Pipci lignje su prema većini ljubitelja ovog delikatesa ukusniji deo lignje. Za razliku od velikih tela, pipci su nežniji i osetljiviji, a kod pravilne obrade se prosto tope u ustima.
Čišćenje pipaka lignje nije posebno različito od drugih delova lignje. Cilj procesa je da se uklone usisni otvori i tanka kožica, koja ih obavija.
Postoje dva načina da se očiste pipci lignje. Prvi je da ih samo potopite u vrelu vodu, a drugi je da ih prokuvate na 3-4 minuta.
Kod prvog načina, razmrznute pipke lignji potopite vodom temperature oko 75 stepeni, a odnos vode i lignji treba da bude oko 3:1. Pipke ostavite potopljene oko 15 minuta, a nakon toga isecite usisne otvore i skinite kožicu.
Kod drugog načina, lignje se kuvaju oko 3-4 minuta, a nakon toga se pod tekućom mlakom vodom ponovo očiste temeljno. Važno je da napomenemo, da kod čišćenja, oko 40% mase lignji odlazi kao otpad, što će reći da od 1kg smrznutih lignji možete dobiti ne više od 600 g lignji za jelo.
Ovih 600 g lignji, međutim, spremne su da uskoče u tiganj sa malo maslinovog ulja i belog luka. Od njih možete pripremiti aromatične špagete sa morskim plodovima ili paelju sa morskim plodovima.
Komentari