Vegetarijanska ishrana postaje sve popularnije. Sve veći broj ljudi odlučuje se da potpuno prestane sa unosom mesa i mesnih prerađevina. Ovo neminovno utiče na čitav život čoveka.
Neki su pristalice, a neki protivnici unošenja mesa. Kako bismo bili objektivni, je dobro da se upoznamo sa efektima koji pokazuju ovog odrivanja. Uzmite ih u obzir, pre nego što odbacite šnicle.
Smanjuje se rizik od raka
Svetska zdravstvena organizacija je objavila rad, u kome navodi da su mesne prerađevine kancerogene. Proizvodi kao što su salama i slanina su u rangu sa cigaretama i radijacijom po opasnosti od raka. Samo 50 g dnevno povećava rizik od raka debelog creva sa do 20 %
Smanjuje se rizik od srčanih bolesti
Skoro je dokazano da srčane bolesti su direktno povezane sa konzumiranjem crvenog mesa. Supstanca karnitin koja se nalazi u njemu, stvara mikrobnu reakciju koja doprinosi razvoju srčanih bolesti.
Menja se sastav bakterija u crevima.
Crevna flora mesoždera i vegetarijanaca se razlikuje. Naučnici iz Njujorka su primetili da se u crevima vegana nalazi veća količina zaštitnih bakterija u poređenju sa onima koji vole komad mesa.
Mršavljenje
Kada čovek prestane da jede meso, skida do 4.5 kg. Ako izabere dijetu bogatu biljnim sastojcima, skinućete kilogramе, i nećete morati da brojite kalorije i da povećavate fizičku aktivnost. Međutim efekat može biti suprotan, ukoliko utolite glad testeninom ili masnom hranom.
Nedostatak hranjivih materija
Ako nije dobro isplanirana, vegetarijanska, a posebno veganska dijeta, može dovesti do gubitka važnih hranjivih sastojaka. Najčešće se primećuje nedostatak vitamina B12 i gvožđa. Kako ne bi došlo do toga, ljudi koji su prestali sa unosom mesa, treba da inose pasulj, sočivo, orašaste plodove, voće, tamnozeleno povrće, žitarice. Dijetolozi ssavetuju da se uzimaju velike količine proizvoda sa kvascem, solju, jajima, i mleko bogato vitaminom D.
Komentari