Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Deficit i unos gvožđaUnos nehematinskog gvožđa se apsorbuje brže kod hrane bogate vitaminom C.
Deficit gvožđa
Od deficita gvožđa najčešće stradaju žene u reproduktivnom dobu....
13. mart
Pogledajte efekat prestanka unosa mesaNajčešće se primećuje nedostatak vitamina B12 i gvožđa. Kako ne bi došlo do toga, ljudi koji su prestali sa unosom mesa, treba da inose pasulj, sočivo, orašaste plodove, voće, tamnozeleno povrće, žitarice....
07. mart
Čak ne sumnjate da su ovi neželjeni efekti od semena bundeveProsto ih koristite umereno i sa pažnjom da biste sprečili neželjene rakcije i da iskoristite korisne....
30. nov.
Ima li unos selena u organizam neželjenih efekata?Neželjeni efekti kod preteranog unosa selena mogu biti mučnina, visoka temperatura, poremećaji rada krvnih sudova i poremećaj rada bubrega....
08. maj
A da li znate za ove neželjene efekte paradajza?Da, paradajz može da dovede do nekih neprijatnih neželjenih efekata. Osnovni element, otkriven u svežem paradajzu je karotenoidni pigment likopen....
23. avgust
Da li laneno seme ima neželjene efekte?Uprskos tome što ima mnogo koristi za telo, može uzrokovati i neke neželjene efekte.
Najčešće sretan neželjeni efekat od lanenog maslaca je nervozan stomak, bolovi i dijareja....
07. mart
Tikvice koje NE prljaju ulje prilikom prženjaVidećete da je ulje čisto prilikom prženja, a tikvice ostaju čiste i zlataste, kao i kad ste prvi put stavili u tiganj.
Servirajte pržene tikvice sa sosom od belog luka i kiselog mleka sa svežom mirođijom....
11. avgust
Obloga sa hlebom prilikom udarca ili modricaAko ste udarili neki prst, isčašili ili imate podliv, ako imate otok ili modricu, evo šta treba da uradite.
Sa ovom oblogom će nestati za 2-3 dana. Uzmite krišku crnog hleba, koru odsecite, da ostane samo mekani deo....
25. april
Ima li neželjenih efekata od uzimanja propolisa?Pored svih pozitivnih efekata koje ima na zdravlje i imunitet čoveka, propolis može imati i neželjene efekte. Neželjeni efekti uzimanja propolisa su retki i vema ih je malo....
11. maj
Svinjske kosti sa patlidžanom u šerpi od livenog gvožđaU šerpi od livenog gvožđa ugrevamo ulje, propržimo svinjske kosti dok meso ne pobeli i vadimo na tanjir. Ako je potrebno sipamo 2 supeen kašike ulje i propržimo luk, paprike i oceđeni patlidžan....
08. april
Biljni izvori gvožđaTakođe je bogat izvor gvožđa, sa oko 1, 5 mg u 100 grama.
7. Orasi
Izuzetno su dobri za zdravlje, jer sadrže mnogo vitamina, ali i gvožđe. 100 grama oraha sadrži čak 51 mg gvožđa....
14. jul
GvožđeFunkcionisanje imunog sistema zavisi od prisustva gvožđa u organizmu.
Dnevni unos gvožđa
Potreba za gvožđem je individualna....
17. april
Apsorpcija gvožđa u teluZbog toga je dobro da se pazi sa unosom vitamina C i da se obezbedi jedino neophodna količina....
08. sep.
Finese prilikom posluživanja vinaPrilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura.
Tako na primer suvo belo vino treba da bude sa temperaturom od 8-10 stepeni Celzijusovih, a belo jako vino - otprilike 10-12 stepeni....
09. jul
Pravila prilikom pripreme čajaZa razliku od naše i brojnih drugih evropskih država, gde se ispijanje čaja prihvata kao nešto sasvim standardno, u azijskim zemljama se poštuju određena pravila priliko njegove pripreme, a ceremonije čaja su nešto sveto....
25. sep.
Saveti prilikom pripreme fazanaU njegov sastav ulazi mnogo korisnih vitamina - B5, B6 i B12, a takođe i gvožđe, cink, bakar i mnogi drugi gradivni elementi, koji su potrebni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i organa za varenje, a takođe...
19. jun
Saveti prilikom kuvanja jagnjetineVažno pravilo, prilikom kuvanja jagnjetine je da je ne solite prethodno. Ovaj korak se pravi pre nego što počne termička obrada. So bi mogla da isuši inače krhko meso.
Uz jagnjetinu najviše idu zeleni začini....
15. jun
Pravila prilikom sterilizacije konzerviVoće i povrće najduže vreme čuvaju svoj hranljivi sastav, vitamine, prirodni ukus, aromu, boju i izgled kada se konzervišu putem sterilizacije. Njihova sterilizacija se vrši u hermetički zatvorenim staklenim teglama...
31. mart
Saveti prilikom pripreme lososaČesta greška prilikom prirpeme lososa je da treba da bude dugo termički obrađen....
27. mart
Dokazane koristi unosa kurkume i biberaJarko žuta hemijska materija ima protivupalni i antioksidansni efekat, čuva zdrave ćelije od slobodnih radikala koji ih oštećuju....
06. maj
Hrana, koja sprečava apsorpciju gvožđaAli jedna od glavnih prepreka za to je istovremeni unos gvožđa ili namirnica koje sadrže gvožđe sa hranom koja sprečava njegovu apsorpciju. Zato je neophodno da se one konzumiraju u različito vreme....
21. jul
Visok sadržaj gvožđa u krviGlavni neželjeni efekti uzimanja mnogo gvožđa su bolovi i grčevi u stomaku, takođe ledene groznice, vrtoglavica, ubrzan rad srca, utrnutost udova, metalni ukus u ustima, osip po koži, disajni problem....
09. mart
Simptomi nedostatka gvožđa u organizmuTada se javljaju razne opasnosti po samo zdravlje i može se pojaviti i anemija usled nedostatka gvožđa.
Nedostatak gvožđa se može pojaviti u bilo kom životnom periodu, a ova pojava najčešće pogađa žene....
01. april
Male tajne prilikom kuvanja pečuraka- Drškice i kapica su jednako ukusnu prilikom pripreme. Izuzetak predstavljaju neke pečurke kao što su šitaki pečurke i portobelo....
03. okt.
Saveti prilikom pripreme domaćeg kačkavaljaEvo nekih korisnih savete prilikom pripreme domaćeg kačkavalja koji će olakšati vaš rad.
Za cilj koji ste postavili će vam biti potrebno sveže mleko. Ako imate mogućnost da koriste domaće, nemojte se kolebati....
18. jun