Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je anardana i za šta se koristi?Jesen nas obično dočekuje prilično nepovoljnim vremenom, kišama i hladnoćom. Međutim, ovo je godišnje doba tokom kojeg se na tržištu nudi mnogo povrća i voća kojem se radujemo još od leta.
Takvo omiljeno jesenje voće je...
19. mart
Šta je surimi i za šta se koristi?Zemlja porekla surimija je Jugoistočna Azija. U prevodu sa japanskog, surimi znači mlevena i oprana riba. Prvi put je surimi npravljen u Japanu, pre oko hiljadu godina.
Sasvim je normalno da su surimi izmislili Japanci...
23. sep.
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Za šta je korisna cvekla?Pre 275 godina, nemački hemičar Markgraf otkrio je kako se pravi šećer od bele cvekle. Danas se 20% šećera proizvedenog u svetu proizvodi od bele cvekle. Ali ovde ćemo govoriti o njegovom ukusnom i korisnom bratu - cvekli...
06. jun
Za šta je dobra artičoka?Artičoka je veoma drevna kultura koja se prvobitno uzgajala zbog svojih prelepih cvetova koji su ukrašavali domove evropskih kraljeva i plemića.
Artičoka je bila poznata još u starom Egiptu – na stubovima jednog od...
07. feb.
Za šta je korisna limeta?Da li ste se ikada zapitali zašto je limeta toliko rasprostranjena? Zašto je toliko ljudi više voli od limuna? Šta je čini tako posebnom? Pa, mi imamo odgovore na ova pitanja i spremni smo da vam ih otkrijemo.
Iznenađujuće...
01. dec.
Za šta je korisna dunja?Ukusna i korisna dunja u sirovom obliku ne samo da nije lako svarljiva, već je čak i štetna za stomak. Ali kuvane ili pečene dunje su ukusne i vole ih mnogi ljudi.
Marmelada od dunje ima mnoga lekovita svojstva, pored...
04. okt.
Za šta je koristan kupus?Kupus dobro povrće, jednostavno za gajenje. On je jeftin i nalazi se skoro u celom svetu.
Godinama je kupus ispitivan i otkrivena su njegova mnoga lekovita svojstva. Poslednjeg puta je otkriveno da on može smanjiti rizik...
08. maj
Za šta je dobra bokvicaBokvica je korisna lekovita biljka, koju većina ljudi često smatra korovom. Nalazi se u Evropi i nekim delovim Azije. Njen naučni naziv je Plantago Major i najverovatnije raste u vašem dvorištu. Listovi su pogodni za konzumiranje...
06. feb.
Za šta je koristan jasmin?Jasmin se koristi kao začin i kao lekovita biljka. Listovi se mogu koristiti kao začin za salatu, a cvetovi čiste vazduh u prostoriji. Aroma jasmina ima lekovita svojstva. Listovi jasmina sadrže eterična ulja....
28. feb.
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma.
Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
09. dec.
Šta sadrži ljuta paprika i za šta je korisna?Ljuta paparika je mali žbun visine oko 60 cm. Listovi su elipsasti i jarke boje, a stabiljke - razgranate. Plodovi su mali, a oblik - od okruglog do izduženog. Plod može biti i žut, narandžast, lesto crven ili bordo, a takođe...
09. jun
Skyr (skir) - šta treba da znamoSkyr (skir) predstavlja mlečni proizvod. To je islandski mlečni proizvod. Popularan je u celom svetu. Ovaj proizvod je dosta sličan ceđenom kiselom mleku, ali nije.
On može biti prirodan sa voćem, orašastim plodovima ili...
26. avgust
Za šta je korisna Aloe Vera?Aloe vera je biljka koja pripada porodici Asfodelovama. Ona je dobro poznata ljudima koji su ljubitelji biljne medicine sa svojim brojnim blagotvornim svojstvima i terapeutskim efektima. Listovi aloe vere se sastoje od...
09. mart
Za šta je dobra zelena hrana?Zelena hrana je izuzetno važan deo zdrave ishrane, jer sadrži važne hranljive materije koje su korisne za funkcije mnogih organa. Mogućnosti su beskrajne, posebno u proleće i leto, i lako se mogu uklopiti u svakodnevnu...
28. mart
Za šta je dobro ulje avokada?Avokado je sam po sebi izuzetno korisno voće. Ulje dobijeno iz njega podjednako je zdravo i efikasno u raznim stanjima.
Jedno od najkorisnijih svojstava ulja avokada je to što ima sposobnost da neutrališe toksine i slobodne...
08. okt.
Za šta je korisno ovčije mleko?Ovčije mleko je veoma ukusno i hranljivo. Ima bogat i pun, delikatan i blago sladak ukus. Gustina ovog mleka je veća od gustine kravljeg i kozjeg mleka. Sadrži važne vitamine grupe B.
Sir od ovčijeg mleka često...
12. jul
Koji začin se za šta koristi?Začini su sveži, sušeni ili na drugi način obrađeni određeni delovi biljaka koji imaju poseban ukus i aromu i koji se koriste u ishrani. Svaki začin je pogodniji za određeno jelo od drugog.
Anis
Koristi se u kuvanju...
25. nov.
Laneno ulje - kako se konzumira i za šta je korisnoLan je jedna od biljaka koju su ljudi koristili od davnina. Poznato je da se čak pre 30 hiljada godina lan koristio kao tekstil. Njegova kultivacija se odvijala u starom Egiptu, a to se dogodilo uglavnom zbog semena biljke...
03. feb.
Kako se konzumira laneno seme i za šta je korisnoLan je biljka koja se odavnina koristi za pređu i dijetetska ulja. Odela, napravljena od njega se odlikuju velikom jačinom i izdržljivošću, visokom hidroskopnošću i toploprovodnošću, štedi okolinu.
Laneno seme se koristi...
04. jul
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.