bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se kuvaju lignje?

Kako se kuvaju lignje?

Jana G.Jana G.
Početnik
1595
Lignje

Lignje su veoma ukusni plodovi mora, ali postoje posebni zahtevi koji se odnose na njihovu kulinarsku obradu. Ako se ne skuvaju pravilno, lignje se savijaju i gube ne samo veličinu, nego i ukus.

Ako ste kupili zamrznute lignje, unapred treba da ih odmrznete, tako što ćete ih ostaviti na sobnoj temperaturi. Ne preporučuje se da ih stavljate u ključalu vodu, tako će izgubiti svoja korisna svojstva, koja prelaze u vodu.

Kada su u ključaloj vodi, meso lignje može da postane roze. Ako žurite da ih odmrznete, stavite ih u mlaku vodu u nepoklopljenu činiju na sobnoj temperaturi.

Lignje na roštilju

Kada ste ih odmrzli, nožem uklonite tanak sloj njihove kožice koja liči na prozračnu opnu. Nije dobro da ih kuvate neočišćene, tj. sa kožom.

U šerpi zagrejte vodu i dodajte so po ukusu, 1 lovorov list i nekoliko zrnca crnog bibera. Spuštajte lignje jednu po jednu u ključalu vodu.

U ključalu vodu spustite jednu lignju, brojte do deset i izvadite je kašikom sa rupicama. Sačekajte da voda ponovo provri i spustite sledeću lignju u nju.

Recepti za lignje

Ako ostavite lignje da se kuvaju duže, počeće da liče na male zgužvane komade gume i ukus će im se promeniti. Najduže vreme za koje lignja može da budu u ključaloj vodi su dve minute. Nakon toga se ukus menja, čak i kada se začine, više nisu prijatnog ukusa.

Belančevine lignje su takve strukture da se prilikom dužeg kuvanja stvrdnjavaju. Ako ih kuvate duže od pola sata, ponovo postaju mekane, ali veličina se smanjuje više od pedeset procenata.

Pravilno skuvane lignje su veoma ukusne i organizam ih lako apsorbuje. One sadrže vredne materije, koje se zdrave za telo.

Skuvane lignje mogu da posluže za pripremu salata i glavnih jela, ali mogu da se posluže i prosto začinjene sa malo maslinovog ulja i limunovog soka kao ukusno predjelo.

Skuvane lignje, isečene na komadiće i dodate u odgovarajući sos, su veoma dobra kombinacija sa različitim vrsatama testenina.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest