Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Što je veći nedostatak magnezijuma, pojedinac postaje osetljiviji, nervozniji i anksiozniji. Previše snažno reaguje na spoljašnje događaje, a to je povezano sa još većom potrebom za magnezijumom....
29. nov.
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Stvara se začarani krug – nedostatak magnezijuma dovodi do stresa, a stres povećava potrebu za magnezijumom.
Kako obezbediti magnezijum?...
09. maj
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Zbog čega je luk koristan?Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Između ostalog, ovo neverovatno povrće sadrži i vitamine B kao što su B1, B2, B3, kao i vitamin E;
- Takođe sadrži minerale kao što su bakar, kalijum, kalcijum i magnezijum....
08. sep.
Zbog čega pileća supa leči?Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju.
Zašto pileća...
12. januar
Zbog čega je prženje štetno?Većina ljudi je upoznata sa štetnošću pržene hrane, zahvaljujući mnogim člancima i istraživanjima. Proces prženja je poznat kao izuzetno štetan i toksičan. Ipak, pitanje je, zbog čega je pržena hrana štetna za nas? Šta se...
14. jul
Kada se pije magnezijum?Ako majka doji nakon rađanja, ponovo je dobro da uzima magnezijum u obliku dodataka ishrani, jer dojenje smanjuje nivo magnezijuma u organizmu....
15. mart
Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?Mleveno meso je jedan od glavnih sastojaka naše nacionalne kuhinje. Postoji na desetine jela koja se pripremaju sa ovim mesnim proizvodom. Mleveno meso koristimo za supe, glavna jela, roštiljanje, kao i za pravljenje sirovo-dimljenih...
30. april
Zbog čega su korisne pečene jabuke?U njima su vitamini i mikroelementi prisutni u ogromnim količinama: vitamin C, A, K, vitamini grupe B, magnezijum, kalijum, fosfor itd., Kao i pektini, dijetetska vlakna, antioksidansi i drugi....
23. nov.
Zbog čega je tarator toliko koristan?Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog.
Kao što verovatno znate, tarator...
13. avgust
Zbog čega treba da jedeno speltu?Spelta sadrži i fosfor, kalijum i magnezijum, kao i mnoge druge minerale: kalcijum, natrijum, gvožđe, mangan, bakar, selen i cink....
14. jul
Zašto mi se ne pije voda?Ako ne osećate žedj, to ne znači da vašem telu nije potrebna tečnost. Svakog dana, na različite načine, koristimo 1, 5 - 2, 5 litra vode na prijatnoj temperaturi i vlažnosti, a pri vrućini i fizičkim naporima i više. Ovo...
01. okt.
Kada se pije čaj od mirođije?Kalijum, gvožđe, mangan, magnezijum, fosfor, cink i kalcijum, potrebni za jedan dan, sadržani su u 100 grama semena mirođije....
22. dec.
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Ostali važni minerali u sastavu paprike su magnezijum sa sadržajem od 12 mg, fosfor sa 26 mg....
29. maj
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životDa li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji...
24. nov.
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
27. okt.
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?To su magnezijum, kalcijum, lutein, zeaksantin i folnu kiselinu. Ako želite da imate zdrave i jake zube i kosti, jedite tikvice što možete češće....
10. avgust
Kada i kako se pije magnezijum?Magnezijum, zajedno sa cinkom i manganom, je jedan od glavnih fakrora za ostvarivanje životno važnih koenzimskih reakcija. Može se reći da magnezijum ima izuzetnu važnost za održavanje zdravlja....
18. jul
Šta sadrži ribizla i zbog čega je korisnaTakođe sadrži magnezijum, kalcijum, fosfor, mangan, gvožđe, bakar, cink i jod....
25. jun
Zbog čega su nam potrebni cink i selen?Cink je hemijski element sa izuzetno važnom ulogom u zdravlju i održavanju dobrog izgleda. Neophodan je za rast i oporavak organizma i uključen je u sintezu nekoliko važnih hormona i u stotine enzimskih reakcija.
Selen...
28. okt.
Zbog čega je toliko korisno da jedemo skušu?Osim toga, njeno mekano meso puno je hranljivih materija
Koristi od skuše i njena svojstva
Skuša sadrži: fluorid, magnezijum, kalcijum, cink, kalijum, fosfor, jod, natrijum....
07. okt.
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?Bogat je bakrom, kalcijumom i magnezijumom - sastojcima koji ostaju i nakon njegove obrade.
Narodna medicina već godinama preporučuje susamov tahini za sve bolesti i tegobe gastrointestinalnog trakta....
07. okt.
Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?Svi znamo koliko je dobro za naše zdravlje da obezbedimo dovoljno vitamina C za naš organizam u promenljivim vremenskim uslovima. Zima je vreme kada konzumiramo najviše limuna i citrusa. Limun se može iscediti i piti...
13. avgust
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Kokosovo mleko ima visok sadržaj minerala, uključujući gvožđe, selen, kalcijum, gvožđe, magnezijum i fosfor. Takođe je bogato vitaminima C, E, B1, B3, B5 i B6, koji su nam svi korisni....
03. avgust