Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
KruškaOsim toga, kruška je tokom vekova bila uvek poželjan izbor voća.
Zanimljivo je da do 18. veka kruška nije imala današnji ukus....
14. dec.
Naši KruškaJedna od najinteresantnijih vrsta krušaka je azijska kruška, koja se zove Naši. Naši kruške dolaze iz Kine i Japana, a zbog svog neverovatnog ukusa, ova kruška je stigla do raznih krajeva sveta....
22. dec.
Za šta pomažu listovi krušaka?Kod ubrzanog lupanja srca dobro je da se pojede jedna kruška, ona umiruje srčani mišić....
12. feb.
Marmelada od krušakaKruške operite i oljuštite. Očistite od semenki i isecite na sitne komade. Stavite u šerpu (ja koristim od 3 l). Sipajte vodu i stavite šećer.
Kuvajte dok ne omekšaju, u početku je ringla na maksimumu, a nakon toga smanjite...
14. nov.
Džem od krušakaOvaj džem od krušaka možete da servirate sa debljim palačinkama ili bakinim uštipcima....
25. sep.
Sok od krušakaPrepolovite dve kruške i isecite unutrašnjost sa semenkama. Ako je koža fina i nema grubih delova, možete i da ne ljuštite voće.
Oljuštite limun tako da po njemu nema belih delova ili tvrdih žila. Odvojite semenke ako...
25. januar
1
Frangipane od krušakaRernu zagrejati na 180°C.
Iseckano voće rasporediti u 6 remekina.
Penasto umutiti maslac i šećer, dodati jedno po jedno jaje, ekstakt vanile i na kraju umešati mlevene bademe.
Dobijenu pastu naneti preko voća i peći...
15. feb.
Slatko od krušakaKruške operite, očistite, isecite i prelijte šećerom prethodne večeri.
Nakon toga kuvajte dok se ne zgusne i pre nego što skinete sa vatre dodajte limunsku kiselinu....
22. jun
Karamelizovana kruškaOperite, osušite i isecite kruške na pola, očistite semeke i poređajte u posudu za pečenje.
U izdubljenu rupu svake kruške stavite po kašičicu meda. Sipajte sasvim malo vode na dno posude za pečenje i pecite u prethodno...
01. okt.
Bakin džem od krušakaUkloniti semena i poređati ih u redove u posudi, pa između svakog reda krušaka stavljati red šećera. Ostaviti da tako odstoji 24 sata.
Nakon toga staviti posudu na ringlu....
28. jun
1
Jednostavan žele od krušakaHidrirajte želatin u hladnoj vodi prema upuststvu na pakovanju.
Ugrejte mleko, vodu i kiselo mleko sa šećerom i medom. Isecite jednu krušku na kockice i stavite i nju na vatru u tečnost.
Tako će i ona pustiti mirise....
21. maj
Hrskavi čips od krušaka1. Stavite vodu sa šećerom na vatru. Čim provri i šećer se rastopi skinite i ostavite sirup da se ohladi.
2. Operite i osušite krušku. Isecite je na tanke kriške, nemojte je ljuštiti i izvadite semenke. Ručno bi bilo teško...
30. dec.
Kompot od oljuštenih krušakaKruške dobro operemo. Oljuštimo ih, očistimo ih od smenki i isečemo ih na trake po dužini.
Poređamo ih u teglu, trudeći se da napunimo tri četvrtine zapremine tegle.
Dodajemo 6 kašika šećera i punimo teglu s vodom....
16. april
Pečeno slatko od krušakaNa kraju pomešajte sa 1 kašičicom limuntusa i posle 4-5 minuta pečeno slatko od krušaka je gotovo....
30. avgust
Jednostavan nektar od krušakaVoće očistite od drške i semenki i isecite na komade po želji.
Sipajte zajedno sa šećerom i vodom u duboku posudu i kuvajte.
Pasirajte i procedite. Sterilizujte 5 minuta....
06. okt.
Domaće sirće od krušakaRecept je za 15 litara sirćeta. Priprema se šećerni sirup od 13 litara vode i šećera. U sirup rastvorite kvasac. Kruške očistite od oštećenja i sameljite ih u mašini za meso ili sličnom uređaju.
Kruške stavite u posudu...
15. okt.
Marmelada od jabuka (krušaka)Jabuke oljuštiti, usitniti, dodati sve ostale sastojke (osim limuna) i staviti da se kuva na tihoj vatri.
Kad jabuke omekšaju, izblendati dobro pasatorom.
Vratiti jabuke da se kuvaju na tihoj vatri uz stalno mešanje....
06. feb.
Štrudla od jabuka i krušakaTesto se ostavi u frižideru na 24 sata da se odmrzne.
Kad se odmrzne, jabuke i kruške se seku na sitne kockice.
Stavljaju se u veliku posudu zajedno sa šećerom i cimetom i pomešaju se.
Testo se razvuče, u sredinu...
22. maj
Slatko od dunja i krušakaOdaberite zrele i zdrave plodove. Očistite ih i nasecite na sitne komade. Poprskajte ih sa malo soka od limuna, da ne potamne dok ih seckate.
U veliku posudu sipajte voće, dodajte vodu i stavite na vatru. Kada prokuva,...
17. jul
Džem od krušaka i orahaU duboku posudu za pečenje stavite red krušaka, pospite odozgo šećerom. Ređajte dok se ne istroše namirnice, pokrijte i stavite na 24 sata u frižider.
Pomešajte sirće sa 500 ml vode i prelivamo ušećerene kruške....
13. jun
Račel od bundeve i krušakaOčistimo, operemo i natopimo kruške 3 sata u vodi.
Oljuštimo i isečemo bundevu na parčiće.
Poređamo u šerpu po redovima bundevu i kruške, ređajući ih.
Prelivamo vodom do pola redova i posipamo šećerom.
Kuvamo...
07. jun
Marmelada od krušaka i dženerikaAko se ne razliva, marmelada od krušaka i dženerika je gotova.
Sipajte gotovu marmeladu u suve teglice, zatvorite čvrsto poklopcima i okrenite ih. Možete i da sterilišete marmeladu 5 minuta....
23. nov.
Slatko od krušaka i orahaPropržite orahe u suvom tiganju.
Zatim ih očistite i kruške isecite na komadiće.
Stavite ih u tiganj sa orasima.
Promešajte i dodajte šećer, sirup od zove, borovnice i listove žalfije.
Ostavite sve da se krčka...
21. maj
Džem od krušaka i jabukaKruške i jabuke operite i očistite. Isecite ih na komadiće i posipajte šećerom. Ostavite ih da prenoće, da otpuste sok i da se šećer otopi.
Sledećeg dana ih stavite na vatru da se kuvaju, pa dodajte karanfilić. Kuvajte...
25. april