Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako proveriti da li su pečurke otrovneČak i jedna otrovna pečurka, koja se mađe među jestivim, može da otpusti otrovne materije, pa ako imate i najmanju sumnju, bacite celu korpu....
23. feb.
Da li su orasi alergen?Alergije na hranu su stanje prilikom konzumiranja određenih namirnica, koje nisu među najčešćim, ali izazivaju neprijatne posledice i zbog toga ga prate zdravstveni organi.
Alergijske reakcije nastaju kao rezultat uzimanja...
07. okt.
Da li su korisne semenke lubenice?Ništa otrovno ne postoji u semenkama lubenice - možete mirno da ih jedete. One sadrže mnogo belančevina, kao i masnoća i u različitim kulturama se nude i pripremaju na drugačiji način....
09. dec.
Da li su zelene banane korisne?Banane su neverovatno ukusne. Veoma su dobri izvori važnih vitamina i minerala.
Jedna zelena banana srednje veličine (oko 118 g) sadrži:
• Vlakna: 3, 1 g
• Kalijum: 12% preporučenog dnevnog unosa
• Vitamin...
23. okt.
Da li su korisne koštice kajsije?Kajsija je veoma korisno voće. Još od davnina se kajsija ceni kao voće, a poznato je da sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, magnezium, natrijum, gvožđe, provitamin A i druge. Preporučuje se kod anemije i nekih vrsta...
09. avgust
Da li su korisne sušene kajsijeSušene kajsije su korisne za osobe koje imaju problema sa srcem. One sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe i vitamin B5, koji ima tonizirajući efekat i pomaže u brzom sagorevanju masti. Pet sušenih kajsija obezbeđuju...
09. avgust
Kako da proverimo da li su pečurke otrovne?Tvrdnja da poplave ili posive od otrova nije tačna, i može da dovede do smrti neopreznih kuvara.
Ne treba verovati ni onima, koji kažu da otrovne pečurke mogu da izgube otrov posle dugog kuvanja....
10. jul
Da li nas može otrovati kombinacija ribe i mlekaDa li kombinacija ribe i mleka može biti opasna za konzumaciju ili je to smao jedan zastareli mit? Konzumacija ove dve namrinice je sporna, budući da se veliki broj ljudi žalio na želudačne probleme, nakon što su ovu kombinaciju...
26. feb.
Da sačuvamo grožđe za zimuPogledaj takođe zašto je korisno grožđe i od kog grožđa se pravi najbolje vino....
25. maj
Da li možemo da zamrzavamo grožđe?Desertno grožđe ne pripada voću, koje se može uspešno zamrznuti i čuvati u frižideru....
15. maj
Da li je grožđe kalorično?Važnije je da su kalorije u grožđu u stvari tu zahvaljujući velikom sadržaju glukoze i fruktoze. Pored toga, grožđe je bogato vlaknima....
08. dec.
Kako da napravimo domaće suvo grožđeDa biste sami pripremili suvo grožđe, koristite samo grožđe bez semenki. U suprotnom, semenke će promeniti ukus suvom grožđu i biće gorko.
Stavite 5 litara vode, dodajte u nju sto grama sode za hleb....
15. maj
Integralni pirinač, suvo grožđe i pečurkeDodati pečurke, posoliti, pobiberiti, par puta promešati a nakon 5-6 minuta umešati suv pirinač, usitnjenu kocku, suvo grožđe, naliti vodom, poklopiti i u zagrejanoj rerni peći da pirinač upije svu tečnost, oko 35-45 minuta...
01. mart
GrožđeGrožđe je kontraindikativno kod ljudi koji pate od šećerne bolesti.
Nega grožđem
Upotreba soka od grožđa, mesnatog dela grožđa i ulja semena grožđa je poznata od davnina....
28. feb.
Da li griz deblja?U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
11. januar
Da li treba da pijete multivitamine?strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine?
Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može.
Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
16. feb.
Grožđe, jabuke, kruške... Kako da izaberemo najlepše?Grožđe, jabuke, kruške, kupus, bundeva, brokoli... Jesenje voće i povrće preliva se sa tezgi, ali da li znamo kako da izaberemo najbolje od njih....
05. nov.
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniUključite rernu na 180 stepeni.
Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom.
Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
08. feb.
Da li da koristimo margarin ili maslac?Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
25. avgust
2
Da li šampinjoni imaju otrovne dvojnike?Važno je napomenuti da su obe vrste pupavke veoma otrovne i smrtonosne, čak i ako se otrovana osoba odmah zbrine....
14. nov.
Da li imate višak kilograma?Za ženu je težina izuzetno važna – ona želi da zna da li je njena težina u normama – da li je težina normalna za njenu visinu ili je dobila više kolograma nego što je potrebno. Poznato je nekoliko različitih pristupa za izračunavanje...
26. maj
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
27. okt.