Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako se pravi škembe čorba - vodič za početnike

Kako se pravi škembe čorba - vodič za početnike

EliEli
Pomoćnik kuvara
2010
Škembe čorba

Škembe čorba je vrsta supe koja je najčešća u balkanskoj kuhinji. Ova balkanska kuhinja obuhvata zemlje poput Bugarske, Makedonije, Turske, Rumunije i Srbije. Ovo su zemlje u kojima je škembe čorba jedna od omiljenih supa.

U Bugarskoj skoro da nema čoveka koji ne voli škembe čorbu. Priprema se od dobro kuvanog i sitno iseckanog goveđeg, svinjskog ili jagnjećeg želuca (škembeta). Pored njega mogu se koristiti i začini poput belog luka, sirćeta, ljute aleve paprike ili ljutih paprika. Sve ovo može da se pomeša sa malo vode, a paprike treba da budu suve da se ispeku i izmrve u smesu.

Zanimljiva činjenica je da je uz sok od kupusa, škembe čorba popularan lek za mamurluk. Ovo potiče iz davnina, imajući u vidu da se Carigrad smatra domovinom škembe čorbe. Od tada se priprema u objektima poznatijim kao škembidžijnice.

Da bismo napravili ukusnu i jednostavnu škembe čorbu i obradovali porodicu, biće nam potrebni sledeći proizvodi:

1. 300 g škembeta

2. 300 ml svežeg mleka

3. 30 g kravljeg maslaca

4. 2 kašičice aleve paprike

5. 1 kašika brašna

6. 1/2 kašičice bibera

7. 1 glavica belog luka

8. 1 šoljica sirćeta

9/ 2-3 suve ljute papričice

Škembe se skuva dobro, dok ne omekša i lako se seče. Nakon što izvadite škembe iz vode, u oko litar bujona dodajte sveže mleko (prethodno zagrejano), 2 kašičice soli i biber.

Isecite škembe na male komade i ostavite na stranu. U zagrejanom tiganju otopite maslac i u njemu pržite brašno i alevu papriku oko minut, pa dodajte mali deo čorbe - 2 ili 3 kašike. Ostavlja se u tiganju uz stalno mešanje dok se ne dobije jednolična smesa.

Vratite smesu iz tiganja u šerpu i dodajte seckano škembe. Pustite da se kuva još 5-10 minuta.

Oljuštite i izgnječite beli luk. Ispecite i sitno iseckajte papriku. U činiji pomešajte sirće, beli luk i pečene suve paprike. Po želji paprike možete zameniti ljutom paprikom.

Poslužite toplo i dodajte kašiku smese u čorbu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni