Bonapeti.rs»Saveti»Kako se čiste pipci lignje?

Kako se čiste pipci lignje?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se čiste pipci lignje?

Pipci lignje su prema većini ljubitelja ovog delikatesa ukusniji deo lignje. Za razliku od velikih tela, pipci su nežniji i osetljiviji, a kod pravilne obrade se prosto tope u ustima.

Čišćenje pipaka lignje nije posebno različito od drugih delova lignje. Cilj procesa je da se uklone usisni otvori i tanka kožica, koja ih obavija.

Postoje dva načina da se očiste pipci lignje. Prvi je da ih samo potopite u vrelu vodu, a drugi je da ih prokuvate na 3-4 minuta.

Kod prvog načina, razmrznute pipke lignji potopite vodom temperature oko 75 stepeni, a odnos vode i lignji treba da bude oko 3:1. Pipke ostavite potopljene oko 15 minuta, a nakon toga isecite usisne otvore i skinite kožicu.

Kod drugog načina, lignje se kuvaju oko 3-4 minuta, a nakon toga se pod tekućom mlakom vodom ponovo očiste temeljno. Važno je da napomenemo, da kod čišćenja, oko 40% mase lignji odlazi kao otpad, što će reći da od 1kg smrznutih lignji možete dobiti ne više od 600 g lignji za jelo.

Ovih 600 g lignji, međutim, spremne su da uskoče u tiganj sa malo maslinovog ulja i belog luka. Od njih možete pripremiti aromatične špagete sa morskim plodovima ili paelju sa morskim plodovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni