Borov med (Med od borovih iglica)Borov med (Med od borovih iglica)isparava, ne vri, da bismo sačuvali njene kvalitetne sastojke. Gustinu sirupa proveravamo na tacni, izvađenoj iz frižidera. Čim se kapljica ne razliva ili se kašikom stvori put, borov med je gotov. Stavljamo kašiku...
Med od divljeg cvećaMed od divljeg cvećaOva neverovatna lekovita biljka u drevnosti je nazivana "balzam sunčevih zraka", a u savremenom dobu - prirodni biostimulator. Travari preporučuju njenu upotrebu kod bolesti kao što su ateroskleroza, upalni procesi u...
Domaći borov medDomaći borov medVrhovi bora se beru mladi (čim počnu da rastu i ima više smole po njima). Stavite vodu da provri i stavite vrhove bora da vru oko 15 minuta. Sklonite posudu sa ringle i ostavite ih da se natope oko 20 minuta...
Med od magarećeg trnjaMed od magarećeg trnjaCvetovi se operu i potope u vodu /možete pripremiti pola doze - 130 komada u 2 litra vode/. 20 minuta se kuvaju na jakoj vatri, posle se posuda skida. Tako odstoje jedan dan na hladnom mestu. Sledećeg dana se kuva na...
Med od borovih iglicaMed od borovih iglicaBeru se borove iglice dužine 2-3 cm i kuvaju se. Kad voda provri, baca se, sipa se dva litra čiste vode i kuvanje se nastavlja, dok tečnosti ne ostane pola. Onda se procedi, sipa se šećer i nastavlja se sa kuvanjem, dok...
Med od belog bagremaMed od belog bagremaistu količinu šećera. Kad pripremate med od bagrema sa belim kristal šećerom, njegova boja je svetlija. Braon šećer daje tamnu ćilibarnu boju ovom lekovitom čudu. Važno pravilo je da tečnost ispari, ali ne treba...
Jednostavan med od boraJednostavan med od boraSkuvajte vrhove borovih grančica. Nakon što provru bacite vodu, sipajte dva litra čiste vode i nastavite kuvanje, dok od tečnosti ne ostane polovina. Procedite, sipajte šećer i nastavite da kuvate dok se ne zgusne...
Med od borovih šišarkiMed od borovih šišarki
13. mart
Toni Aleksov
što provri. Na kraju dodajte limontus, promešajte i nakon nekoliko minuta skinite sa vatre med od borovih šišarki....
Med od maslačkaMed od maslačkaLimun iseći na kriške i politi 1l tople vode. Dodati dobro oprane i isceđene cvetove maslačka. Ostaviti da odstoji 6-7 sati, nakon toga procediti i staviti da vri zajedno sa 1 kg šećera. Kuvati do željene gustine...
Đumbir i med protiv rakaĐumbir i med protiv rakačoveka. Med sadrži flavonoide i antioksidanse, koji pomažu za smanjenje rizika nekih vidova raka i kardio-vaskularnih oboljenja. Smatra se da ima preventivna svojstva protiv kancerogenih materija, kao i...
Med od maslačka i limunaMed od maslačka i limuna
14. okt.
Toni Aleksov
treba da odstoji 12 sati, a nakon toga procedite vodu kroz gazu, a cvetove iscedite rukom. Šećer treba da bude u odnosu 1:1. Dodajte tečnost u šećer i kuvajte dok se ne zgusne. Mešajte drvenom kašikom. Sipajte med u...
Kako da istopimo ušećereni med?Kako da istopimo ušećereni med?
25. dec.
Toni Aleksov
Prirodni pčelinji med je nezamenjiva hrana u ljudskoj ishrani od davnina. On ima neograničen rok trajanja - jednostavno se ne kvari, ali ima tu sklonost da vremenom kristališe i postane učećeren. Posebno se lako...