Seme slačice je često prisutno u salamuri i marinadi za turšije. Da li ste se ikada zapitali zašto su tu one male semenke, koje ponekad nisu baš prijatne i koje moramo da izvadimo kada poslužujemo turšiju?
Zašto se seme slačice stavlja u turšiju
Mnogi ljudi dodaju seme slačice u turšije uglavnom zbog ukusa – ono daje laganu začinjenost povrću. Smatra se da seme slačice takođe igra ulogu u održavanju marinade za turšije bistrom.
Njegovo prisustvo u turšijama takođe čini povrće svežim i hrskavim, ne postaje gnjecavo i ne omekšava, zadržava dobar izgled.
Ali tajna je u tome što je zapravo seme slačice veoma dobar konzervans, dokazan u konzerviranju. Ono pomaže da se turšije duže održe, jer uništava bakterije, plesni i patogene i zaustavlja njihov razvoj, delujući kao neka vrsta antiseptika. Takođe sprečava kvarenje proizvoda.
Drugi razlog da se koristi seme slačiceje za zaustavljanje kiseljenja sirovih turšija - kiseli kupus, mešana turšija itd. Stavlja se u trenutku kada je turšija „gotova“, odnosno kada dobije željeni ukus. Ovo je uobičajeno mesec dana nakon stavljanja turšije. U tom slučaju slačica zaustavlja fermentaciju mlečne kiseline i duže čuva turšiju.
Možete staviti slačicu u kisele krastavce. Takođe pogledajte kada i koliko konzervansa se dodaje u turšiju.
Komentari