Mekike su tradicionalni doručak, omiljena i deci i odraslima. Ipak, ponekad su dosta masne.
Kako mekike ne bi bile masne, postoji nekoliko trikova, čiji ćemo deo danas podeliti sa vama.
- Kod mešenja testa za mekike, prašak za pecivo stavite u brašno, a ne u kiselo mleko.
- Kod mešenja testa, možete da dodate i nekoliko kapi rakije u njega. Stavlja se oko jednog poklopca na 1 kilogram brašna. Na taj način mekike neće upiti mnogo ulja i neće biti masne.
- Testo za mekike treba da raste na hladnom. Testo je dobro da umesite uveče i da raste u frižideru. Na taj način će testo spokojno moći da narasta na hladnom mestu u frižideru.
- Naraslo testo pospite sa pola kašičice pračka za pecivo. Nakon toga ga dobro umesite. na ovaj način testo neće upijati mnogo masnoće.
- Drugi trik, da mekike ne bi bile masne, je da se prže u jako zagrejanom ulju;
- Tiganj treba da bude dubok. Na taj način mekike neće upijati mnogo ulja.
Sledeći put, kada pripremate mekike, probajte ove kulinarske trikove i one neće biti masne.
Komentari