Bejbi lignje su oni malecki, simpatični morski plodovi koje najčešće volimo da jedemo pržene i uvaljane u hrskavu suvu smesu za pohovanje.
Samo njihovo ime govori o minijaturnim veličinama ovih malih morskih stanovnika koje kod nas odmah izaziva predstavo o teškom i pipljivom čišćenju lignji, kao i pripremanju. Međutim, videćete da uopšte nije niti teško, niti ko zna koliko pipljivo.
Sve one male lignje koje ne prelaze dužinu od 3 cm se smatraju bejbi lignjama.
Zbog mini veličine i toga što se još uvek nisu dobro razvile neke svoje organe, ili su pak beskrajno male, ponekad im čak nije ni potrebno specijalno čišćenje osim obaveznog pranja.
Ali da bi to bilo bez mane i da ne bismo rizikovali, bilo bi dobro da pogledamo i očistimo bejbi lignjice.
Kako se čiste bejbi lignje
Odvajamo cevčicu od pipaka. Slično načinu na koji čistimo veće lignje, treba da ispraznimo unutrašnjost cevi. Za taj cilj kod malih je dovoljno samo da se lagano istisne vrh ka otvoru. Prstom proveravamo da li postoji tanka hrskavica - kičma i vadimo je.
Kao što smo rekli, kod bejbi lignji ona može da bude gotovo neprimetna ili da je uopšte nema i mnogi kuvari se ne trude da je potraže i čiste.
Pipci su previše mali i zbog toga nemaju jasno definisane oči i glavu. One se ne čiste, osim ukoliko po njima ne primetite tvrdu lopticu ili već formirane okice koje se prosto odseku.
Nije potrebno da se bejbi lignje gule. Ostaje da ih operete, ocedite i osušite i time su u potpunosti spremne da budu pohovane ili dodate u različita morska jela.
Važno je da znate da su kod prženja bejbi lignji potrebne 2-3 minutice kako bi bile u potpunosti gotove.
Poslužite pohovane lignje sa limunom i čašom hladnog piva ili belog vina.
Pogledajte još ukusnih recepata za punjene lignje.
Komentari