Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za kuvanje bamije

Saveti za kuvanje bamije

DesislavaDesislava
Početnik
723
Bamija

Bamija je otkrivena u okolini Etiopije tokom 12. veka p.n.e. i uzgajali su je Drevni Egipćani. Bamija je jedan sjajan izvor dragocenih hranljivih materija. Ona je dobar izvor vitamina C.

Ima nizak sadržaj kalorija i bez masti je. Bamiju imamo na raspolaganju tokom cele godine, a period godine kada je naviše prisutna su letnji meseci. Uprkos tome, na tržištu gotovo uvek može da se nađe u zamrznutom ili svežem obliku.

Ukus bamije joj dozvoljava da bude korišćena kao dodatak brojnim i različitim receptima. Zahvaljujući svom lepljivom jezgru, bamija se često koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u čorbi i paprikaša. Uprkos tome, bamija može da se spremi i na pari, da se skuva, da se ukiseli, kao turšija, da se sotira ili da se isprži ili pohuje.

Prva stvar koju treba da znate pre nego što počnete da kuvate bamiju je da je ona osetljivo povrće i ne sme da bude spremljena u tepsijama i tiganjima, koji su napravljeni od gvožđa, bakra ili mesinga, jer zbog hemijskih svojstava ovih metala bamija dobija crnu boju.

Ako se vaša bamija čuva u frižideru, pre nego što počnete da je kuvate, izvadite je i ostavite je da se ugreje do sobne temperature. Možda će kada se izvadi iz frižidera izgledati blago vlažna, zato je ostavite da se malo osuši.

Kuvanje bamije

Bamiju isecite na krugove, dijagonalno ili na dugačke trake. Nakon što je je isečete u željeni oblik, dobro bi bilo da je stavite na sunce barem na 30 minuta, da se osuši i da iz nje izađe deo suvišne vlage. Druga alternativa jeste da je ostavite u kuhinji na sobnoj temperaturi na sat vremena.

Bamija se brzo kuva i zbog te činjenice ona se obrađuje na umerenoj vatri. Kada sotirate bamiju, budite sigurni da ste je rasporedili u ravnomernom sloju u tiganju. Ako je pretrpano, bamija će početi da se znoji i da oslobađa vlagu (sluz).

Kada ste skuvali bamiju, u nju dodajte so. Da biste dodali so, neka bamija bude potpuno gotova i kada je skinete sa toplote, pospite je sa soli po ukusu i brzo promešajte. Ako so dodate na početku procesa pripreme ili tokom pripreme, to može dovesti do oslobađanja vlage (sluzi).

Nikada ne prekrivajte tiganj kada spremate bamiju. Prekrivanje i prouzrokovanje pare će dovesti do pojave neželjene vlage.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest