Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Da li treba da pijete multivitamine?

Da li treba da pijete multivitamine?

Multivitamini

strong

Da li zaista treba da uzimate multivitamine?

Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može.

Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto kao da perete zube i da jedete redovno povrće, znači da niste jedini. Desetak godina unazad lekari preporučuju unos multivitamina kao lak način da nadomestite propuste u ishrani. Međutim, prema poslednjim istraživanjima koristi multivitamina mogu biti precenjene. Da li je vreme da vaše tablete bacite? Evo šta trebate znati.

Multivitamini ne znače da se hranite zdravo

Ako je vaša ishrana bogata prerađenim namirnicama i šećerima, onda unos multivitamina neće kompenzovati nanete štete. Unos vitamina nije zamena za zdravu ishranu, tvrdi Alana Bigars, asistent na kliničkoj medicini Ilionos Univerziteta u Čikagu. Najbolji način da dobijete potrebne vitamine i minerale jeste da ih unosite sa vlaknima i fitonutrijentima jeste da imate balansiranu ishranu sa voćem, povrćem, integralnim žitaricama i proteinima.

Moguće je da preterujete sa vitaminima

Dodaci ishrani

Vitamin A, vitamin E i gvožđe se mogu uzeti u većim količinama, pa samim tim postoji i veći rizik po zdravlje, tako da ako je vaša ishrana bogata hranljivim materijama, onda vam tableta multivitamina može biti suvišna. Ako imate izbalansiranu ishranu i unosite vitamine, rizikujete da se predozirate, tvrdi Bigars.

Individualni dodaci mogu biti bezbedniji

Nekim ljudima su određeni vitamini potrebni u većim dozama, nego što ih unose putem ishrane. Na primer, odralima je obično potrebno više kalcijuma za zdravije kosti, trudnicama se savetuje da unose više folne kiseline, kako bi se sprečili pojedini defekti na porođaju, a vegetarijanci mogu imati nedostatak vitamina B12, budući da meso i mlečni proizvodi su glavni izvori ovog vitamina. Ako spadate u neku od navedenih kategorija, možete se predozirati nekim drugim vitaminima i mineralima. U tom slučaju Bigars predlaže da uzimate konkretne dodatke kako bi ste nadoknadili tačno ono što vam nedostaje, umesto da uzimate razne dodatke, koji vam dostavljaju više stvari.

Verovatno vam treba više vitamina D

Zdrava ishrana

Dok ostale vitamine i minerale možete da dobijate uglavnom putem ishrane, vitamin D je izuzetak. Osim obogaćenog mleka, ulja od jetre bakalara i nekoliko vrsta riba ne postoji neki drugi način da dobijete dovoljne količine vitamina D samo od namirnica.

Dobra vest je da naše telo proizvodi vitamin D samo kada je izloženo sunčevoj svetlosti - ali i to ima svoje rizike. Budući da sunčeva svetlost može prouzrokovati rak kože, prevremeno starenje i druga oštećenja, sigurno je bezbednije da vitamin D dostavljate putem tableta, nego izlaganjem Suncu, tvrdi dr Dejvid Ktler, lekar porodične medicine u provinciji Saint John's Health Center Monica, СА. Vitamin D je bolje rešenje od uzimanja multivitamina.

Multivitamini neće sprečiti ozbiljne bolesti

Multivitamini neće sprečiti ozbiljne bolesti i nisu magične tablete. Nije u potpunosti dokazano preventivno dejstvo ovih dodataka protiv raka i kardiovaskularnih oboljenja, tvrdi Katler. Nema dovoljno dokaza da multivitamini utiču na kognitivni spad, kardiovaskularna oboljenja, rak ili smrtnost.

Tako da dodaci mogu pomoći kod nekih konkretnih problema, ali multivitamini neće mnogo uticati na vaše zdravlje. Najbolje je da se skoncentrišete na izgradnju zdravih navika u ishrani nego da stalno uzimate dodatke i vitamine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest