bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Dokazane koristi unosa kurkume i bibera

Dokazane koristi unosa kurkume i bibera

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3434
Dokazane koristi unosa kurkume i bibera

Začinima menjamo ukus hrane. Činimo je korisnijom, drugačijom, zanimljivijom. Delovanje začina na hranuje toliko jako da se prenelo i na druge oblasti života Govorimo o začinjavanju ukusa života generalno, odnosa među ljudima.

Ovaj stav o važnosti začina nije preuveličan. Kod pravilne kombinacije poboljšavaju se metabolički procesi u organizmu i samnjuje se rizik od pojave ćelija raka.

Začini omogućavaju različite kombinacije, za dobijanje novog osećaja ukusa i jedna od neočekivano dobrih je između kurkume i bibera. Šta možemo da dobijemo od njhovog tandema?

Kurkuma sadrži kumin. Jarko žuta hemijska materija ima protivupalni i antioksidansni efekat, čuva zdrave ćelije od slobodnih radikala koji ih oštećuju. Međutim, on se lako gubi, s obzirom da je njegov metabolizam brz i izbacuje se kroz jetru.

Crni biber sadrži jedinjenje poznato kao piperin. On povećava vrednost postojećih hranljivih materija, tako što olakšava njihovu apsorpciju u telu. Podržava i detoksifikuje jetru.

Biber

Ukoliko kombinujemo oba začina, povećavamo količine kurkumina, telo je u stanju da ga primi i da ga koristi. Razlog se krije u sposobnosti piperina da uspori preradu i izbacivanje kurkumina iz jetre. Tako telo duže koristi blagotvorne koristi kurkumina.

Ovo nije jedina korist kombinacije aromatičnih začina. Zajedno oni smanjuju upale u telu, s obzirom na to da deluju kao protivupalno sredstvo, koje jača zaštitne mehanizme organizma.

Kurkuma i crni biber u kombinaciji su korisni za moždane funkcije. Zajedno smanjuju rizik od demencije i od razvoja Alchajmera. Njihovi antioksidansni efeketi štite moždane ćelije i jačaju pamćenje, povećavajući dotok krvi u mozak.

Oni blagotvorno deluju i na creva, poboljšavajući varenje. Uklanjaju žalbe poput naduvenosti stomaka, formiranja gasova i smanjuju razne upale u sistemu organa za varenje. Korisne materija u njima pomažu procesu apsorpcije hranljivih materija i poboljšavaju peristaltiku gastrointestinalnog trakta.

Bolesti srca odstupaju pri redovnoj upotrebi oba kombinovana začina. Zahvaljujući kurkumi endotelske ćelije bolje funkcionišu, a to smanjuje kardiovaskularne bolesti.

Kurkuma i biber posebno imaju protivupalna svojstva i ublažavaju bolove kod artritisnih oboljenja. Kombinovani oni deluju protivupalno, tako što uništavaju slobodne radikale.

Kurkuma

Osnovni sastojci u kurkumi i crnom biberu - kurkumin i piperin, pomažu u lečenju vitiliga, tako što stimulišu kožu da proizvodi melanocite, pigmente koji su potrebni za redukovanje oboljenja.

Boreći se sa visokim nivoima holesterola, ova dva začina pomažu u skidanju suvišnih kilograma, pomažući ubrzavanju razgradnje telesnih masti u telu.

Osim za začinjavanje hrane kurkuma i crni biber su pogodni i ua pripremanje toplog napitka sa svežim mlekom, medom i cimetom za zagrejavanje tela i duše u hladnim zimskim danima.

Pogledajte još začine za povećavanje imuniteta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest