Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Deficit i unos gvožđaDeficit i unos gvožđa
13. mart
Unos nehematinskog gvožđa se apsorbuje brže kod hrane bogate vitaminom C. Deficit gvožđa Od deficita gvožđa najčešće stradaju žene u reproduktivnom dobu....
Pogledajte efekat prestanka unosa mesaPogledajte efekat prestanka unosa mesa
07. mart
Najčešće se primećuje nedostatak vitamina B12 i gvožđa. Kako ne bi došlo do toga, ljudi koji su prestali sa unosom mesa, treba da inose pasulj, sočivo, orašaste plodove, voće, tamnozeleno povrće, žitarice....
Čak ne sumnjate da su ovi neželjeni efekti od semena bundeveČak ne sumnjate da su ovi neželjeni efekti od semena bundeve
30. nov.
Prosto ih koristite umereno i sa pažnjom da biste sprečili neželjene rakcije i da iskoristite korisne....
Ima li unos selena u organizam neželjenih efekata?Ima li unos selena u organizam neželjenih efekata?
08. maj
Neželjeni efekti kod preteranog unosa selena mogu biti mučnina, visoka temperatura, poremećaji rada krvnih sudova i poremećaj rada bubrega....
A da li znate za ove neželjene efekte paradajza?A da li znate za ove neželjene efekte paradajza?
23. avgust
Da, paradajz može da dovede do nekih neprijatnih neželjenih efekata. Osnovni element, otkriven u svežem paradajzu je karotenoidni pigment likopen....
Da li laneno seme ima neželjene efekte?Da li laneno seme ima neželjene efekte?
07. mart
Uprskos tome što ima mnogo koristi za telo, može uzrokovati i neke neželjene efekte. Najčešće sretan neželjeni efekat od lanenog maslaca je nervozan stomak, bolovi i dijareja....
Tikvice koje NE prljaju ulje prilikom prženjaTikvice koje NE prljaju ulje prilikom prženja
11. avgust
Videćete da je ulje čisto prilikom prženja, a tikvice ostaju čiste i zlataste, kao i kad ste prvi put stavili u tiganj. Servirajte pržene tikvice sa sosom od belog luka i kiselog mleka sa svežom mirođijom....
Obloga sa hlebom prilikom udarca ili modricaObloga sa hlebom prilikom udarca ili modrica
25. april
Ako ste udarili neki prst, isčašili ili imate podliv, ako imate otok ili modricu, evo šta treba da uradite. Sa ovom oblogom će nestati za 2-3 dana. Uzmite krišku crnog hleba, koru odsecite, da ostane samo mekani deo....
Ima li neželjenih efekata od uzimanja propolisa?Ima li neželjenih efekata od uzimanja propolisa?
11. maj
Pored svih pozitivnih efekata koje ima na zdravlje i imunitet čoveka, propolis može imati i neželjene efekte. Neželjeni efekti uzimanja propolisa su retki i vema ih je malo....
Svinjske kosti sa patlidžanom u šerpi od livenog gvožđaSvinjske kosti sa patlidžanom u šerpi od livenog gvožđa
08. april
U šerpi od livenog gvožđa ugrevamo ulje, propržimo svinjske kosti dok meso ne pobeli i vadimo na tanjir. Ako je potrebno sipamo 2 supeen kašike ulje i propržimo luk, paprike i oceđeni patlidžan....
Biljni izvori gvožđaBiljni izvori gvožđa
14. jul
Takođe je bogat izvor gvožđa, sa oko 1, 5 mg u 100 grama. 7. Orasi Izuzetno su dobri za zdravlje, jer sadrže mnogo vitamina, ali i gvožđe. 100 grama oraha sadrži čak 51 mg gvožđa....
GvožđeGvožđe
17. april
Funkcionisanje imunog sistema zavisi od prisustva gvožđa u organizmu. Dnevni unos gvožđa Potreba za gvožđem je individualna....
Apsorpcija gvožđa u teluApsorpcija gvožđa u telu
08. sep.
Zbog toga je dobro da se pazi sa unosom vitamina C i da se obezbedi jedino neophodna količina....
Finese prilikom posluživanja vinaFinese prilikom posluživanja vina
09. jul
Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura. Tako na primer suvo belo vino treba da bude sa temperaturom od 8-10 stepeni Celzijusovih, a belo jako vino - otprilike 10-12 stepeni....
Pravila prilikom pripreme čajaPravila prilikom pripreme čaja
25. sep.
Za razliku od naše i brojnih drugih evropskih država, gde se ispijanje čaja prihvata kao nešto sasvim standardno, u azijskim zemljama se poštuju određena pravila priliko njegove pripreme, a ceremonije čaja su nešto sveto....
Saveti prilikom pripreme fazanaSaveti prilikom pripreme fazana
19. jun
U njegov sastav ulazi mnogo korisnih vitamina - B5, B6 i B12, a takođe i gvožđe, cink, bakar i mnogi drugi gradivni elementi, koji su potrebni za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i organa za varenje, a takođe...
Saveti prilikom kuvanja jagnjetineSaveti prilikom kuvanja jagnjetine
15. jun
Važno pravilo, prilikom kuvanja jagnjetine je da je ne solite prethodno. Ovaj korak se pravi pre nego što počne termička obrada. So bi mogla da isuši inače krhko meso. Uz jagnjetinu najviše idu zeleni začini....
Pravila prilikom sterilizacije konzerviPravila prilikom sterilizacije konzervi
31. mart
Voće i povrće najduže vreme čuvaju svoj hranljivi sastav, vitamine, prirodni ukus, aromu, boju i izgled kada se konzervišu putem sterilizacije. Njihova sterilizacija se vrši u hermetički zatvorenim staklenim teglama...
Saveti prilikom pripreme lososaSaveti prilikom pripreme lososa
27. mart
Česta greška prilikom prirpeme lososa je da treba da bude dugo termički obrađen....
Dokazane koristi unosa kurkume i biberaDokazane koristi unosa kurkume i bibera
06. maj
Jarko žuta hemijska materija ima protivupalni i antioksidansni efekat, čuva zdrave ćelije od slobodnih radikala koji ih oštećuju....
Hrana, koja sprečava apsorpciju gvožđaHrana, koja sprečava apsorpciju gvožđa
21. jul
Ali jedna od glavnih prepreka za to je istovremeni unos gvožđa ili namirnica koje sadrže gvožđe sa hranom koja sprečava njegovu apsorpciju. Zato je neophodno da se one konzumiraju u različito vreme....
Visok sadržaj gvožđa u krviVisok sadržaj gvožđa u krvi
09. mart
Glavni neželjeni efekti uzimanja mnogo gvožđa su bolovi i grčevi u stomaku, takođe ledene groznice, vrtoglavica, ubrzan rad srca, utrnutost udova, metalni ukus u ustima, osip po koži, disajni problem....
Simptomi nedostatka gvožđa u organizmuSimptomi nedostatka gvožđa u organizmu
01. april
Tada se javljaju razne opasnosti po samo zdravlje i može se pojaviti i anemija usled nedostatka gvožđa. Nedostatak gvožđa se može pojaviti u bilo kom životnom periodu, a ova pojava najčešće pogađa žene....
Male tajne prilikom kuvanja pečurakaMale tajne prilikom kuvanja pečuraka
03. okt.
- Drškice i kapica su jednako ukusnu prilikom pripreme. Izuzetak predstavljaju neke pečurke kao što su šitaki pečurke i portobelo....
Saveti prilikom pripreme domaćeg kačkavaljaSaveti prilikom pripreme domaćeg kačkavalja
18. jun
Evo nekih korisnih savete prilikom pripreme domaćeg kačkavalja koji će olakšati vaš rad. Za cilj koji ste postavili će vam biti potrebno sveže mleko. Ako imate mogućnost da koriste domaće, nemojte se kolebati....