Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je slanina korisna?

Da li je slanina korisna?

GenovevaGenoveva
Kuvar
4318
Slanina
Fotografija: Tsveti Hadjipetkova

Da li je slanina korisna?

Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako?

Činjenica je, međutim, da su naše bake i deke zimi konzumirali slaninu i to im nije smetalo da budu zdravi. Naprotiv - naši preci su poznati po dugovečnosti i dobrom zdravlju.

Postoji dijeta gde se preporučuje konzumacija slanine i masnog mesa. Možete li izgubiti težinu jedući slaninu? Zvuči smešno - može li slanina zaista biti korisna?

Konzumiranje slanine

Koristi od slanine potiču iz činjenice da sadrži prirodne masti, pa nije toliko štetna koliko tvrde mitovi. U današnje vreme kada se hrana obrađuje i prepuna je veštačkim proizvodima i mastima, konzervansima i bojama, upravo se to preporučuje - prirodni proizvodi i masti koji su od velike važnosti za naše zdravlje.

Evo nekoliko recepata koji se mogu koristiti za pripremu slanine. Na primer, najpoznatija je usoljena slanina, pa tradicionalno meze postaje vrlo ukusno i mekano, prikladno u ovo hladno vreme uz čašu dobrog crvenog vina.

Dimljena slanina je odlična, ukus dimljene slanine mnogi od nas preferiraju. Slanina se može dodati i u neka jela, poput sarme od kupusa (unutra postaju neverovatne sa komadima slanine u kombinaciji sa pirinčem), kiseli kupus sa svinjetinom i druga jela. Slanina se takođe može pripremiti na roštilju sa soja sosom ili staviti u kupus i zapeći u rerni, a kapama je jednostavno nezamisliva ako slaninu ne stavite unutra.

Paprikovana slanina

Ne zaboravimo da su naši preci zimi koristili i konzumirali slaninu u većini svojih seoskih jela ili jednostavno za meze.

U Bugarskoj postoji i praznik slanine koji se svake godine održava u selu Aprilci. U Srbiji je to Kačarevo, gde možete probati najrazličitije vrste slanina. Održava se takmičenje i ocenjuje se ukus slanine, pripremljene prema različitim receptima i na različite načine.

Da bi slanina bila korisna, jedimo je po ovom hladnom vremenu, naravno - umereno i da ne preterujemo. Kao i sve u normalnim količinama, slanina je dobra, ali ako preteramo, neće biti dobra za naše tijelo i može dovesti do pogoršanja našeg zdravlja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest