paradajz čorba; - čorba od zeca...
Kako se pravi zaprška za čorbu od mleka i jaja?Kako se pravi zaprška za čorbu od mleka i jaja?
09. mart
Različite zaprške za čorbe su veoma karakteristične za bugarsku kuhinju. Skoro da nema tradicionalne čorbe u koju se ne stavlja neka zaprška....
Zbog čega se zaprška od jaja zgrudva u čorbi?Zbog čega se zaprška od jaja zgrudva u čorbi?
10. feb.
Na ovaj način obično se stavlja zaprška u pileću čorbu ili čorbu sa ćufticama, pa čak i u riblju čorbu....
Koje vino kada i uz šta se servira?Koje vino kada i uz šta se servira?
24. nov.
Eto zašto je dobro da se tokom vrućih letnjih dana i u zagrejanim salonima tokom zime flaše sa belim vinom stavljaju u posudu sa izmrvljenim ledom koja se stavlja na sredinu stola....
Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?
18. avgust
Slatko, sočno, neverovatno osvežavajuće i veoma zdravo, ovo sve je vezano za grožđe. Međutim, ovo voće ima izbiljne kontraindikacije. Grožđe je jedno od najukusnijeg i takođe popularnog voća u svetu. Koristi ovog prirodnog...
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?
06. dec.
Pogledajte naše druge recepte za kurban čorbu....
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?
09. okt.
Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla? Pomaže kod prehlade...
Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?
16. nov.
Izgubiti višak kilograma je težnja mnogih ljudi. Kada je u pitanju rastanak sa značajnom količinom viška mase, na koži se javljaju vidljive promene. Opušta se jer postaje suvišna nakon što otopi masnoću koju je održavala...
Kako se pravi škembe čorba - vodič za početnikeKako se pravi škembe čorba - vodič za početnike
12. dec.
Ovo su zemlje u kojima je škembe čorba jedna od omiljenih supa. U Bugarskoj skoro da nema čoveka koji ne voli škembe čorbu....
Može li se popraviti čorba sa presečenom zaprškom?Može li se popraviti čorba sa presečenom zaprškom?
16. april
Jedna od tih tajni i veština je i priprema zaprške za čorbu. Kako ne bi tražili savet za popravljanje presečene zaprške, prvo ćemo vam dati savet, kako da vam se ne desi da se zaprška zgrudva....
Kada se stavlja šećer u prahu na kolač?Kada se stavlja šećer u prahu na kolač?
24. april
Sada, kada smo razjasnili kada se stavlja šećer u prahu na kolač, treba da kažemo i kako se stavlja. Šećer u prahu se ne sipa direktno na kolač. On se posipa uz pomoć male cediljke ili sita....