Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da uštipci ne budu masni?Kako da uštipci ne budu masni?
13. maj
Uštipci su jedan od omiljenih doručaka, naročito u dane odmora, kada se sakuplja cela porodica. Međutim, sve više ljudi ih izbegava, zbog toga što su prilično masni....
Kako da zamrznete leblebije?Kako da zamrznete leblebije?
25. avgust
1
Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
Kako da napravimo domaću jufkuKako da napravimo domaću jufku
14. jul
Pecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 190 °C dok ne postane zlatasta. Već znate kako da napravite domaću jufku. Prijatno!...
Kako da napravimo domaći kravlji sirKako da napravimo domaći kravlji sir
13. januar
Cediljka sa domaćim sirom se pristiska nečim teškim, u nagnutoj tepsiji, podignuta nečim u jednom kraju kako bi se oblikovao kotur sira i da se dobro iscedi, tako stoji otprilike 12 sati....
Kako da mekike ne budu masne?Kako da mekike ne budu masne?
13. jul
Ipak, ponekad su dosta masne. Kako mekike ne bi bile masne, postoji nekoliko trikova, čiji ćemo deo danas podeliti sa vama. - Kod mešenja testa za mekike, prašak za pecivo stavite u brašno, a ne u kiselo mleko....
Kako da skuvamo jaja da budu čitava, da nijedno ne pukneKako da skuvamo jaja da budu čitava, da nijedno ne pukne
08. jul
Mnogi bi se složili da kuvanje jaja bez pucanja nije jednostavno. Stavljanje hladnih jaja u toplu ili vruću vodu može da prouzrokuje pukotine. Osim toga, ljuske mogu da popucaju ukoliko jaja dolaze u kontakt jedni sa drugima...
Kako da lignje ne budu žilave?Kako da lignje ne budu žilave?
17. avgust
Kada ih pržimo/pohujemo lignjama je potrebna sasvim kratka termička obrada - 1-2 minute u jako zagrejanoj masnoći, obilnoj količini koja treba da ih pokriva. Ako preteramo sa vremenom, postaće suve i žilave....
Kako da nam se ne lepi pirinačKako da nam se ne lepi pirinač
18. feb.
U svetu kulinarstva postoji nekoliko stvari koje su "vrh" vrhova. Pirinač i njegovo deljenje na zrna sigurno nije jedno of tih stvari, ali ipak njegovo stalno lepljenje je neprijatno za estetski izgled jela. Postoji...
Kako da nam se ne lepi roštiljKako da nam se ne lepi roštilj
20. maj
Izlazeći iz velikog grada i tražeći mesto za odmor i relaksaciju, uvek sa sobom nosimo roštilj - priprema se brzo, ukusno je i ako ima ko da ga peče veoma je lako. Iako ne izgleda kao težak posao, na sličnim okupljanjima...
Kako da ne mirišemo na beli lukKako da ne mirišemo na beli luk
29. april
Beli luk je ukusan i koristan začin, ali ponekada njegova aroma može stvoriti osećaj neprijatnosti, posebno ako trebate sresti i biti u društvu ljudi. Kako biste izbegli ovu neprijatnu posledicu konzumiranja belog luka...
Kako da zasitimo ogroman apetit, a da pritom ne preterujemoKako da zasitimo ogroman apetit, a da pritom ne preterujemo
28. jun
Mnogo ljudi oseća potrebu da stalno jede. To se najčešće dešava realizuje putem nezdrave hrane. Prema istraživanju, ovih ljudi je blizu 50%, i kada reše da se hrane zdravo, doživljavaju neuspeh. U ovom članku ćete upoznati...
Kako ispržiti pomfrit, a da ne bude štetan?Kako ispržiti pomfrit, a da ne bude štetan?
17. jun
Nutricionisti širom sveta ne prestaju da pričaju o tome da je pomfrit izvor zasičenih masnih kiselina, koje se dobijaju prženjem....
Kako spremiti patlidžan, a da ne bude gorakKako spremiti patlidžan, a da ne bude gorak
03. feb.
Kako bismo počeli sa uklanjanjem gorčine patlidžana, prvo treba da ustanovimo koji su njegovi delovi korisni, a koji ne treba da budu deo procesa spremanja jela. Na primer, kožica patlidžana je u potpunosti pogodna za...
Ćuftice Kadan buduĆuftice Kadan budu
22. januar
Na kraju dodajemo pirinač (da ne nabubri) i ponovo promešamo. Od smese pravimo ovalne ćuftice veličine jajeta. Prvo uvaljamo u prezle, nakon toga u jaje. Ponavljamo sa svim ćufticama....
Koje namirnice mogu da budu zamena mesu?Koje namirnice mogu da budu zamena mesu?
19. nov.
Ponekad zaboravimo, a neki od nas ni ne znaju, da se proteini nalaze u mnogim drugim namirnicama osim u mesu. Proteinski proizvodi su jeftiniji, zdraviji i mogu se čuvati duže od mesnih proizvoda. Pasulj. To je univerzalna...
Kako da ne mirišemo na luk i beli lukKako da ne mirišemo na luk i beli luk
16. jul
Što je mleko masnije, to će neprijatan dah brže nestati. Da miris luka nestane iz usta može se koristiti i druge metode osim mleka. Pečurke i bosiljak su takođe završavaju posao kada je ovakav problem u pitanju....
Kako se priprema teletina da ne bi bila žilava?Kako se priprema teletina da ne bi bila žilava?
05. nov.
Jedna od namirnica sa najmanje kalorija i zbog toga visoko cenjena je teleće meso. Osim toga, u svom sastavu se odlikuje lipidima, proteinima i vitaminima B, kao i magnezijumom, gvožđem, kalijumom i drugim vrednim mikro...
Kako da obezbedite vitamin B12 ako ne jedete meso?Kako da obezbedite vitamin B12 ako ne jedete meso?
08. maj
B12 je jedini vitamin koji sadrži kobalt. Životinje su najveći proizvođači ovog vitamina, koji se nalazi u njihovom sistemu za varenje. Iz tog razloga, to je jedini vitamin koji se ne može dobiti putem biljaka i sunca....
Kako da jedemo beli luk, a da to ne šteti našem želucuKako da jedemo beli luk, a da to ne šteti našem želucu
24. dec.
Postoji rasprava, odnostno da li u belom luku ima više koristi ili štete. Skoro su svi čuli da se beli luk naziva prirodnim antibiotikom. To je zbog toga što se u njemu nalazi alicin, koji je sposoban da unušti razne patogene...
Evo kako da ne uništite vitamine u brokoliju prilikom spremanjaEvo kako da ne uništite vitamine u brokoliju prilikom spremanja
07. mart
Brokoli je obavezan deo menija, ne samo pristalica zdrave ishrane, nego i svih drugih. Ovo povrće je popularno sa niskim sadržajem kalorija i prilično je hranljivo. Kao i većina voća i povrća koje kupujemo, tako je...
Kako da jedemo mango i šta ne znamo o njemuKako da jedemo mango i šta ne znamo o njemu
22. feb.
Mango kod nas nije toliko popularan, ali on spada u voće koje se najiše konzumira u svetu. Dokazano je da se mango konzumira do 10 puta više od jabuka i 3 puta više od banana. Kod nas se konzumira manje, jer se o njemu...
Klasični masni keksićiKlasični masni keksići
20. avgust
Brzo zamesite testo da mast ne omekša previše. Testo razvijte na koru debljine oko 5 mm i isecite oblike po vašoj želji - kvadrate, pravougaonike, krugove itd. Keksiće možete oblikovati i kao loptice....
Starinski masni keksStarinski masni keks
15. feb.
Svinjska mast treba da bude omekšala, ali ne rastopljena. Umešati je sa vinom, šećerom u prahu, vanilin šećerom, korom limuna i početi sa dodavanjem brašna. Zamesiti i dodavati brašno dok se ne dobije tvrdo testo....
Kako se pravi masno testoKako se pravi masno testo
01. januar
Masno testo može da bude spremljeno sa mašću ili sa maslacem. Takođe, možete da napravite testo sa kombinacijom masti i maslaca. Tako je najukusnije....
Kako da palačinke budu mekane?Kako da palačinke budu mekane?
26. januar
Biljno ulje deluje kao prašak za pecivo, a i sa druge strane, ako ste koristili biljno ulje umesto praška za pecivo, možete da pržite palačinke u suvom tiganju, tj. nećete dodavati suvišnu masnoći....