Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zamrzavanje i čuvanje bamijeZamrzavanje i čuvanje bamije
24. feb.
Ukoliko bamiju odgajate u svom dvorištu ili imate mogućnost da dobijete domaću uzgajanu bamiju, bilo bi dobro da naučite kako da je čuvate. Najlakši metod jeste da je zamrznete....
Janija od bamije i paradajzaJanija od bamije i paradajza
12. okt.
Nakon 5-6 minuta se dodaje kašičica aleve paprike, prstohvat šećera i bamija, promeša se dobro i sipa se voda - da pokrije bamiju otprilike jedan prst....
BamijaBamija
10. maj
Odabir i čuvanje bamije Strukovi bamije rastu u žbunovima i podsećaju na zelene paprike veličine prsta. Bamija se bere kada nije u potpunosti zrela....
Turšija od bamijeTuršija od bamije
26. sep.
Bamiju očistite od drški i ako je krupnija, isecite je na komade. Operite je dobro u slanoj vodi. Poređajte bamiju u tegle, a između nje stavite lovorov list, mirođiju i čenove belog luka....
Plakija od bamijePlakija od bamije
08. sep.
Bamiju operite, očistite i naprskajte sirćetom i malo soli i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Sitno iseckajte luk i paradajz na kockice i dinstajte sa malo ulja. Nakon toga dodajte sitno iseckan beli luk i bamiju....
Saveti za kuvanje bamijeSaveti za kuvanje bamije
23. april
Ako je pretrpano, bamija će početi da se znoji i da oslobađa vlagu (sluz). Kada ste skuvali bamiju, u nju dodajte so....
Čuvanje cvekleČuvanje cvekle
06. januar
Najvažniji faktori koji utiču na proces čuvanja povrća i na njegovo trajanje su temperatura i vlažnost vazduha....
Čuvanje borovnicaČuvanje borovnica
12. sep.
Pre nego pripremite borovnice za čuvanje, morate ukloniti one koje su udarene ili imaju pokvarene delove, jer će one brzo pokvariti u frižideru. Borovnice možete sačuvati i čuvanjem u tegli....
Brza turšija od bamijeBrza turšija od bamije
23. jun
Operite dobro bamiju i očistite je od drški. Poređajte bamiju u tegle veoma dobro jednu do druge....
Topla supa od bamijeTopla supa od bamije
03. jul
Kad fida i pirinač provru i budu skoro gotovi dodajemo i bamiju, koja treba da ostane hrskavija, da nije mekana. Moja bamija je domaća i prethodno zamrznuta....
Letnje jelo od bamijeLetnje jelo od bamije
23. sep.
Ovakvo letnje jelo sa bamijom možete da ubacite i u tegle za zimu, a možete ga konzumirati i odmah....
Ukusna janija od bamijeUkusna janija od bamije
13. januar
Prži se dok ne omelša, dodaje se namrvljena kocka bujona, na kraju aleva paprika, meša se i sklanja se sa ringle, dodaje se bamija i paradajz, doliva se voda, blago se promeša i kuva se na slaboj vatri oko 30 minuta....
Kisela bamijaKisela bamija
16. avgust
Izaberite mekanu i mladu bamiju, operite je i blanširajte, dok malo ne promeni boju. Na dno 1 velike tegle stavite sve začine i preko njih poređajte bamiju....
Konzervisana bamijaKonzervisana bamija
24. sep.
Poređajte bamiju i dodajte so, šećer, sirće i aspirin, koji je dobro istucan, da se rastvori. Prelijte vodom i zatvorite dobro. Tako spremljenu bamiju okrećete nekoliko dana, da se konzerviše od aspirina i sirćeta....
Sterilisana bamijaSterilisana bamija
05. avgust
Dok se bamija natapa očistite paradajz. Smeljite ga u mašini za meso i stavite da provri. Dodajte očiščen i na sitno isečen beli luk, šećer i so po ukusu i kuvajte dok se sos ne zgusn....
Pravilno čuvanje dunjaPravilno čuvanje dunja
07. okt.
Ako imate mnogo dunja, onda ćete morati da pokušate da pronađete najpogodnije mesto i stvorite posebne uslove za čuvanje ovog voća....
Pravilno čuvanje jajaPravilno čuvanje jaja
18. mart
Pravilno čuvanje jaja je izuzetno važno, posebno u danima nakon Uskrsa, kada ostaje mnogo jaja. Pitanje čuvanje je od velike važnosti za naše zdravlje. U svežim jajima se nalazi salmonela....
Čuvanje suvog voćaČuvanje suvog voća
15. feb.
Da bi se sačuvali korisni sastojci suvog voća, treba da se čuvaju pravilno. Osnova za dobro čuvanje je njihova vlažnost i pakovanje. Suvo voće se najbolje čuva ako je sušeno do optimalne vlažnosti - 17-24 %....
Čuvanje pečenih paprikaČuvanje pečenih paprika
27. dec.
Pečene paprike za zimu možete staviti u zamrzivač ili u teglice, ako tako više volite. Za zamrzavanje paprika u zamrzivaču sve što vam je potrebno jesu kesice u koje ih ređate. Ako više volite neke kutije, i to je takođe...
Kako se priprema bamijaKako se priprema bamija
27. januar
Bamija je jedno od najstarijih povrća na zemlji. Raste u svim mediteranskim zemljama, a takođe i na drugim mestima na planeti....
Čuvanje i konzerviranje špargleČuvanje i konzerviranje špargle
31. januar
Druga opcija za čuvanje špargli je zamrzavanje. Ako se odlučite za ovu metodu, stavite ih u plastične kese i zamrznite, bez prethodne pripreme ili obrade toplotom....
Čuvanje mirođije i peršunaČuvanje mirođije i peršuna
02. dec.
Frižider je dobro mesto za čuvanje slanih začina. Mirođija i peršun takođe mogu da se čuvaju u maslinovom ulju. Zeleni začini se operu, sitno iseckaju i stavljaju u tegle....
Čuvanje i sušenje pečurakaČuvanje i sušenje pečuraka
15. jul
Najbolji način za čuvanje pečuraka je da ih ostavite samostalno (bez drugog povrća) u papirnu kesu, koja obavezno treba da bude otvorena, kako bi pečurke disale....
Čuvanje i konzerviranje pečurakaČuvanje i konzerviranje pečuraka
24. april
Kada konzervirate pečurke, nemojte ih dugo ostavljati da čekaju na obradu. Dobro bi bilo da ih stavite u zamrzivač dan-dva nakon što su ubrane ili kupljene. Isto je i sa konzumacijom - ne ostavljajte previše dugo u frižideru...
Konzerviranje i čuvanje tikvicaKonzerviranje i čuvanje tikvica
27. jul
Evo ideja kako tačno da ih čuvate. Da biste sačuvale tikvice svežije duže vreme, treba da ih čuvate u frižideru. Najbolje da ih ostavite cele. Stavite ih u deo frižidera koji je predviđen za povrće....