Bamija je otkrivena u okolini Etiopije tokom 12. veka p.n.e. i uzgajali su je Drevni Egipćani. Bamija je jedan sjajan izvor dragocenih hranljivih materija. Ona je dobar izvor vitamina C.
Ima nizak sadržaj kalorija i bez masti je. Bamiju imamo na raspolaganju tokom cele godine, a period godine kada je naviše prisutna su letnji meseci. Uprkos tome, na tržištu gotovo uvek može da se nađe u zamrznutom ili svežem obliku.
Ukus bamije joj dozvoljava da bude korišćena kao dodatak brojnim i različitim receptima. Zahvaljujući svom lepljivom jezgru, bamija se često koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u čorbi i paprikaša. Uprkos tome, bamija može da se spremi i na pari, da se skuva, da se ukiseli, kao turšija, da se sotira ili da se isprži ili pohuje.
Prva stvar koju treba da znate pre nego što počnete da kuvate bamiju je da je ona osetljivo povrće i ne sme da bude spremljena u tepsijama i tiganjima, koji su napravljeni od gvožđa, bakra ili mesinga, jer zbog hemijskih svojstava ovih metala bamija dobija crnu boju.
Ako se vaša bamija čuva u frižideru, pre nego što počnete da je kuvate, izvadite je i ostavite je da se ugreje do sobne temperature. Možda će kada se izvadi iz frižidera izgledati blago vlažna, zato je ostavite da se malo osuši.
![Kuvanje bamije](https://gradcontent.com/lib/300x300/bamya.webp)
Bamiju isecite na krugove, dijagonalno ili na dugačke trake. Nakon što je je isečete u željeni oblik, dobro bi bilo da je stavite na sunce barem na 30 minuta, da se osuši i da iz nje izađe deo suvišne vlage. Druga alternativa jeste da je ostavite u kuhinji na sobnoj temperaturi na sat vremena.
Bamija se brzo kuva i zbog te činjenice ona se obrađuje na umerenoj vatri. Kada sotirate bamiju, budite sigurni da ste je rasporedili u ravnomernom sloju u tiganju. Ako je pretrpano, bamija će početi da se znoji i da oslobađa vlagu (sluz).
Kada ste skuvali bamiju, u nju dodajte so. Da biste dodali so, neka bamija bude potpuno gotova i kada je skinete sa toplote, pospite je sa soli po ukusu i brzo promešajte. Ako so dodate na početku procesa pripreme ili tokom pripreme, to može dovesti do oslobađanja vlage (sluzi).
Nikada ne prekrivajte tiganj kada spremate bamiju. Prekrivanje i prouzrokovanje pare će dovesti do pojave neželjene vlage.