Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Nepoznati arapski začiniNepoznati arapski začini
04. januar
Šejba Šejba je začin poznat takođe i kao "starčeva brada" koju predstavlja lišaj drveta. Ona se koristi na Arapskom poluostrvu. Njen zamršeno gorak, metalni ukus je popularan u mesnima janijama i janijama od povrća....
Univerzalni domaći začinUniverzalni domaći začin
21. feb.
Ovaj začin korisitim za pripremu supa i svih vrsta jela....
Domaći provansalski začinDomaći provansalski začin
27. feb.
Pomešajte sve suve začine i promešajte ih. Ako su krupnije iseckani, mogu se prethodno samleti u avanu sa tučkom. Domaći provansalski začin se čuva u staklenoj tegli sa poklopcem na tamnom i hladnom mestu....
Univerzalni začin od povrćaUniverzalni začin od povrća
05. jun
Napomena: Povrtni začin nema potrebe sterilisati, velika količina soli ga drži i neće se pokvariti. Stavlja se mnogo soli, pa zato, pre nego stavljate začin u jela, probajte pre nego dodate još soli....
Sušena šargarepa (za začin)Sušena šargarepa (za začin)
09. nov.
Sušeno povrće čuva vitamine i poboljšava ukus jela, supa i najviše bujona. Čuva se jednostavno, ne zauzima mnogo mesta i priprema se brzo. Da bismo je sačuvali tokom zime potrebna nam je daska za povrće, oštar nož i sveže...
Nepoznati švajcarski sireviNepoznati švajcarski sirevi
10. feb.
Za vreme njegovog sazrevanja on se periodično umače u specijalni rastvor od soli, belog vina i začina čiji se recept čuva vekovima. Ovaj sir se dodaje u različita jela i sosove i koristi se za pripremanje fondija....
Moj univerzalni začin od povrćaMoj univerzalni začin od povrća
13. feb.
1
Rasporedite začin u odvojene kesice i stavite u zamrzivač. Kada vam zatreba, jednostavno odlomite malo i dodajte u jelo....
Arapski začin Raz el hanutArapski začin Raz el hanut
29. maj
Popularni arapski začin Raz el hanut dobijamo tako što dobro promješamo sve navedene začine u datim količinama....
Slani začin Samardala (Bugarski luk)Slani začin Samardala (Bugarski luk)
03. jun
Ostavite da se začin osuši na tamnom i provetrenom mestu, da bi zadržao boju. Kada tečnost ispari, začin je spreman. Čuvajte začin u staklenoj posudi zatvorenoj poklopcem....
Nepoznati francuski deserti: Far BretonNepoznati francuski deserti: Far Breton
13. maj
Far Breton je omiljeni francuski desert. On je slabo poznat kod nas. Ali nakon što ga jednom probate, neminovno ćete potražiti recept za pripremanje ovog remek dela. A on je izuzetno lak. Far Breton je veličanstven i lak...
Nepoznate koristi semena makaNepoznate koristi semena maka
20. april
Hipnotički mak je sirovina, koja se dobija od semena maka. U umerenoj i toploj klimi ova jednogodišnja zeljasta biljka dobro uspeva. Većini ljudi ona je poznata kao izvor iz kojeg se izvlače opijati, ali ovo važi za neke...
Beli čaj - poznate i nepoznate činjeniceBeli čaj - poznate i nepoznate činjenice
01. sep.
Beli čaj ima delikatan sladak ukus. Uzgaja se i dobija uglavnom u Kini, na Tajvanu, severnom Tajlandu i istočnom Nepalu. Pravi se od pupoljaka biljke Camellia Sinensis od koje se prave zeleni i crni čaj. Da bi se dobio takozvani...
Najkorisniji začiniNajkorisniji začini
09. sep.
Kurkuma - takođe veoma poznat začin, kurkuma je takođe začin koji se bori protiv raka. Uzima se oko pola kašičice na dan. Bosiljak - osnovni uništitelj kancerogenih ćelija....
Kako pripremiti arapski začin Zaatar?Kako pripremiti arapski začin Zaatar?
27. januar
Zaatar je reč koja se koristi za naziv mešavine začina koja ima ukus majčine dušice i origana....
Mirođija - aromatičan začin i lekovita biljkaMirođija - aromatičan začin i lekovita biljka
24. mart
Budući da snižava krvni pritisak, mirođija kao začin je korisna u lečenju hipertonije, ojačava zidove krvnih sudova, širi ih i deluje kao diuretik....
Koji začin se za šta koristi?Koji začin se za šta koristi?
25. nov.
Začini su sveži, sušeni ili na drugi način obrađeni određeni delovi biljaka koji imaju poseban ukus i aromu i koji se koriste u ishrani. Svaki začin je pogodniji za određeno jelo od drugog....
Nekoliko razloga da koristite začin selenNekoliko razloga da koristite začin selen
08. jun
Na našim prostorima se za tradicionalna jela koristi ovaj aromatičan začin, a dodaje se svež ili sušen....
Pet najzdravijih začinaPet najzdravijih začina
11. avgust
Vekovima su ljudi znali za lekovite moći biljki i začina. Začini mogu ne samo da probude svako jelo, već i da izleče telo....
Najpopularniji mediteranski začiniNajpopularniji mediteranski začini
28. maj
Obilno dodavanje ovog začina u mnoštvo mediteranskih jela je sasvim opravdano. Svež ili sušen, on hrani uvek daje unikatan ukus....
Najpopularniji azijski začiniNajpopularniji azijski začini
30. okt.
Jedinstveni ukus azijske kuhinje je uglavnom zahvaljujući veštoj upotrebi njenih začina. Evo nekih od najčešćih: Đumbir - uglavnom svež koren ovog začina koristi se kako za ribu i jela od mesa, tako i za salate....
Najpopularniji indijski začiniNajpopularniji indijski začini
05. okt.
Zapravo većina poznatih svetskih začina vodi poreklo iz Indije, koja je jedan od najvećih izvoznika začina u globalnim razmerama....
Koji zeleni začin uz koje jelo ide?Koji zeleni začin uz koje jelo ide?
24. okt.
Takođe pročitaj kako se čuvaju zeleni začini i kako da uzgajamo začine u kućnim uslovima....
Začini za pileću supuZačini za pileću supu
07. sep.
Kao bonus, podelićemo sa vama i neke od zdravstvenih koristi ovih začina, jer je važno da hrana bude ne samo mirisna i ukusna, već i korisna. Istražite začine i naučite kako da ih pravilno dodate u pileću supu....
Začini u arapskoj kuhinjiZačini u arapskoj kuhinji
22. feb.
Ne postoje stroga pravila njihove kombinacije, pa su čak bile potrebne unapred pripremljene mešavine koje sadrže više od 20 vrsta začina i aromatičnih trava....
Začini za mleveno mesoZačini za mleveno meso
11. dec.
Naravno, količina začina koje ćete dodati je prema sopstvenoj proceni, s obzirom na to da svako ima različite preferencije. Dobro bi bilo da ne preterujete, pre svega sa mlevenim pimentom....