Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
Pokazaću u galeriji na fotografijama obe vrste domaće spremljenih šećernih perli, uključujući i originalne perle, razlika je očigledna, one su gotovo jednake po veličine i liče na male čisto bele perle, nažalost kod nas se...
Kako se kuvaju lignje?Kako se kuvaju lignje?
24. januar
Spuštajte lignje jednu po jednu u ključalu vodu. U ključalu vodu spustite jednu lignju, brojte do deset i izvadite je kašikom sa rupicama. Sačekajte da voda ponovo provri i spustite sledeću lignju u nju....
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaPastrmka na roštilju sa marinadom - kako se priprema
07. avgust
Ako ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
Kako se čiste škampi?Kako se čiste škampi?
20. sep.
1
Na sledeći način se čiste kako sirovi, tako i skuvani škampi za salate i jela....
Kako se čiste škembićiKako se čiste škembići
19. maj
Svako ko je čisti škembe zna, da to nije nešto što je mnogo prijatno i lako za rad. I hajde sada da kažemo kako se čisti škembe u domaćim uslovima....
Kako se čisti artičoka?Kako se čisti artičoka?
29. nov.
Ali ako ne želite da napunite artičoku, morate da nastavite da je čistite. Da biste to uradili, rukama odvojite sve spoljne listove tako što ćete ih povući....
Kako se čisti brancin?Kako se čisti brancin?
10. mart
Ova riba ima mnogo krljušti i teško se čisti. možete i potražiti očišćen brancin. Drugi veoma važan korak kod čišćenja brancina jeste odstranjivanje škrga. Proverite da li su uklonjene pre nego što ga kuvate....
Kako se čisti ribaKako se čisti riba
13. feb.
Riba može da se čisti na nekoliko različitih načina. Najvažnije jeste da ribu operete čistom tekućom vodom, pre nego što počnete da je čistite. Tako ćete ukloniti prljavštinu i rublju sluz....
Lignje u maslacuLignje u maslacu
03. april
Lignju očistim, opere i isečem na parčiće (kocke) zajedno sa pipcima. U tiganju istopim maslac, dodajem lignju i poklapam poklopcem da se izdinsta....
Lignje u belom sosuLignje u belom sosu
21. dec.
Iseci lignje na kolutove i staviti na tiganj da se proprzi. Dodajte gustu pavlaku i kuvajte dok lignje nisu gotove. Okusite i dodajte so ako je potrebno. Dodajte mleveni crni biber po ukusu i so....
Lignje sa krompiromLignje sa krompirom
09. maj
U dubokoj posudi prorpžite lignje dok ne dobiju zlatastu boju. Svo povrće sitno iseckajte, osim krompira. Dodajte sve lignjama i pržite dok povrće ne bude gotovo. Sipajte čašu vina i dodajte prstohvat šafrana....
Kako se čiste bejbi lignjeKako se čiste bejbi lignje
12. avgust
Ali da bi to bilo bez mane i da ne bismo rizikovali, bilo bi dobro da pogledamo i očistimo bejbi lignjice. Kako se čiste bejbi lignje Odvajamo cevčicu od pipaka....
Kako se čiste pipci lignje?Kako se čiste pipci lignje?
22. dec.
Važno je da napomenemo, da kod čišćenja, oko 40% mase lignji odlazi kao otpad, što će reći da od 1kg smrznutih lignji možete dobiti ne više od 600 g lignji za jelo....
Pržene lignje u er frajeruPržene lignje u er frajeru
18. avgust
Ako su lignje zamrznute ostavljamo ih da se ohlade. Prelivamo ih vrućom vodom, ostavljamo ih oko minuta. Izvadimo ih i ocedimo. Očistimo lignje od omotača, koji je sa spoljašnje strana, i ostataka iz unutrašnjosti....
Kako se čisti i deli zecKako se čisti i deli zec
28. april
Ali pre nego što dođemo do prirpeme zečetine, hajde da se podsetimo kako se čisti i deli zec....
Kako se čisti i sprema iverakKako se čisti i sprema iverak
31. januar
Iverak je jedna od najukusnijih morskih riba, a da biste je sami spremili, prvo treba da je očistite. Ono što je specifično kod iverka jeste da oblast stomaka sa unutrašnjim organima se ne nalazi sa donje strane ribe...
Lignje sa belim vinomLignje sa belim vinom
23. avgust
Stavite cele lignje, očišćene od umutrašnjosti. Vina je malo tako da bi trebalo da ispari i da samo ostavi miris. 3....
Pohovane lignje sa limunomPohovane lignje sa limunom
14. nov.
Vadimo pažljivo lignje i stavljamo ih pod naklonom da se ocedi voda. Treba da budu polukuvane. Isečemo ih na krugove, debljine približno 1, 5 mm....
Marinirane lignje na roštiljuMarinirane lignje na roštilju
28. jul
Lignju zajedno sa pipcima dobro očistimo od kožice koje liče na nešto plastično što se stvorilo u unutrašnjosti. Dobro operemo i ocedimo od vode....
Pržene lignje sa kornfleksomPržene lignje sa kornfleksom
18. april
Zamrznute tube lignji se odmrznu i operu se. Oštrica noža se provuče pažljivo i odvoji se spoljašnji deo koji je kao celofan. Odstrani se i unutrašnja ivica. Tube se iskeu na šajbne po 1 cm i osuše se....
Lignje na gril tiganjuLignje na gril tiganju
20. april
Lignje se operu veoma dobro. Odstrani se hrskavica sa unutrašnje strane, jer nije prijatnog ukusa. Neki ljudi je ne sklanjaju, ali po mom mišljenju to je neophodno....
Marinirane lignje na pločiMarinirane lignje na ploči
06. jun
Odvojite deo smese, a u preostalu potopite lignje i ostavite da se mariniraju 2-3 sata u frižideru....
Punjene lignje iz rernePunjene lignje iz rerne
04. april
Očistimo lignje. Lignje punimo smesom i poređamo ih u pleh. Možete ih staviti u foliju tako da ostanu sočnije. Ja sam stavila deo u foliju, druge sam poređala u pleh....
Pohovane lignje iz rernePohovane lignje iz rerne
03. mart
Lignje iseći na kolutove. Brašno i skrob zamešati u jednu posudu, u drugu umutiti jaja, a u treću staviti prezlu. Kolutove lignje prvo uvaljati u brašno, pa u jaja, pa u prezlu....
Lignje na mediteranski načinLignje na mediteranski način
05. nov.
Pržite pohovane lignje u dobro zagrejanom ulju sa obe strane da se dobije zlatkasta boja. Izvadite lignje na mediteranski način i ubrusom pokupite masnoću. Obavezno servirajte sa kriškama limuna i majonezom....