Škembe čorba je vrsta supe koja je najčešća u balkanskoj kuhinji. Ova balkanska kuhinja obuhvata zemlje poput Bugarske, Makedonije, Turske, Rumunije i Srbije. Ovo su zemlje u kojima je škembe čorba jedna od omiljenih supa.
U Bugarskoj skoro da nema čoveka koji ne voli škembe čorbu. Priprema se od dobro kuvanog i sitno iseckanog goveđeg, svinjskog ili jagnjećeg želuca (škembeta). Pored njega mogu se koristiti i začini poput belog luka, sirćeta, ljute aleve paprike ili ljutih paprika. Sve ovo može da se pomeša sa malo vode, a paprike treba da budu suve da se ispeku i izmrve u smesu.
Zanimljiva činjenica je da je uz sok od kupusa, škembe čorba popularan lek za mamurluk. Ovo potiče iz davnina, imajući u vidu da se Carigrad smatra domovinom škembe čorbe. Od tada se priprema u objektima poznatijim kao škembidžijnice.
Da bismo napravili ukusnu i jednostavnu škembe čorbu i obradovali porodicu, biće nam potrebni sledeći proizvodi:
1. 300 g škembeta
2. 300 ml svežeg mleka
3. 30 g kravljeg maslaca
4. 2 kašičice aleve paprike
5. 1 kašika brašna
6. 1/2 kašičice bibera
7. 1 glavica belog luka
8. 1 šoljica sirćeta
9/ 2-3 suve ljute papričice
Škembe se skuva dobro, dok ne omekša i lako se seče. Nakon što izvadite škembe iz vode, u oko litar bujona dodajte sveže mleko (prethodno zagrejano), 2 kašičice soli i biber.
Isecite škembe na male komade i ostavite na stranu. U zagrejanom tiganju otopite maslac i u njemu pržite brašno i alevu papriku oko minut, pa dodajte mali deo čorbe - 2 ili 3 kašike. Ostavlja se u tiganju uz stalno mešanje dok se ne dobije jednolična smesa.
Vratite smesu iz tiganja u šerpu i dodajte seckano škembe. Pustite da se kuva još 5-10 minuta.
Oljuštite i izgnječite beli luk. Ispecite i sitno iseckajte papriku. U činiji pomešajte sirće, beli luk i pečene suve paprike. Po želji paprike možete zameniti ljutom paprikom.
Poslužite toplo i dodajte kašiku smese u čorbu.
Komentari