Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Kako da obezbedite vitamin B12 ako ne jedete meso?

Kako da obezbedite vitamin B12 ako ne jedete meso?

Kako da nabavimo vitamin B12
Fotografija: 1

B12 je jedini vitamin koji sadrži kobalt. Životinje su najveći proizvođači ovog vitamina, koji se nalazi u njihovom sistemu za varenje. Iz tog razloga, to je jedini vitamin koji se ne može dobiti putem biljaka i sunca.

Vitamin je aktivno uključen u proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik kroz vaše telo. Iz tog razloga, vitamin B12 je izuzetno važan za vaše zdravlje, a mi vam dajemo nekoliko načina na koje možete da ga dobijete ako niste ljubitelj mesa.

Doručak od žitarica

Započnite dan pametno tako što ćete se odlučiti za žitarice koje sadrže malo šećera.

Pravo kravlje mleko

Neki ljudi ne mogu da tolerišu laktozu (šećer u kravljem mleku) jer oštećuje njihov sistem za varenje. Međutim, ako ne patite od ove tegobe, potrebno je da što više konzumirate pravo kravlje mleko. Bogato je hranljivim materijama kao što su proteini, kalcijum, fosfor, kalijum i naravno naš omiljeni vitamin B12. Ako popijete čak i samo 2 čaše svežeg mleka, možete dobiti zdravu količinu koja vam je potrebna za dan.

Jaja

Jaja su izvor vitamina B12

Jedno veliko jaje vam daje visokokvalitetne proteine, kao i 0, 6 mikrograma B12. Zaboravite belanca, jer je žumance mesto gde se nalazi korisni vitamin. Možete pripremiti razna jela: skuvajte jaje i dodajte ga u razne doručke, propržite ga i stavite na tost ili jednostavno pojedite jedno.

Kiselo mleko

Kao i sveže mleko, kiselo mleko takođe sadrži mnogo proteina i B12. Samo se uverite da kupujete pravo kiselo mleko, a ne zaslađene zamene. Mleko možete konzumirati dodavanjem svežeg voća za prirodnu slatkoću ili kao prilog pečenom ili kuvanom krompiru.

Nutritivni kvasac

Prehrambeni kvasac sadži vitamin B12

Sa izgledom i ukusom nalik parmezanu, nutritivni kvasac je magični sastojak za vegetarijance. Kao što ime kvasca kaže, on obezbeđuje mnoge hranljive materije od proteina do gvožđa i obogaćen je B12. Možete posipati nutritivni kvasac preko mešanog povrća, supa, pečenog povrća, testenina ili čak kokica.

Tempe

Indonežansko jelo napravljeno od fermentisanog zrna soje. Neki od mikroorganizama u tempeu proizvode B12. Međutim, obavezan je uslov da u njegovom sadržaju ima bakterija da bi se mogao proizvesti korisni vitamin. Proizvod je dostupan u većim trgovačkim lancima, ali uvek pročitajte etiketu da biste bili sigurni da hrana sadrži B12.

Sojino mleko

Sojino mleko daje vitamin B12

Sojino mleko za početak ne sadrži B12, ali može biti obogaćeno njime – proverite etiketu da biste bili sigurni. Sojino mleko možete koristiti u žitaricama, late-u i toploj čokoladi, ili za pripremu raznih peciva kao što su kolači, keksovi, palačinke itd.

Šitake pečurke

Vrsta pečurke koja raste na oborenom drveću, uzgaja se u Japanu i Kini. Pokazalo se da neke sušene šitake pečurke ove vrste sadrže značajno visoke količine B12. Moraćete da ih jedete više, međutim, ako želite da dobijete količinu vitamina koja je potrebna vašem telu.

Nori (morska alga)

Koristite kore nori sa hranom za vitamin B12

Nori listovi su slatka verzija B12. Da biste dobili potrebnu dnevnu dozu vitamina, trebalo bi da pojedete oko 4 grama ljubičastih algi (jedan list je oko 0, 3 grama). Međutim, ako redovno jedete suši napravljen od norija ili neku vrstu malih grickalica, dobićete prilično dobru dozu B12.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest