Bonapeti.rs»Saveti»Može li se popraviti čorba sa presečenom zaprškom?

Može li se popraviti čorba sa presečenom zaprškom?

Može li se popraviti čorba sa presečenom zaprškom?

Ako želite da skuvate, ne samo još jedno jelo u nizu, već dobro izbalansirano i kompletno jelo, treba da se pridržavate striktno koraka i pravila tokom njegove pripreme. Jedna od tih tajni i veština je i priprema zaprške za čorbu.

Kako ne bi tražili savet za popravljanje presečene zaprške, prvo ćemo vam dati savet, kako da vam se ne desi da se zaprška zgrudva.

Prvo pravilo je da koristite samo žumance jajeta, bez belanca, jer upravo belance koagulira na visokoj temperaturi. Drugo pravilo je da zapršku dodajete u tankom mlazu u bujon, koji ste odvojili za mešanje sa zaprškom, uz neprestano mešanje, dok se ne ujednači temperatura oba sastojka.

Tek nakon toga dodajte zapršku, ponovo u tankom mlazu i uz neprestano mešanje u šerpu sa čorbom. Preporučujemo da čorbu skinete sa vatre, kako ne bi prokuvala sa zaprškom i kako se ona ne bi presekla.

Nema načina da vam se preseče takozvana kuvana zaprška, koja se pravi od jaja, kiselog mleka i brašna. Ona izuzetno popunjava čorbu i daje joj završeni izgled i prijatni puni ukus. Druga njena prednost je to što se čorba zapržena kuvanom zaprškom ne može presećii kod podgrevanja.

Ako se ipak desilo da vam se čorba presekla, a to niste učinili namerno (kao što se to čini sa kurban čorbom), evo nekoliko načina da defekt učinite efektom.

Najlakši način da popravite presečenu čorbu je da je ispasirate i jednostavnijim rečnikom rečeno, da od nje napravite krem čorbu, da pripremite domaće krutone i da je poslužite sa njima.

Ako pravite čorbu sa ćufticama i ona se preseče, možete rešetkastom kašikom da izvadite ćuftice, da ispasirate čorbu i da nakon toga vratite ćuftice ponovo u čorbu.

Drugi mogući način za popravljanje presečene čorbe je da skuvate i ispasirate fino jedan krompir i da ga dodate u čorbu. Na ovaj način ćete dodati punoću čorbi i njenom ukusu, a presečena zaprška se neće toliko primećivati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji