Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Čuvanje i sušenje pečuraka

Čuvanje i sušenje pečuraka

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1501
Pečurke

Pečurke su posebne zbog svog sastava i veoma se brzo kvare. Ako ste rešili sa ih čuvate za zimu ili na duže vreme, ne treba da previše čekate nakon što ste ih kupili ili ubrali, jer postoji opasnost da vrlo brzo postanu neupotrebljive za jelo.

Najbolji način za čuvanje pečuraka je da ih ostavite samostalno (bez drugog povrća) u papirnu kesu, koja obavezno treba da bude otvorena, kako bi pečurke disale. Kako će se papirna kesa ovlažiti, najbolje je da ovu kesu ubacite u najlonsku kesu, ali da ih ne zatvarate.

Čuvanje pečuraka na duži period krije svoje rizike. Ako propustite da zapišete datum kada ste stavili pečurke u zamrzivač ili u tegle, možete da dobijete trovanje. Najbolje što je u vezi sa pečurkama, je to da ih ima tokom cele godine u prodavnicama i oni malo oprezniji nemaju zbog toga mnogo briga. Ako, ipak, pripadate onoj grupi, koja osim što kupuje, ume i da prepozna pečurke i beru ih sami, znači da ćete imati potrebe da ih konzervirate i čuvate duži period vremena.

Branje pečuraka nije za svakoga. Znate i sami da ima otrovnih pečuraka, koje veoma liče na jestive, koje kupujemo u prodavnicama i veoma je opasno da ih berete, a da niste potpuno sigurni u to što radite, pa nemojte rizikovati zdravlje i još gore, život.

Čuvanje pečuraka

Interesantan način za čuvanje pečuraka je da ih osušite. Kada se osuše, pečurke su mnogo bogatije kalorijama, jer je voda isparila u odnosu na sveže stanje.

Porešajte nasečene pečurke na listiće u pleh, koji ste prethodno prekrili papirom za pečenje. Stavite pleh u rernu na oko 50 stepeni i sušite ih oko 5 sati. Istina je da na ovaj način sušenje bude brže, ali potrošnja električne energije će biti povećana. Ako vam se ovaj način čini previše skupim, probajte drugačiji metod sušenja. Evo šta vam je potrebno za to:

1. Pečurke, koje koristite, obavezno treba da budu sveže i da nemaju nikakva oštećenja.

2. Nasecite pečurke na listiće i nakon toga te listiće poređajte na plehove ili table, čija površina treba da bude u obliku rešetke zbog strujanja vazduha.

3. Stavite pečurke na sunčano mesto, ali nikako na zemlji. Treba da budu na visini ne manjoj od pola metra iznad zemlje.

4. Kako bi se pečurke osušile dobro, potrebno je ne više od 2 dana, a mesto koje ste odabrali, mora da bude i sunčano i provetreno.

5. Nakon 2 dana pečurke će se osušiti, a rezultat treba da bude sledeći - kada pritisnete listić pečurke, on treba da se slomi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest