Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Jede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zaštoPovećana želja za slatkim
Kod ovog signala iz organizma, velika je verovatnoća da ste nervno iscrpljeni i da Vam je neophodno punjenje energijom, kroz prijem glukoze....
22. jul
Zašto mi se ne pije voda?Ne računaju se ni slatka pića. Ako vam pomaže, pokušajte da dodate med u vodu na vrhu kašike. Pijte biljne čajeve.
Vodu za piće držite ispred očiju i uzimajte po nekoliko gutljaja, ali češće....
01. okt.
Zašto stalno podrigujemo?Stalno podrigivanje je česta posledica želudačne dispepsije. Ona može biti fiziološke prirode - da se pojavi nakon obroka, posebno u slučajevima kada je hrana pikantna, a može i nakon ispijanja gaziranih pića....
02. maj
Zašto nam se kasno uveče jede slatko?Da li vam se ikada desilo da imate jaku želju za slatkim i to u veoma neuobičajeno vreme - kasno uveče ili noću? Ta želja je toliko jaka, da je prosto nemoguće da ne pojedete neki slatkiš....
03. sep.
Trikovi kod starog pasulja i zašto treba da se jedeSvi znaju da je stari pasulj teška hrana i zato se jede jednom nedeljno. Ljudi ga izbegavaju zbog zdravstvenih problema- kod kolitisa, gastritisa itd, ali on je veoma koristan.
Prema različitim izvodima, bugarski pasulj...
11. okt.
Slatko od ljutih i slatkih paprikaBeli luk se pravi u pastu i dodaje u paprike.
Dodajte šećer, sirće, alevu papriku i so i promešajte.
Stavite na šporet i kuvajte dok se slatko od paprika ne zgusne....
11. okt.
Kako se pravi slatko testoSada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
28. feb.
Zašto se slatko ukiseli?Pogledajte još:
- Zašto se limunska kiselina dodaje u slatko;
- Zašto se pena uklanja sa slatka....
23. jun
Zašto mi zagori mleko?Sveže mleko svi volimo i dosta često ga koristimo prilikom kuvanja ili prirpeme kolača. U poslednje vreme je dosta lako, zato što u principu nije potrebno da kuvamo sveže mleko. Međutim, ponekad treba da skuvamo mleko i često...
17. feb.
Slatka spelta (slatko žito)Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi.
Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke.
Promešajte sve mnogo dobro.
Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
19. januar
Slatkiš sa slatkom u kalupu za kuglofDodati slatko, vodu, ulje i cimet.
Brašno prosejati i dodavati po malo uz neprestano mešanje, dok se ne dobije homogena smesa.
Sipati u kalup za keks koji je nauljen i posut brašnom....
16. feb.
Slatko od kestenaZatim ih stavite u hladnu vodu da se ohlade.
Zatim ih ponovo stavite u ključalu vodu, u koju morate dodati sok od limuna. Kada kesteni omekšaju, izvadite ih rešetkastom kašikom i ostavite da se ohlade....
06. maj
Slatko od dženerikaKuvati slatko na srednjoj vatri i povremeno protresti šerpu i skidati penu.
Slatko od dženerika kuvati oko 50 minuta i pokriti vlažnom pamučnom krpom da se ohladi, pa razliti u tegle....
22. jul
Slatko od paprikaSamo slatko mi se jako dopalo, uopšte nije blo ludo ljuto, već prijatno pikantno. Od nje sam kupila par tegli, savršeno je za sosove sa mesom, kao i za ukrašavanje sireva....
13. okt.
1
Slatko od naraS vremena na vreme promešajte i čim počne da se zgušnjava dodajte sok od limuna. Sada morate stalno mešati sporim pokretima i prokuvati slatko do standardne gustine....
22. mart
Slatko od dženarikaSlatko je gotovo kada se kapljica njega koju kapnete na tanjir ne razliva.
Ostavite slatko od dženarika da se u potpunosti ohladi. Izvadite rozetlu, sipajte je u teglice, zatvorite ih i sterilizujte 10 minuta....
06. avgust
Slatko od mandarinaRasporedite u tegle sa poklopcem i čuvajte slatko od mandarina u frižideru....
27. januar
1
Slatko od jagodaNakon 5 minuta, slatko se skida sa vatre, protrese se da se odvoji pena i da se jagode ne zalepe jedna za drugu.
Sipamo u tegle i zatvaramo dok je još vruće. Okrećemo naopako, da se dobije vakum....
05. jun
Slatko od kivijaOstavite slatko da se kuva, dok se tečnost u potpunosti ne zgusne.
Slatko odmah isipajte u zagrejane tegle. Zatvorite ih i okrenite sa poklopcem nadole, dok se u potpunosti ne ohlade....
20. mart
Slatko za dijabetičareSkinite sa vatre - u ovoj fazu slatko je ređe nego inače, ali kada se ohladi ono se zgusne i bude kao žele.
Odma rasporedite slatko u tegle, zatvorite ih i okrenite napako dok se sasvim ne ohladi....
20. mart
Slatko od mangaVratite sirup na ringlu i kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje. Proverite da li je slatko gotovo, tako što 1 kašičicu od njega stavite na suvi tanjir i okrećite u stranu - ako ne teče, slatko je gotovo....
08. jul
Slatko od pomorandžiAko vam se čini da je slatko previše retko, možete da ga kuvate još malo....
23. feb.
Slatko od smokviSipati vruće slatko u oprane i sterilisane tegle, zatvoriti ih poklopcem. Tegle okrenuti naopako(da odstoje na poklopcu deset minuta, pa ih vratiti u prvobitan položaj i odložiti u ostavu....
01. jul
Slatko od krušakaNakon toga kuvajte dok se ne zgusne i pre nego što skinete sa vatre dodajte limunsku kiselinu....
22. jun
Slatko od dudaGotovo slatko sipajte u manje teglice, zatvorite i okrenite na dole.
Ostavite teglice dok se slatko potpuno ne ohladi....
25. jun