Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za šta pomažu listovi krušaka?

Za šta pomažu listovi krušaka?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Za šta pomažu listovi krušaka?

Dar bogova - tako Homer naziva krušku u svojim poemama. Drevnogrčki mudrac je skroz u pravu, kruška je ukusno i aromatično voće koje se jede sa uživanjem.

Sveže aromatično voće će povećati raspoloženje čoveka, ukloniće napetost i pokazaće blagotvoran uticaj na telo. Kod ubrzanog lupanja srca dobro je da se pojede jedna kruška, ona umiruje srčani mišić.

Kod raznih tegoba počevši od onih koje su povezane sa prehladama do ozbiljnih bolesti kao što je tuberkuloza, preporučuje se da se jedu kruške. Sveže, kuvane, pečene - sve su korisne.

Koristan i prijatan je ne samo plod ove izuzetne voćke. Za rešavanje zdravstvenih problema svaka vrste koriste se svi delovi kruške. Zaustavićemo se na listovima kruške i njenim koristima.

Za šta pomažu listovi kruške?

Listovi kruške imaju niz primena u narodnoj medicini. Među receptima otkrivaju se neki koji su posebno često primenjivani.

Listovi drveta kruške su mnogo cenjeni kod različitih upalnih oboljenja - infekcije mikraćne bešike, cistitisa i upale prostatne žlezde leče se uspešno krupkom. 40 grama listova drveta se seku na sitne komadiće i kuvaju se u 1 litri vode 10 minuta. Ceo napitak se pije u toku dana;

• Napitak od listova drveta kruške je odgovarajuć za ispijanje kod bolova u grlu, a kod angine sa njim se pravi rastvor za grgljanje za čišćenje od gnojnih čepova;

Listovi kruške

• Lekari iz Indije su ustanovili da mladi listovi kruške sadrže fenol koji ima diuretičko dejstvo, deluje kao dezinfektant urina i tako umiruje grčeve u mikraćnoj bešici;

Napitak od listova kruške u odnosu 1:10 (listovi i ključala voda u tom odnosu) tope kamenje u mokraćnoj bešici. Kod ozbiljnijih tegoba mogu da se dodaju mlevene sušene jabuke i kore voća za jačanje efekta;

• Kod kožnih oboljenja (dermatitisi) i gljivičnih infekcija listovi drveta se primenjuju za lečenje. Krupka je prirodan antibiotik i ovaj njen kvalitet se uspešno koristi za spoljnu primenu. Kod takvih tegoba se pravi napitak od 1 čaše listova (mladi ili sušeni) i ½ litre vrele vode. Kuva se 2-3 minute na slaboj vatri. Ohlađenom smesom se stavljaju obloge na problematična mesta;

Ovo predivno aromatično voće je zaista veoma korisno, ali ljudi koji imaju bolest probavnog sistema treba da paze sa njenim korišćenjem.

A sada vam skrećemo pažnju na šampione među ukusnim stvarima sa kruškama:

- kolači sa kruškama;

- paj sa kruškama;

- poširane kruške.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest