Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako da uštipci ne budu masni?Uštipci su jedan od omiljenih doručaka, naročito u dane odmora, kada se sakuplja cela porodica. Međutim, sve više ljudi ih izbegava, zbog toga što su prilično masni....
13. maj
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako da napravimo domaću jufkuPecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 190 °C dok ne postane zlatasta.
Već znate kako da napravite domaću jufku.
Prijatno!...
14. jul
Kako da napravimo domaći kravlji sirCediljka sa domaćim sirom se pristiska nečim teškim, u nagnutoj tepsiji, podignuta nečim u jednom kraju kako bi se oblikovao kotur sira i da se dobro iscedi, tako stoji otprilike 12 sati....
13. januar
Kako da mekike ne budu masne?Ipak, ponekad su dosta masne.
Kako mekike ne bi bile masne, postoji nekoliko trikova, čiji ćemo deo danas podeliti sa vama.
- Kod mešenja testa za mekike, prašak za pecivo stavite u brašno, a ne u kiselo mleko....
13. jul
Kako da skuvamo jaja da budu čitava, da nijedno ne pukneMnogi bi se složili da kuvanje jaja bez pucanja nije jednostavno. Stavljanje hladnih jaja u toplu ili vruću vodu može da prouzrokuje pukotine. Osim toga, ljuske mogu da popucaju ukoliko jaja dolaze u kontakt jedni sa drugima...
08. jul
Kako da lignje ne budu žilave?Kada ih pržimo/pohujemo lignjama je potrebna sasvim kratka termička obrada - 1-2 minute u jako zagrejanoj masnoći, obilnoj količini koja treba da ih pokriva. Ako preteramo sa vremenom, postaće suve i žilave....
17. avgust
Kako da nam se ne lepi pirinačU svetu kulinarstva postoji nekoliko stvari koje su "vrh" vrhova. Pirinač i njegovo deljenje na zrna sigurno nije jedno of tih stvari, ali ipak njegovo stalno lepljenje je neprijatno za estetski izgled jela.
Postoji...
18. feb.
Kako da nam se ne lepi roštiljIzlazeći iz velikog grada i tražeći mesto za odmor i relaksaciju, uvek sa sobom nosimo roštilj - priprema se brzo, ukusno je i ako ima ko da ga peče veoma je lako.
Iako ne izgleda kao težak posao, na sličnim okupljanjima...
20. maj
Kako da ne mirišemo na beli lukBeli luk je ukusan i koristan začin, ali ponekada njegova aroma može stvoriti osećaj neprijatnosti, posebno ako trebate sresti i biti u društvu ljudi.
Kako biste izbegli ovu neprijatnu posledicu konzumiranja belog luka...
29. april
Kako da zasitimo ogroman apetit, a da pritom ne preterujemoMnogo ljudi oseća potrebu da stalno jede. To se najčešće dešava realizuje putem nezdrave hrane. Prema istraživanju, ovih ljudi je blizu 50%, i kada reše da se hrane zdravo, doživljavaju neuspeh. U ovom članku ćete upoznati...
28. jun
Kako ispržiti pomfrit, a da ne bude štetan?Nutricionisti širom sveta ne prestaju da pričaju o tome da je pomfrit izvor zasičenih masnih kiselina, koje se dobijaju prženjem....
17. jun
Kako spremiti patlidžan, a da ne bude gorakKako bismo počeli sa uklanjanjem gorčine patlidžana, prvo treba da ustanovimo koji su njegovi delovi korisni, a koji ne treba da budu deo procesa spremanja jela.
Na primer, kožica patlidžana je u potpunosti pogodna za...
03. feb.
Ćuftice Kadan buduNa kraju dodajemo pirinač (da ne nabubri) i ponovo promešamo.
Od smese pravimo ovalne ćuftice veličine jajeta. Prvo uvaljamo u prezle, nakon toga u jaje.
Ponavljamo sa svim ćufticama....
22. januar
Koje namirnice mogu da budu zamena mesu?Ponekad zaboravimo, a neki od nas ni ne znaju, da se proteini nalaze u mnogim drugim namirnicama osim u mesu. Proteinski proizvodi su jeftiniji, zdraviji i mogu se čuvati duže od mesnih proizvoda.
Pasulj. To je univerzalna...
19. nov.
Kako da ne mirišemo na luk i beli lukŠto je mleko masnije, to će neprijatan dah brže nestati. Da miris luka nestane iz usta može se koristiti i druge metode osim mleka. Pečurke i bosiljak su takođe završavaju posao kada je ovakav problem u pitanju....
16. jul
Kako se priprema teletina da ne bi bila žilava?Jedna od namirnica sa najmanje kalorija i zbog toga visoko cenjena je teleće meso. Osim toga, u svom sastavu se odlikuje lipidima, proteinima i vitaminima B, kao i magnezijumom, gvožđem, kalijumom i drugim vrednim mikro...
05. nov.
Kako da obezbedite vitamin B12 ako ne jedete meso?B12 je jedini vitamin koji sadrži kobalt. Životinje su najveći proizvođači ovog vitamina, koji se nalazi u njihovom sistemu za varenje. Iz tog razloga, to je jedini vitamin koji se ne može dobiti putem biljaka i sunca....
08. maj
Kako da jedemo beli luk, a da to ne šteti našem želucuPostoji rasprava, odnostno da li u belom luku ima više koristi ili štete. Skoro su svi čuli da se beli luk naziva prirodnim antibiotikom. To je zbog toga što se u njemu nalazi alicin, koji je sposoban da unušti razne patogene...
24. dec.
Evo kako da ne uništite vitamine u brokoliju prilikom spremanjaBrokoli je obavezan deo menija, ne samo pristalica zdrave ishrane, nego i svih drugih. Ovo povrće je popularno sa niskim sadržajem kalorija i prilično je hranljivo.
Kao i većina voća i povrća koje kupujemo, tako je...
07. mart
Kako da jedemo mango i šta ne znamo o njemuMango kod nas nije toliko popularan, ali on spada u voće koje se najiše konzumira u svetu. Dokazano je da se mango konzumira do 10 puta više od jabuka i 3 puta više od banana. Kod nas se konzumira manje, jer se o njemu...
22. feb.
Klasični masni keksićiBrzo zamesite testo da mast ne omekša previše. Testo razvijte na koru debljine oko 5 mm i isecite oblike po vašoj želji - kvadrate, pravougaonike, krugove itd. Keksiće možete oblikovati i kao loptice....
20. avgust
Starinski masni keksSvinjska mast treba da bude omekšala, ali ne rastopljena. Umešati je sa vinom, šećerom u prahu, vanilin šećerom, korom limuna i početi sa dodavanjem brašna.
Zamesiti i dodavati brašno dok se ne dobije tvrdo testo....
15. feb.
Kako se pravi masno testoMasno testo može da bude spremljeno sa mašću ili sa maslacem. Takođe, možete da napravite testo sa kombinacijom masti i maslaca. Tako je najukusnije....
01. januar
Kako da palačinke budu mekane?Biljno ulje deluje kao prašak za pecivo, a i sa druge strane, ako ste koristili biljno ulje umesto praška za pecivo, možete da pržite palačinke u suvom tiganju, tj. nećete dodavati suvišnu masnoći....
26. januar