Prilikom pripreme čorbe, jedan od najvažnijih momenata je zaprška. Zahvaljujući zapršci, čorba nije toliko vodenasta, a pritom postaje veoma ukusna. Često, međutim, pri mešanju zaprške sa čorbom dolazi do presecanja, što nije nimalo prijatno i utiče na kvalitet ukusa. Da ne bismo presekli zapršku čorbe, moramo se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila.
Najčešće, pripremljena hladna zaprška uključuje jaja, nekoliko kapi sirćeta i kiselog mleka. Prvo morate dobro umutiti jaja. U njih ubacite malo sirćeta (stavlja se upravo da bi se smanjio rizik od zgrušavanja zaprške). Dodajte im kiselo mleko i pažljivo mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Sledeća važna tačka je mešanje zaprške sa čorbom. Imajte na umu da čorba već treba da bude gotova, skinuta sa vatre i malo ohlađena. Uzmite malo bujona iz čorbe i pomešajte ga sa zaprškom. Snažno promešajte i dodajte još malo bujona. Neophodno je da temperatura zaprške bude bliska onoj u čorbi, inače dolazi do neprijatnog presecanja.
Zatim u tankom mlazu sipajte zapršku uz stalno mešanje. Sada imate lepo napravljenu čorbu sa zaprškom, a ako želite možete da pripremite jedan od sledećih recepata: pileća čorba, čorba od spanaća, čorba od tikvica ili tradicionalna škembe čorba.