Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako pripremiti arapski začin Zaatar?

Kako pripremiti arapski začin Zaatar?

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
291
Kako da pripremimo arapsi zači zaatar?

Zaatar je reč koja se koristi za naziv mešavine začina koja ima ukus majčine dušice i origana. Ponekad se naziva i divlja majčina dušica i raste na obroncima sirijsko-libanskih planina, a istoimeni začin je zapravo mešavina nekoliko drugih aromatičnih biljaka i prženih semenki susama, koje su pojačane ukusom soli.

Takođe se naziva i arapska šarena so, Zaatar slavi svoj praznik 23. septembra, koji je Dan začina zaatara.

Drugi bliskoistočni kulinarski dragulj, sumak, takođe je prisutan u receptu za pravljenje Zaatara. Ovaj začin u početku izgleda kao primamljiva bobica sa svojim jarko crvenim mahunama, koje se prodaju osušene i grubo mlevene.

Ukus mu je kiselkast i podseća na brusnicu. Umesto da koriste sumak, bliskoistočni kuvari ponekad pripremaju začin sa limunskom kiselinom ili mlevenim suvim korama limuna. Citrusna majčina dušica, poznatija kao limun majčina dušica, takođe se može koristiti za održavanje kiselog akcenta.

Ne bi bilo na odmet reći da je Zaatar šarena so bliskog istoka. Za doručak, Izraelci ga, na primer, poprskaju na hleb sa malo maslinovog ulja, na komade sira ili ga dodaju u ceđeno kiselo mleko. Takođe možete naći da dopunjuje ukus jevrejskih pita ili pita od spanaća.

Sumak je deo zaatara

Zaatar se može dodati jelima bogatih ukusa na meniju za ručak i večeru. Aromatična smesa se može utrljati u ribu ili piletinu, ili dodati u marinade za roštilj, crveno meso ili pečeno povrće.

Ako želite da napravite sjajan gusti sos uz čips sa duhom čuvenog začina, možete da počnete sa proceđenim kiselim mlekom, feta sirom, mladim belim lukom, maslinovim uljem i završite sa Zaatarom za finiš. Celu smesu sipajte u mašinu za hranu i napravite pire.

Zaatar možete naći u većini bliskoistočnih prodavnica prehrambenih proizvoda ili organskih prodavnica.

A evo kako možete, i to vrlo lako, pripremiti Zaatar kod kuće.

Potrebni proizvodi:

4 kašike semena susama

4 kašike sitno iseckanog svežeg origana

4 kašike sušenog majorana

4 kašičica sumaka

1 kašičica morske soli

4 kašičica kumina

Način pripreme:

U suvom tiganju pržite susam na jakoj vatri jedan do dva minuta. Sipajte sve sastojke u blender i blendajte dok se fino ne sjedine. Čuvajte smesu u tegli u frižideru nedelju dana. Ako želite da začin ima duži rok trajanja, jednostavno zamenite svež origano suvim u receptu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest