Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zamrzavanje i čuvanje bamijeUkoliko bamiju odgajate u svom dvorištu ili imate mogućnost da dobijete domaću uzgajanu bamiju, bilo bi dobro da naučite kako da je čuvate. Najlakši metod jeste da je zamrznete....
24. feb.
Janija od bamije i paradajzaNakon 5-6 minuta se dodaje kašičica aleve paprike, prstohvat šećera i bamija, promeša se dobro i sipa se voda - da pokrije bamiju otprilike jedan prst....
12. okt.
BamijaOdabir i čuvanje bamije
Strukovi bamije rastu u žbunovima i podsećaju na zelene paprike veličine prsta. Bamija se bere kada nije u potpunosti zrela....
10. maj
Turšija od bamijeBamiju očistite od drški i ako je krupnija, isecite je na komade. Operite je dobro u slanoj vodi.
Poređajte bamiju u tegle, a između nje stavite lovorov list, mirođiju i čenove belog luka....
26. sep.
Plakija od bamijeBamiju operite, očistite i naprskajte sirćetom i malo soli i ostavite da odstoji 5-10 minuta.
Sitno iseckajte luk i paradajz na kockice i dinstajte sa malo ulja.
Nakon toga dodajte sitno iseckan beli luk i bamiju....
08. sep.
Saveti za kuvanje bamijeAko je pretrpano, bamija će početi da se znoji i da oslobađa vlagu (sluz).
Kada ste skuvali bamiju, u nju dodajte so....
23. april
Čuvanje cvekleNajvažniji faktori koji utiču na proces čuvanja povrća i na njegovo trajanje su temperatura i vlažnost vazduha....
06. januar
Čuvanje borovnicaPre nego pripremite borovnice za čuvanje, morate ukloniti one koje su udarene ili imaju pokvarene delove, jer će one brzo pokvariti u frižideru.
Borovnice možete sačuvati i čuvanjem u tegli....
12. sep.
Brza turšija od bamijeOperite dobro bamiju i očistite je od drški.
Poređajte bamiju u tegle veoma dobro jednu do druge....
23. jun
Topla supa od bamijeKad fida i pirinač provru i budu skoro gotovi dodajemo i bamiju, koja treba da ostane hrskavija, da nije mekana.
Moja bamija je domaća i prethodno zamrznuta....
03. jul
Letnje jelo od bamijeOvakvo letnje jelo sa bamijom možete da ubacite i u tegle za zimu, a možete ga konzumirati i odmah....
23. sep.
Ukusna janija od bamijePrži se dok ne omelša, dodaje se namrvljena kocka bujona, na kraju aleva paprika, meša se i sklanja se sa ringle, dodaje se bamija i paradajz, doliva se voda, blago se promeša i kuva se na slaboj vatri oko 30 minuta....
13. januar
Kisela bamijaIzaberite mekanu i mladu bamiju, operite je i blanširajte, dok malo ne promeni boju.
Na dno 1 velike tegle stavite sve začine i preko njih poređajte bamiju....
16. avgust
Konzervisana bamijaPoređajte bamiju i dodajte so, šećer, sirće i aspirin, koji je dobro istucan, da se rastvori.
Prelijte vodom i zatvorite dobro.
Tako spremljenu bamiju okrećete nekoliko dana, da se konzerviše od aspirina i sirćeta....
24. sep.
Sterilisana bamijaDok se bamija natapa očistite paradajz. Smeljite ga u mašini za meso i stavite da provri. Dodajte očiščen i na sitno isečen beli luk, šećer i so po ukusu i kuvajte dok se sos ne zgusn....
05. avgust
Pravilno čuvanje dunjaAko imate mnogo dunja, onda ćete morati da pokušate da pronađete najpogodnije mesto i stvorite posebne uslove za čuvanje ovog voća....
07. okt.
Pravilno čuvanje jajaPravilno čuvanje jaja je izuzetno važno, posebno u danima nakon Uskrsa, kada ostaje mnogo jaja. Pitanje čuvanje je od velike važnosti za naše zdravlje.
U svežim jajima se nalazi salmonela....
18. mart
Čuvanje suvog voćaDa bi se sačuvali korisni sastojci suvog voća, treba da se čuvaju pravilno. Osnova za dobro čuvanje je njihova vlažnost i pakovanje.
Suvo voće se najbolje čuva ako je sušeno do optimalne vlažnosti - 17-24 %....
15. feb.
Čuvanje pečenih paprikaPečene paprike za zimu možete staviti u zamrzivač ili u teglice, ako tako više volite. Za zamrzavanje paprika u zamrzivaču sve što vam je potrebno jesu kesice u koje ih ređate. Ako više volite neke kutije, i to je takođe...
27. dec.
Kako se priprema bamijaBamija je jedno od najstarijih povrća na zemlji. Raste u svim mediteranskim zemljama, a takođe i na drugim mestima na planeti....
27. januar
Čuvanje i konzerviranje špargleDruga opcija za čuvanje špargli je zamrzavanje.
Ako se odlučite za ovu metodu, stavite ih u plastične kese i zamrznite, bez prethodne pripreme ili obrade toplotom....
31. januar
Čuvanje mirođije i peršunaFrižider je dobro mesto za čuvanje slanih začina.
Mirođija i peršun takođe mogu da se čuvaju u maslinovom ulju. Zeleni začini se operu, sitno iseckaju i stavljaju u tegle....
02. dec.
Čuvanje i sušenje pečurakaNajbolji način za čuvanje pečuraka je da ih ostavite samostalno (bez drugog povrća) u papirnu kesu, koja obavezno treba da bude otvorena, kako bi pečurke disale....
15. jul
Čuvanje i konzerviranje pečurakaKada konzervirate pečurke, nemojte ih dugo ostavljati da čekaju na obradu. Dobro bi bilo da ih stavite u zamrzivač dan-dva nakon što su ubrane ili kupljene. Isto je i sa konzumacijom - ne ostavljajte previše dugo u frižideru...
24. april
Konzerviranje i čuvanje tikvicaEvo ideja kako tačno da ih čuvate.
Da biste sačuvale tikvice svežije duže vreme, treba da ih čuvate u frižideru. Najbolje da ih ostavite cele. Stavite ih u deo frižidera koji je predviđen za povrće....
27. jul