Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Začini za pileću supu

Začini za pileću supu

Maria SimovaMaria Simova
Autor
219
Pileća supa
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Pileća supa je omiljeno jelo mladih i starih. Sa nostalgijom se prisećamo vremena kada su je naše bake spremale po receptu koji se prenosi s kolena na koleno.

Da, divna pileća supa mora biti napravljena sa ljubavlju i pažnjom, ali i sa pravim sastojcima. Ako još uvek niste shvatili sa kojim aromatičnim biljem da je pripremite, svakako pogledajte sledeće redove.

Tamo ćete videti najpogodnije začine za klasičnu pileću supu, koja je odličan lek za grip i prehladu. Kao bonus, podelićemo sa vama i neke od zdravstvenih koristi ovih začina, jer je važno da hrana bude ne samo mirisna i ukusna, već i korisna.

Istražite začine i naučite kako da ih pravilno dodate u pileću supu.

Bosiljak

Ukus bosiljka je blago gorak, ali ima slatku aromu. Treba ga dodati u supu 1-2 minuta pre nego što je gotova, u suvom ili svežem obliku. Bosiljak jača imunitet, ima snažna svojstva u borbi protiv gljivičnih infekcija, virusa i bakterija. Pomaže u ublažavanju prehlade i upala u telu.

Bosiljak za pileću supu

Aktivno radi sa onkološkim bolestima. Značajno koristi ljudima koji pate od astme. Dobro deluje protiv lošeg zadaha i jača desni. Leči nadimanje, kolike i dijareju, poboljšava varenje i san. Smanjuje holesterol. Efikasan je kod oftalmoloških bolesti, pomaže u ublažavanju zubnih i menstrualnih bolova.

Aleva paprika

Ukus aleve paprike je veoma oštar i dodaje se u malim količinama u supu. Predivan je antiseptik, stimuliše pamćenje, leči sve bolesti sistema za varenje, pročišćava organizam, ubrzava krv, podstiče iskašljavanje pri jakom kašlju.Pomaže u asimilaciji hrane i korisna je kod bolesti srca i krvnih sudova.

Biber se stavlja u pileću supu

Biber

Ukus ovog začina je oštar, savršeno odgovara ukusu pileće supe i dodaje se po ukusu. Sadrži veliki broj vitamina, antioksidanata, eteričnih ulja i minerala. Jedan od najboljih stimulansa za varenje, čisti organizam, pomaže kod upalnih procesa. Uništava bakterije i uklanja višak tečnosti iz tela. Stimuliše apetit i povećava lučenje pljuvačke.

origano

Origano

Može se dodati u suvom obliku 1-2 minuta pre nego što je jelo spremno. Bogat je proteinima, mastima, ugljenim hidratima i vlaknima. Ima veliki broj vitamina A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, minerala. Preporučuje se za dijabetes i metaboličke poremećaje. Leči bolesti srca, jetre i bubrega. Uspešno leči rane.

Peršun

Peršun ide sa pilećom supom

Ima svežu aromu i dodaje se u supu u sveže isečenom obliku. Odličan izvor vitamina C, divan diuretik, promoviše gubitak težine, aktivno se bori protiv virusa, pomaže u borbi protiv upalnih procesa. Poboljšava apetit i raspoloženje. Smiruje stanje sa visokom temperaturom, kašljem i umorom.

Majčina dušica

Ima izražen miris i oštar začinski ukus. Savršeno ide uz pileću supu. Pomaže tamo gde su antibiotici nemoćni. Bori se sa bolestima želuca, jetre. Pomaže kod trovanja, leči rane i modrice. Podiže endokrini sistem i pomaže u normalizaciji težine.

Majčina dušica

Estragon

Prijatan je sa veoma blagim, začinjenim i slatkim ukusom. Dodaje se u supu 1-2 minuta pre nego što je gotova. Koristan je za nerve, leči slab stomak, čisti jetru i žučne kanale, uklanja gasove. On će vam pomoći kod problema sa genitourinarnim sistemom.

Estragon

Lovorov list

Ukus mu je gorak, a miris kiselkast. Dodajte 1-2 lista nekoliko minuta pre nego što je supa gotova. Nezamenjiv je za bolesti srca i krvnih sudova. Leči bolesti mišićno-skeletnog sistema, čisti zglobove od soli i drugih naslaga. Stimuliše metaboličke procese u telu, povećava otpornost na viruse i infekcije.

Lovorov list odgovara za supe

Muškatni oraščić

Jakog je ukusa i lepo naglašava ukus pilećeg bujona. Ubacuje se u supu u obliku mešanih začina pre serviranja. Pomaže varenje hrane, podstiče lučenje želučanog soka, otklanja grčeve i podutost creva.

Muskatni oraščić

Karanfilić

Njegov ukus je ljut i oštar. Nekoliko minuta pre nego što je gotova supa u 1 litar bujona dodajte jedan suvi pupoljak. Snažno zagreva, stimuliše apetit i proces varenja. Smanjuje sluz u telu i pomaže u iskašljavanju.

Karanfilić

Celer

Pikantnog je ukusa i dodaje se u supu tokom kuvanja kao buket ili iseckani koren. Smanjuje drenažu, uklanja toksine i smanjuje težinu. Daje raspoloženje i snagu, poboljšava san. Pomaže kod zapaljenskih bolesti u telu i povećava imunitet. Upotreba celera je korisna kod dijabetesa i bolesti štitne žlezde.

Celer

Ako volite pileću supu, preporučujemo da isprobate naše recepte za:

- pileća supa sa rezancima;

- pileća supa sa krompirom;

- pileća supa sa pirinčem;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest