Svi znamo koliko je med koristan za zdravlje i iz tog razloga je prisutan u skoro svakom domu. Med je često prva pomoć u lečenju raznih bolesti, posebno prehlade i gripa.
Ali ne svi znaju da su različite sorte meda korisne i pogodne za lečenje na različite načine. Ovo se može naučiti iz drevnih rukopisnih tekstova koji opisuju karakteristike mnogih vrsta meda i preporuka za upotrebu meda za lečenje raznih bolesti, kao i iz drevnih medicinskih knjiga. Danas je većina njegovih svojstava naučno dokazana, a savremena medicina je ne poriče kao prvu pomoć u zdravom načinu života.
Do danas je poznato više od 300 vrsta meda. Svaki od njih se razlikuje po ukusu, boji, mirisu i, naravno, korisnim komponentama. Sve vrste meda su sličnog sastava i koristi za ljudski organizam, ali ako se odlučimo da med koristimo za konkretan zdravstveni problem, a ne kao preventivno sredstvo za jačanje, onda je dobro izabrati odgovarajuću vrstu meda za taj slučaj. Stoga, moramo biti svesni koja vrsta donosi koje specifične koristi organizmu. Hajde da pogledamo najpoznatije vrste meda.
Med od lipe
Med od lipe se može nazvati šampionom među svim vrstama meda po lekovitim svojstvima. Ima prijatnu aromu lipe i bledožutu boju. Brzo kristališe u sitne kristale, kristalizovan med je bele, uljane boje. Ima oštar specifičan ukus. Ima visoka hranljiva i lekovita svojstva. Ima antibakterijska svojstva. Ima ekspektorans, antiinflamatorno i blago laksativno dejstvo. U narodnoj medicini koristi se u lečenju tonzilitisa, rinitisa, laringitisa, bronhitisa, traheitisa, bronhijalne astme, kao sredstvo za jačanje srca, zapaljenja gastrointestinalnog trakta, bolesti bubrega i žuči, kao i za jačanje nerava. Ima antiseptička svojstva. Dobro deluje kod gnojnih rana i opekotina. Ovaj med se može koristiti za lečenje bilo koje bolesti ako ne postoji odgovarajuća sorta meda koja se koristi za lečenje date bolesti.
Bagremov med

Beli bagremov med odlikuje se delikatnom aromom i prijatnim ukusom. Sveži med ima svetlu providnu boju. Vrlo sporo kristališe, dobijajući mlečno belu boju; Med se može dugo čuvati u obliku sirupa. Od svih vrsta, najtečniji je. Koristi se kao opšti tonik, kao i za nesanicu, gastrointestinalne, žučne i bubrežne bolesti.
Suncokretov med
Ima karakterističan prijatan ukus i laganu aromu. U tečnom obliku ima svetlo zlatnu boju. Vrlo brzo kristališe, kristali su krupni, žuti. Ima dobra nutritivna i lekovita (baktericidna) svojstva.
Med od maline
Ovaj med pčele sakupljaju na šumskim proplancima obraslim malinom. U ovo vreme bujno cvetaju i trave na šumskim proplancima, pa med od maline treba više pripisati poliflornim vrstama meda. Ali maline značajno nadmašuju druge biljke u pogledu produktivnosti nektara, a pčele radije uzimaju nektar od njih. Med od maline je svetle boje, veoma prijatne arome i divnog ukusa. Med od maline ima delikatan ukus i čini se da se topi u ustima. Sakupljanje meda od maline počinje u junu - tokom perioda masovnog cvetanja. Ovaj med se proizvodi od nektara cvetova divlje i baštenske maline. Med od maline se koristi kod prehlade, kao i kao tonik za beri-beri i bolesti bubrega.
Med od čička

Ima oštar prijatan miris, veoma viskozan, aromatičan i ukusan. Ima svetlo žutu boju sa tamno maslinastom nijansom. Ovaj med se sakuplja iz malih tamnoroze cvetova čička. Koristi se u lečenju gastrointestinalnih bolesti i u dermatološkoj praksi.
Med od magarećeg čička
Spada u prvoklasne vrste meda. Bezbojan je, zelenkaste ili zlatne boje (svetlo ćilibarne), prijatnog mirisa i ukusa. Tokom kristalizacije postaje sitnozrnast. Pčele ga sakupljaju sa prelepih ružičastih cvetova magarećeg čička. Koristi se za nesanicu i lečenje kožnih oboljenja.
Med od različka
Pčele sakupljaju med sa plavog ili poljskog različka. Ovaj med je zelenkasto-žute boje, prijatnog je ukusa sa blago gorkim ukusom. Miriše na bademe. Ima ne samo odličan ukus, već i lekovita svojstva. Koristi se u lečenju hroničnih bolesti kože i očnih bolesti.
Med od slačice
U tečnom stanju je zlatno žute boje, a zatim, kako se stvrdne, dobija kremastu nijansu. Kristalizuje se u sitnim zrncima. Ima prijatnu aromu i ukus. Ima dobra hranljiva i lekovita svojstva. Preporučuje se za bolesti respiratornog sistema.
Med od kupine
Pčele takođe prave med od nektara prelepih cvetova kupine. Kupinov med je bistar kao voda i prijatnog je ukusa. Koristi se u lečenju prehlade i bolesti bubrega.
Med od kestena

Tamne boje sa slabom aromom cvetova kestena i gorkim ukusom. Tokom kristalizacije prvo poprima uljni izgled, zatim se pojavljuju sami kristali. Ima dragocena antimikrobna svojstva. Pčele prave med od nektara iz zvonastih beloružičastih cvetova ukrasnog divljeg kestena. Ovaj med je providan (bezbojan), tečan, ali lako i brzo kristališe, ponekad je gorak. Po svojim svojstvima spada u nekvalitetni med. Koristi se u lečenju gastrointestinalnih bolesti, kao i u lečenju bolesti bubrega.
Med od lucerke
Pčele ga sakupljaju iz ljubičastih cvetova lucerke. Sveži med ima različite nijanse - od bele do ćilibarne, brzo kristališe, dobijajući belu boju i konzistenciju gustog krema. Ovaj med ima prijatnu aromu i specifičan ukus. Sadrži 36 - 37% glukoze, 40% levoleaze. Koristi se u lečenju gastrointestinalnih bolesti i kao tonik.
Med od matičnjaka
Med od matičnjaka ima odličan ukus. Koristi se za bolesti kardiovaskularnog sistema ili neuroze.
Med od crvene deteline
Bezbojan, skoro providan, visokog ukusa, jedna od najboljih svetlih sorti meda. Tokom kristalizacije, pretvara se u čvrstu, fino kristalnu belu masu. Sadrži 34 - 35% glukoze i 40 - 41% levuloze. Koristi se u lečenju beri-beri, kao i bolesti stomaka.
Med od mente
Ima prijatnu aromu mente, boje je ćilibara, sadrži veliku količinu vitamina C. Kristalizuje se u sitnim zrncima svetlo žute boje. Koristi se kao holeretik, sedativ, analgetik i antiseptik, kao i za bolesti digestivnog sistema.
Med od maslačka

Med od maslačka ima zlatnožutu boju. Ovo je veoma gust, viskozan, brzo kristališući med, jakog mirisa i oštrog ukusa. Pčele ga prave od nektara poznatog i rasprostranjenog korova – maslačka. Koristi se kod anemije, gubitka apetita, u lečenju oboljenja jetre.
Med od žalfije
Svetlo ćilibarne boje, ima delikatnu prijatnu aromu i prijatan ukus. Koristi se kao antiinflamatorno sredstvo.
Majski med
Ovo je med koji pčele sakupljaju sa ranoprolećnih medonosnih biljaka u aprilu - maju. Majski med je jedna od najvrednijih vrsta meda. Ima zlatnu boju i divnu aromu. Ima odličan ukus i lekovita svojstva. Preporučuje se za upotrebu kod različitih bolesti.
Livadski med

Dobija se od livadskog cveća, medonosnih biljaka koje rastu na livadama. Ako u ovom medu preovladava nektar od maslačka, on je više žute boje. Livadski med je prijatan po ukusu, ima aromu koja podseća na buket procvetalog livadskog bilja. Livadski med se odlikuje visokim nutritivnim i lekovitim svojstvima. Razlikuje se u antibakterijskom delovanju. Koristi se u lečenju raznih bolesti, posebno bubrežnih, ima omekšavajući, antiinflamatorni i analgetički efekat.
Šumski med
Pčele ga proizvode od šumskog medonosnog bilja: divljih voćaka - šipka, gloga, tatarskog javora, viburnuma, vrbe, lipe i drugih biljaka - maline, kupine, brusnice, vreska, origana, jagode. Postoji mnogo nijansi: od svetlo žute do tamno braon boje. Uvek je tamniji od poljskog meda. Šumski med od prolećnih medonosnih biljaka je veoma tražen. Ovaj med je poprimio lekovita svojstva šumskog bilja i zbog toga je postao poznat kao lek za sve bolesti. Koristi se u lečenju raznih bolesti, posebno bolesti bubrega.
Poljski med
Ovaj med se dobija od korijandera, esparzete, lavande, uljane repice, magarećeg čička, mlečnog čička, facelije, i kultivisanih biljaka - suncokreta, uljane repice, heljde, lucerke, slačice. Deluje umirujuće na nervni sistem, a preporučuje se kod glavobolje, nesanice, jakog kucanja srca, bolova u solarnom pleksusu.
Planinski med

Tradicionalno, planinski med se smatra vrednijim od poliflornog meda. Sakuplja se na alpskim livadama na nadmorskoj visini od preko 1000 metara. Po mirisu sličan šumskom, upija lekovita svojstva mnogih visokoplaninskih biljaka i slavi se kao lek za mnoge bolesti. Koristi se uglavnom za bolesti respiratornog sistema.
Monoflorni medovi, po pravilu, imaju miris biljaka od kojih se sakupljaju, a odlikuju se izuzetnim, suptilnim, začinskim aromama. Često se za dobijanje tako izuzetnih kvaliteta mešaju različite vrste meda. Aroma meda može biti slaba, jaka, suptilna, delikatna, prijatne ili neprijatne boje. Kada se lagano zagreje, aroma meda se pojačava. Fizička svojstva meda – aroma, ukus, konzistencija – zavise od skupa medonosnih biljaka i zrelosti meda. Kvalitet cvetnog meda zavisi od sastava biljaka, sastava zemljišta, klimatskih uslova (često prethodnih godina) i vrste pčela. Pčele sakupljaju i donose u košnicu ne samo nektar, već i sve vrste drugih šećernih rastvora: voćne sokove, šećerni sirup, mahune.
Pogledajte još:
- Kako prepoznati pravi med;
- Koja vrsta meda šta leči;
- Razlozi da jedete med svaki dan.
Komentari