Šampinjon je jedna od najrasprostranjenijih vrsta pečuraka u našoj zemlji, koja pripada rodu Basidiomicetes. Postoji nekoliko vrsta, a odlikuju se ružičastim listićima, koji sa uzrastom menjaju boju. Šampinjoni imaju široki primenu u kulinarstvu, ukusni su i jednostavni za pripremu.
Ozbiljan rizik, koji postoji prilikom sakupljanja šampinjona, je mešanje sa njenim otrovnim dvojnikom. Šampinjon ima otrovne dvojnike i to tri na broju – otrovni šampinjon, zelena pupavka i bela pupavka. Najopasniji i najotrovniji dvojnik je zelena pupavka. Najbolji način da se identifikuje otrovni dvojnik je boja listića.
Kod jestivih šampinjona oni su ružičasto-crvene do smeđe boje, ali kod pupavke su obojeni belo. Zbog toga je veoma opasno sakupljati pečurke koje se još nisu otvorile, jer se boja njihovih listića ne vidi. Ako ipak sakupljate mlade pečurke, najbolje je da ih otvorite kako biste jasno videli koje su boje listići. Ako vidite bele listiće, odmah bacite pečurke i dobro operite ruke.
Važno je napomenuti da su obe vrste pupavke veoma otrovne i smrtonosne, čak i ako se otrovana osoba odmah zbrine. Iz tog razloga, ljudi koji nemaju iskustva u sakupljanju pečuraka ne bi trebalo da se time bave, jer posledice mogu biti fatalne.
Pogledajte i koje su najčešće susretane jestive i otrovne pečurke, kako proveriti da li su pečurke otrovne, kako da čuvamo pečurke ili saznajte kada se beru pečurke.
Komentari