Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zašto omekšava kiseli kupus?Zašto omekšava kiseli kupus
Prvi razlog je njegov period stavljanja. Važno je da se proces odvija na niskoj temperaturi. Kupus je najbolje stavljati u burad tokom novembra meseca....
20. januar
Zašto da stavljate listove trešanja i crne ribizle u domaće turšije?Jesen je vreme za domaće spremanje, usoljavanje i konzervisanje turšija i zimnice....
18. avgust
Zašto se aspirin stavlja u turšiju?Dodan u odgovarajućoj dozi, aspirin u turšiji sprečava povrće da omekša i postane kašasto.
Deluje kao prirodni antioksidans bez štete po telo....
12. sep.
Brza turšijaIseckamo povrće i dodamo mu so, ulje i šećer. Dodamo začine.
Ostavimo smesu da prenoći i zatim je stavimo u tegle.
Zatvorimo i kuvamo 15 minuta....
07. feb.
Turšija - parenaOperemo i očistmo paradajz-paprike, zeleni paradajz, karfiol, šargarepu, kupus i celer. Pomešamo vodu sa sirćerom, solju, šećerom, biberom, pimentom, lovorovim listom i stavimo u veliku posudu da provri.
U vrelu vodu stavljamo...
16. jul
Parena turšijaPaprike operite i odsecite drške.
Stavite marinadu od vode i sirčeta u odnostu 1:3 da provri. Stavite začine, so i ulje.
Paprike stavite u vrelu marinadu, ostavite ih tamo 1-2 minuta dok ne promene boju u narandžastu...
15. jul
Babina turšijaPo želji možete da pripremite turšiju s krastavcima ili nekim drugim vašim omiljenim povrćem....
21. avgust
1
Sunčana turšijaOstavljamo turšiju na sunčanom mestu od 7 do 10 dana, a za to vreme okrećemo tegle dva, tri puta....
30. nov.
Dunavska turšijaSada je pravi trenutak da ova turšija napravi. Povrće operite i isecite po želji - na trake, na kockice, na kolutove i stavite ga u veliku posudu....
19. sep.
Divlja turšijaPovrće operite, šargarepe ogulite i isecite na kolutiće.
Paprike očistite od semenki i isecite na kolutiće. Karfiol podelite na ružice, celer i svež peršun sitno iseckajte. Povrće sve zajedno promešajte rukama, da se...
19. sep.
Sečena turšijaKambi paprike, šargarepe, kupus i celer se operu i iseku na srednje velike paršiće.
Salamura se pripremi tako što se u šerpi pomešaju šećer, so, sirće i voda. Meša se kašikom dok se ne rastvore suvi sastojci.
U salamuru...
17. sep.
Poređana turšijaParadajz-paprike se operu i iseku na zalogaje.
Šargarepa se oljušti i seče na krugove, krastavci se takođe seku na krugove. Iseku se listovi mirođije, a cvet se može staviti u svaku teglu.
Poređamo po dnu isečene paradajz-paprike...
25. sep.
Zašto se seme slačice stavlja u turšiju?Njegovo prisustvo u turšijama takođe čini povrće svežim i hrskavim, ne postaje gnjecavo i ne omekšava, zadržava dobar izgled....
16. nov.
Turšija za šijuGotova turšija se sipa u oprane i osušene tegle i preostala marinada se sipa u tegle podjednako.
Stavljaju se poklopci, tegle sa turšijom se ne sterilišu....
12. nov.
Hladno kuvana turšijaSeosku turšiju sipajte u tegle i kuvajte 5 minuta za sterilizaciju.
Od navedenih količina dobije se 15-16 tegli od 800 g hladno kuvane turšije....
05. sep.
Brza hladna turšijaOva brza hladna turšija odlično je meze za rakiju i može se poslužiti kao zimska salata....
29. sep.
Moja parena turšijaAko želite možete da ostavite u jednoj posudici za direktnu konzumaciju parenu turšiju, jer je i tako ukusna....
08. maj
1
Brza seoska turšijaSveži kupus se očisti od suvih listova i seče se na trakice. Crvene paprike bez semenki se seku na trake i dodaje se kupus.
Šargarepe, oguljene gulilicom za krompir se seku na kružiće ili polumesece.
Na kraju se dodaje...
17. april
Korejska turšija KimčiKupus nasecite na tanke trake, posolite ga i izgnječite. Ostavite ga da odstoji 3 sata i nakon toga ocedite sok koji se odvojio. Dodajte na kolutove nasečenu repu i luk.
U avanu izgnječite beli luk, alevu papriku, ljute...
05. mart